3 ilde 'Mahzen-13' operasyonu: 25 gözaltı
3 ilde 'Mahzen-13' operasyonu: 25 gözaltı
Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
Milli Takım'ın yeni forması tanıtıldı
Milli Takım'ın yeni forması tanıtıldı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve kar uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve kar uyarısı
3 Mart 2020 Salı - 15:05

Başkan Çetin'den şubat enflasyonu değerlendirmesi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Başkan Çetin den şubat enflasyonu değerlendirmesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Şubat ayı tüketici enflasyonunun, artış beklentilerinin altında kaldığını belirten Başkan Çetin, önümüzdeki süreçte enflasyonda düşüş eğiliminin devam etmesini, arz-tedarik zincirini kesintiye uğratan koronavirüs olayının ve kurlardaki artışın etkisinin sınırlı kalmasını dilediğini kaydetti.

2020 Şubat ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,35, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,48, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 12,37, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 9,26 olarak açıklandığını belirten ATSO Başkanı Çetin, açıklamasında şunları kaydetti;

“Bu verilere baktığımızda şubat ayında tüketici enflasyonundaki artışın beklentilerin oldukça altında kaldığını görüyoruz. Giyim sektöründeki indirimler, sigara ve alkollü içki fiyatlarında ve akaryakıt fiyatındaki düşüş bu sonuçta etkili olmuştur. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler ise yüzde 44,09 ile kabak, yüzde 23,76 ile sivri biber, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 12,58 ile Kazak (erkek için), yüzde 11,58 ile domatestir."

EN YÜKSEK ARTIŞ GIDA VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER GRUBUNDA

"Ana harcama grupları itibarıyla bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2,33 ilegıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşmiş ve bunu yüzde 2,03 ile sağlık ve yüzde 0,86 ile eğitim izlemiştir. Giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 4,83, alkollü içecekler ve tütün grubunda yüzde 1,34 ve ulaştırma grubunda yüzde 0,38 düşüş gözlenmiştir. Geçtiğimiz aylarda yüksek artışlara konu olan tütün ve enerji fiyatlarında şubat ayındaki düşüşün enflasyon üzerindeki olumlu etkisi Yİ-ÜFE veya üretici enflasyonunda daha belirgin olmuştur. Tüketici fiyatı verilerinde ilaç-sağlık grubunda fiyat artışlarının devam ettiği, ev eşyaları ve kişisel bakım ürünlerinde fiyatlarda az da olsa gerileme olduğu görülmektedir. Şubat ayında sebze-meyve fiyatlarında mevsimlik artış devam etmiş, ancak domates, kuru soğan, şeker fiyatlarında düşüş ve süt ürünleri gibi gruplardaki yatay seyir, gıda enflasyonunu sınırlamıştır."

OLUMLU EĞİLİM HENÜZ ÇEKİRDEK ENFLASYONA YANSIMADI

"Manşet ve aylık enflasyondaki olumlu eğilimin henüz önümüzdeki dönemlere ait sinyaller barındıran çekirdek enflasyon göstergelerine yansımaması dikkat çekicidir. Enflasyondaki düşüş eğiliminin kalıcı olmasını, piyasada durgunluk anlamına gelmemesini, son günlerde yaşadığımız kur hareketlerinin ekonomiyi olumsuz etkilememesini diliyoruz."

Yİ-ÜFE'DE ARTIŞ EĞİLİMİ

"Yİ-ÜFE ise 2020 yılı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,48, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 2,33 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,26 artış olarak gerçekleşmiştir. Şubat ayı enflasyonunda Yİ-ÜFE'deki durum daha önemlidir. Tütün, enerji, ağaç ürünleri dışındaki ilaç, demir-çelik, metal, elektronik, otomotiv gibi gruplarda enflasyon eğiliminin artmakta olduğu anlaşılmaktadır.

Dünyada hızla yayılan ve Çin'de arz-tedarik zincirini kesintiye uğratan koronavirüs olayının girdi temininde sıkıntılara yol açarak maliyetleri yükseltmesi ihtimaline daha önce dikkat çekmiştim. Bu sorunun dünya ve ülkemiz ekonomisini çok etkilemeden sona ermesini diliyoruz."

BATI AKDENİZ ENFLASYONU

Açıklamasında Batı Akdeniz enflasyonuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başkan Çetin, Batı Akdeniz'in aylık enflasyonda Türkiye ortalamasının üzerinde, 2 aylık ve yıllıkta ise ortalamanın altında kaldığını kaydederek, şöyle dedi:

“Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,44, iki aylık yüzde 1,62 ve yıllık bazda yüzde 12,16 olarak gerçekleşmiştir. Enflasyonun aylık bazda Türkiye ortalamasının üstünde, iki aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında olduğu görüyoruz. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan TR61 Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda9., iki aylık bazda 16., yıllık bazda ise 14. bölge konumunda yer almıştır. Bölgemizde ana harcama grupları itibarıyla bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artış yüzde 5,83 ile eğitim, yüzde 2,18 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında olmuştur. Giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde 3,67, alkollü içecekler ve tütün grubunda 1,31, ulaştırma grubunda ise 0,46 düşüş gözlenmiştir."

ANTALYA, (DHA) 

 
Rabia Kaçmaz'dan kadın avukatın savunmasına tepki
 
Biyomedikal uzmanlarından öğrencilere seminer
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ITB India 2020'ye 'koronavirüs' ertelemesi
DÜNYANIN en büyük turizm fuarı ITB Berlin'in düzenleyicisi Messe Berlin ...
Yeşil eriğin kilosu çeyrek altın fiyatını geçti
ANTALYA toptancı halinde piyasaya sunulan ilk hasat yeşil erik, çeyrek ...
Çin'in Türkiye yatırımı son 5 yılda yüzde 120 arttı
EKONOMİST Dr. Selman Özgün, son 5 yılda Çin'in Türkiye yatırımlarında ...
 
Latinlerin Türkiye'ye ilgisi THY'yi uçurdu
Latinlerin Türkiye'ye yoğun ilgisi Türk Hava Yolları'na(THY) olumlu yansıdı.THY, ...
Türkiye'nin mantar merkezinde fiyat rahatsızlığı
TÜRKİYE'nin mantar ihtiyacının yüzde 55'ini karşılayan Korkutelili üretici, ...
OYAK,Total ve M Oil'i satın aldı
OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu), Güzel Enerji (TOTAL Oil Türkiye) ve M ...
 
284 inovatif proje Antalya OSB'de yarışacak
Antalya OSB Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı Etkinliği’nin başvuru süreci ...
'Tropikal ürünlerden 10 yılda 10 milyar dolarlık ihracat yapabiliriz'
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde, tropikal ürünlerin tanıtılması ve üreticilerin ...
Covid-19 endişeleriyle altın yedi yılın zirvesine çıktı
Altın fiyatları, Covid-19 salgınının küresel düzeyde yayılmaya devam etmesinden ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva