12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
12. Akdeniz Tıp Öğrenci Günleri düzenlendi
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
4 Ağustos 2023 Cuma - 11:19

Batı Akdeniz'de ihracat 1.5 milyar doları geçti

BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, 31 Temmuz itibarıyla ihracatın 7 ayda 1 milyar 546 milyon dolara ulaştığını, yüzde 0.42'lik artış yaşandığını açıkladı. Temmuz ihracatı ise yüzde 8.5 artışla 194 milyon doları aştı.

Batı Akdeniz de ihracat 1.5 milyar doları geçti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz'in 1 Ocak-31 Temmuz tarihleri arasındaki ihracat verilerini açıklayan BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, 7 aylık dönemde 1 milyar 546 milyon 112 bin dolar ihracat yapıldığını söyledi. Bölge ihracatının Temmuz ayında ise yüzde 8,58 artışla 194 milyon 785 bin dolar olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Yılbaşından itibaren 7 aylık ihracatımız da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,42 oranında artış gösterdi" dedi.

TEMMUZUN İHRACAT LİDERLERİ

Temmuzda en fazla ihracatın yüzde 49 artış ve 53 milyon 265 bin dolar ile yaş meyve sebze sektöründen gerçekleştirildiğini belirten Çavuşoğlu, “Doğaltaş ağırlıklı maden ve metaller sektörü yüzde 5,7 düşüşe rağmen 33 milyon 295 bin dolarla ikinci sırada. Üçüncü sırada yüzde 39 artış ve 27 milyon 697 bin dolarla ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü yer aldı. Kimya sektörümüzün ihracatı yüzde 19 düşüşle 19 milyon 706 bin dolar, demir ve demir dışı metaller sektörümüzün ihracatı ise yüzde 0,71 oranında gerileme ile 10 milyon 380 bin 93 dolar oldu" dedi.

ALMANYA İLK SIRADA

Temmuzda en fazla ihracatın yüzde 50,5 artış ve 29 milyon 845 bin dolarla Almanya'ya gerçekleştiğini açıklayan Çavuşoğlu, "Uzunca bir süre ihracatın istenilen seviyede olmadığı Çin, BAİB'in ısrarlı çalışmalarıyla tekrar yükselişe geçti. Temmuz ayında Çin'e yüzde 55 artışla 18 milyon 848 bin dolar ihracat gerçekleşti. Üçüncü sırada yüzde 11,6 artış ve 18 milyon 848 bin dolarla Rusya yer aldı. Dördüncü ve beşinci sırada yer alan Birleşik Krallık ve Türkmenistan ihracat artışında adeta rekor kırdı. Birleşik Krallık'a gerçekleşen ihracat yüzde 137 artışla 8 milyon 642 bin dolar, Türkmenistan'a ise yüzde 242 artışla 8 milyon 506 bin dolar oldu" dedi. 

SEKTÖRLERE GÖRE İHRACAT

Sektörlere göre 7 aylık ihracat verilerini açıklayan Çavuşoğlu, “İlk sıradaki yaş meyve sebze sektörünün ihracatı 540 milyon 130 bin dolar oldu. Maden ve metaller sektörümüz yüzde 16 düşüş ve 258 milyon 837 bin dolarla ikinci, ancak 2024 yılında sektörün ihracatını artırarak yoluna devam etmesi bekleniyor. Üçüncü ağaç mamulleri ve orman ürünleri 178 milyon 595 bin dolarla neredeyse geçen yılla aynı ihracatı gerçekleşti. Dördüncü kimyevi maddeler ve mamulleri yüzde 2,25 artışla 144 milyon 598 bin dolar, beşinci demir ve demir dışı metaller yüzde 29,89 gerileme ile 60 milyon 887 bin dolar ihracat gerçekleştirdi" diye konuştu. 

7 AYIN LİDERİ DE ALMANYA

7 aylık toplam ihracatta ülkeler bazında ilk sırada Almanya'nın olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Yüzde 21 artışla 146 milyon 606 bin dolar ihracat gerçekleşti. İkinci Rusya'ya yüzde 31 artışla 131 milyon 279 bin dolar oldu. Doğaltaş sektörünü güzel günlerin beklediğine dair en büyük emare Çin'e gerçekleşen ihracatta yaşandı. Çin'e yüzde 12,6 oranında artışla 124 milyon 161 bin dolar ihracat yapıldı. Dördüncü Ukrayna'ya savaşa rağmen 38,3 artışla 83 milyon 554 bin dolar, beşinci Romanya'ya 65 milyon 66 bin dolar ihracat gerçekleşti" dedi.

YENİ PAZAR ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

BAİB yönetim kurulu olarak bölge ihracatını artırmak için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü de belirten Çavuşoğlu, “Bu çerçevede ihracatçılarımızı yurt dışındaki alıcılarla buluşturabilmek için yapı sektörümüz için İsrail ve Suudi Arabistan'a, gıda sektörümüz için Kuveyt'e, doğaltaş sektörümüz için Mısır ve Endonezya ile Tayland'a, kozmetik ve esansiyel yağlar sektörümüz için de Avustralya'ya sektörel ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyor. Bu vesile ile sektör temsilcilerimizi yeni müşteriler bulmak, yeni pazarlara açılmak için heyetlerimize davet ediyoruz. Ayrıca ihracatçı olmak ve ihracatçıya yönelik desteklerle ilgili eğitimlerimiz de aralıksız sürüyor" diye konuştu. 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Dolum Makinası ve Özel Uygulamaları Ayran Dolum Makinası ve Bal Dolum Makinası
 
Antalya'da izinsiz jet ski kiralayan 2 Rus'a sınır dışı kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da 'karavan park', 'karavan galeri'ye döndü
ANTALYA'da mahallelinin şikayetçi olduğu yol kenarına park edilen karavanlarla ...
Antalya'da pidecide çıkan yangın söndürüldü
ANTALYA'nın Serik ilçesinde pidecide çıkan yangın büyümeden söndürüldü.
Antalya Konyaaltı'nın tarihi podcast'te
Dijitalleşme yolundaki çalışmalarıyla dikkat çeken Konyaaltı Belediyesi, ...
 
Antalya'da falez dinletileri devam ediyor
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin yaz konserleri serisi ‘Falez Dinletileri’ ...
Antalya'da sahte plaka basan şüpheli kıskıvrak yakalandı
ANTALYA'da sahte plaka basarak internet üzerinden satış yapan 1 kişi yakalanarak ...
Antalya Emniyeti’nde rütbe terfi töreni
Antalya Emniyet Müdürlüğü’nde komiser yardımcılığından 2. sınıf emniyet ...
 
Antalya Teknokent'te faaliyet gösteren şirkete 1 milyon dolarlık yatırım
AKDENİZ Üniversitesi Antalya Teknokent'te faaliyet gösteren yazılım şirketinin ...
Antalya'da 'Her Bakıştan Karma' sergisi açıldı
ANTALYA'da 10 farklı ülkeden 35 sanatçının eserlerinin yeraldığı, 'Her ...
Antalya'da orman yangını
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde orman yangını çıktı. Ekiplerin yangını söndürmek ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva