İddia uğruna 700 çivinin üzerine yattı
İddia uğruna 700 çivinin üzerine yattı
Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
3 Ocak 2024 Çarşamba - 14:27

Başkan Bahar: Hedeflerin tutturulmasında iş dünyasına görev düşüyor

ATSO Başkanı Ali Bahar, “Geleceğe yönelik alacağımız kararlarda OVP hedeflerini dikkate almanın belirsizlikleri azaltacağı ve bunun da iş dünyamız açısından risklerin azaltılması noktasında büyük önem arz edeceği bellidir" dedi.

Başkan Bahar: Hedeflerin tutturulmasında iş dünyasına görev düşüyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile birlikte belli olan 2023 yılı enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonun son dönemde yaşanan arz- talep dengesizliğinden ve dönemsel gelişmelerden kaynaklandığını dile getiren Ali Bahar, “Gerek arz tarafında yaşanan sıkıntılar gerekse artan tüketim talebi nedeniyle tüketici enflasyonu üretici enflasyonundan daha hızlı bir yükseliş gösterdi. Sektörel güven endeksi ve tüketici güven endeksinde son 4 ayda yaşanan artışların devam etmesi ve programa duyulan güvenin devam etmesi için hepimiz elimizi taşın altına koymaya hazırız" diye konuştu. 

Başkan Bahar açıklamasında şunları kaydetti:

“2023 Aralık ayı enflasyonu bir önceki aya göre Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 2,93, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nde (Yİ-ÜFE) yüzde 1,14 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 64,77, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 44,22 olmuştur. Böylelikle 203 yılı enflasyonu, OVP'de 2023 yılı için tahmin edilen yüzde 65 yıllık enflasyon hedefinin 0,23 puan gerisinde gerçekleşmiştir."

OVP'NİN ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA GÖRMÜŞ OLDUK

2023 yılı için Orta Vadeli Plan (OVP) kapsamında açıklanan yıllık enflasyon hedefinin yüzde 65 olarak belirlendiğini belirten Başkan Bahar “Yılın son verisi olan aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte yıllık bazda yüzde 64,77 düzeyine ulaşan Tüketici Fiyat Endeksi, OVP yılsonu hedefi olan yüzde 65'in az bir farkla altında kaldı. Bu da bize OVP'nin beklentilerimizi şekillendirmede ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi" ifadelerini kullandı. 

İŞ DÜNYASI OLARAK OVP HEDEFİNİ DİKKATE ALMALIYIZ

Geleceğe yönelik kararlarda OVP hedeflerini dikkate almanın belirsizlikleri azaltacağını kaydeden Başkan Bahar, “Bunun da iş dünyamız açısından risklerin azaltılması noktasında büyük önem arz edeceği belli. OVP hedeflerinin tutturulmasının önemi ortada, piyasalara yön veren en önemli gelişmenin de beklentiler olduğu açıktır. Şimdi önümüze baktığımızda 2024 yılı enflasyon hedefinin yüzde 33 olduğunu görüyoruz. Bu hedeflerin tutturulması noktasında iş dünyasına da büyük bir görev düşmektedir" dedi. Sektörel güven endeksi ve tüketici güven endeksinde son 4 aydaki artışa dikkati çeken Başkan Bahar, “Bizler bu hedefi dikkate alıp, fiyatlandırma politikalarımızı bu beklentiye göre şekillendirebilirsek programın başarılı olması ve ekonomik güvenin sağlanması kaçınılmaz olacaktır. Programa duyulan güvenin devam etmesi için hepimiz elimizi taşın altına koymaya hazırız" diye konuştu. 

GIDADA ENFLASYON HIZ KESMEDİ

Aralık ayında en fazla artış gösteren ürünlerin yüzde 27,38 ile sebze, yüzde 14,47 ile ilaç ve yüzde 14,38 ile kuzu eti olduğunu belirten Başkan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Açıklanan veriler, düşük gelir grubu için nispeten daha önemli olan gıda, eğitim ve sağlık gibi kalemlerde enflasyonun daha güçlü hissedildiğini göstermektedir. En fazla düşüşün havayolu taşımacılığı, ulaştırma gibi sektörlerde yaşanmış olmasının, özellikle 2022 yılında bu sektörlerdeki enflasyonun çok yüksek olması nedeniyle baz etkisinden kaynakladığını görebilmekteyiz."

2023'TE EN FAZLA ARTIŞ LOKANTA, OTELLER, EĞİTİM VE SAĞLIKTA YAŞANDI

TÜFE'de ana harcama grupları bazında en yüksek aylık artışın yüzde 5,30 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleştiğini kaydeden Bahar, “Bunu yüzde 4,97 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ve yüzde 4,81 ile gıda ve alkolsüz içecekler grupları izlemiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 93,24 ile lokanta ve oteller, yüzde 82,06 ile eğitim ve yüzde 79,59 ile sağlık gruplarında gerçekleştiği görülmüştür. Aralık ayında, endekste kapsanan 143 mal ve hizmet kaleminin 112'sinde artış yaşanırken yalnızca 20 başlıkta düşüş görülmüştür. Aynı dönemde 11 temel başlıkta fiyat değişimi gözlenmemiştir" dedi. 

Üretici fiyatlarındaki artış hızının yavaşladığına işaret eden Ali Bahar, “Özellikle geçtiğimiz yıl, aşırı şekilde açılan ÜFE - TÜFE makasında tüm zamanların rekorları kırılarak aradaki fark ÜFE lehine yüzde 60'lara kadar çıkarak tarihi düzeylere yükselmişti. Özellikle seçim sonrasında yeni ekonomi yönetiminin izledikleri politikalar sayesinde ÜFE'nin hız kesmesi ile birlikte makasın kapanmaya başladığını ve yüzde 20 TÜFE lehine değiştiğini görmüş bulunmaktayız. Bu veriler bize üretim maliyetlerinde bir yavaşlama olduğunu ancak talebin yüksek seyretmesi nedeniyle enflasyonun hız kesmediğine işaret etmektedir" ifadelerini kullandı. 

ANTALYA, (DHA) 

 
60 kişinin öldüğü Yoldaş Apartmanı’nın müteahhidine hapis istemi
 
Durdurulan araçtan uyuşturucu çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da berber fiyatlarına büyük zam! İşte yeni tarife
YENİ yılda Antalya'da saç kesim fiyatları yüzde 80 arttı. Antalya Berberler ...
Antalya'da kuaföre çarpıp ölümüne neden olan sürücüye hapis
ANTALYA'da kuaförlük yapan Tarık Deniz'e (35) yolun karşısına geçerken ...
Döşemealtı Kültür ve Sanata doydu
Döşemealtı Belediyesi sosyal belediyecilik faaliyetleri kapsamında onlarca ...
 
Konyaaltı'nda liderlik için kritik hafta
Konyaaltı Belediye Spor Kulübü Kadın Hentbol Takımı “Mavi Kelebekler”, ...
Kırmızı bültenle aranan Hollandalı, Antalya'da yakalandı
INTERPOL tarafından kırmızı bültenle aranan Hollandalı H.T., Antalya'nın ...
Antalya'da feci kaza! Minibüsün sürücüsü yaşamını yitirdi
ANTALYA'da park halindeki TIR'a çarpan minibüsün şoförü Mehmet Burak Açıkgöz ...
 
KBT sahnesinde ‘Bir Cümbüş Bin Telaşe’
Kepez Belediye Tiyatrosu’nun Paşababanın oğlu Kıvanç’ın, kantocu Nigar’ın ...
ATB aralık hal endeksini açıkladı
ARALIK ayında domates miktar endeksi yıllık yüzde 0,87 azalırken, fiyat ...
Antalya'da trafik çilesi turistleri üzüyor
ANTALYA Valisi Hulusi Şahin, havalimanından oteline 4 saatte gidemeyen ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva