AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
10 Mart 2021 Çarşamba - 15:26

Beşiktaş'ta hava kirliğinde "kırmızı" alarm

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre bu sabah saatlerinde Beşiktaş’ın hava kalitesi “sağlıksız” olarak nitelendirilen “kırmızı” seviyeye yükseldi.

Beşiktaş ta hava kirliğinde  kırmızı  alarm
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bakanlığın Beşiktaş'taki ölçüm verilerini değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Hava kirliğinin oluşum nedeni araçlardan çıkan egzoz, evlerde ısınma amaçlı yaktığımız yakıtlar ve sanayi tesislerinden çıkan kirleticiler. Şu anda kış dönemindeyiz bu üçü de etkin durumda. Sabah saatleri trafik yoğun, bunlar atmosfere çıktığı zaman havaya karışıyor” dedi.

RENKLER HAVA KALİTESİNİ GÖSTERİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı verilerine göre bu sabah Beşiktaş’taki hava kalitesi, kırmızı renkle gösterilen “sağlıksız” seviyedeydi. Bu seviye, herkesin sağlığını etkileyecek, kalp ve solunum yolu hastalıkları olanların ise ciddi şekilde etkilenebileceği hava kalitesini gösteriyor. Bakanlıktan  hava kalitesi 6 ayrı renkte gösteriliyor. Yeşil renk iyi, sarı renk orta, turuncu renk hassas, kırmızı renk sağlıksız, pembe renk kötü ve bordo tehlikeli olarak nitelendiriyor.

“KIRMIZI RENK VAR, SAĞLIKSIZ”

Bu sabah Beşiktaş’ta etkili olan kırmızı renk ve bu verilerle ilgili değerlendirmelerde bulunan  Prof. Dr. Hüseyin Toros, bütün şehirlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hava kalitesi ölçüm istasyonlarının olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bulunduğumuz şehirde havanın kalitesi nedir, hangi orandadır ölçülür. Bu ölçümler pahalı sistemler, hava örnekleri alınıyor, belli cihazlar ile içerisindeki kirletici miktarlarına bakılıyor. İçindeki toz miktarı, azot dioksit oranı, kükürt dioksit oranı, karbonmonoksit gibi değişik kirleticilerin miktarlarına bakılıyor. Bunlar 1 metreküp havada kaç mikron var, diye ölçülüyor. Fakat bizim bunu anlamız zor, onun yerine indeksler oluşturuluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesine bakarsanız orada 6 tane renkten oluşan skala görürsünüz. Yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, pembe, bordo. Yeşil renkleri gördüğümüz zaman havanın gayet iyi olduğu, sağlığımıza olumsuz etkisi olabilecek herhangi bir ortamın olmadığı anlamına geliyor. Orada her türlü faaliyetlerimizde bulunabiliriz. İkinci durum orta seviye; bu iyi kadar güzel olmasa da, orta seviyede, idare eder anlamında, iyiye göre biraz daha düşük anlamına geliyor. Daha sonra turuncu renk hassas; adı üstüne hassas gruplar için. Bilhassa solunum yolu rahatsızlığı çekenler, kalp damar hastalığı ve buna benzer solunumla ilgili sıkıntısı olana vatandaşlarımızın uzun süre dış ortamda kirli havayı solumalarının vücutlarında olumsuzluklar oluşturabileceği anlamına geliyor. Daha sonra kırmızı renk var, sağlıksız. Aslında bu rengi gördüğümüz zaman, bulunduğumuz ilde veya İstanbul’da ölçüm yapılan 36 noktada, en yakın ölçüm yapılan yerde renk kırmızıysa hepimiz için sağlığımız anlamında olumsuz etki yapabileceği anlamına geliyor.”

SAĞLIĞA ETKİLERİ

Prof. Dr. Toros, “Soluduğumuz zaman öncelikle bu kirli hava ciğerlerimize ulaşıyor. Bu yolla gelen parçacık maddeler, kalp damar sistemlerine kadar giderek sistemin komple çalışmasını zorlaştırıyor veya farklı şeylere yol açabiliyor. Akciğer kanserinin neredeyse 3’te 1'i  hava kirliliğinden oluşuyor, kalp damar hastalıkları aynı şekilde. Hatta beyne, beyin inmelerine kadar yol açabiliyor. Aynı şekilde kirli veya zehirli gazlar var, mesela ozon, azot dioksit gibi kirletici gazlar da yine bizde başta tahrişle başlayarak vücudumuzda olumsuz etki yapıyor. Bu etki bir anda oluşan bir etki değil. Uzun vadeli olduğu için biz bunu doğrudan hissedemiyoruz. Hayat kalitemizde düşüşler şeklinde kendini hissettiriyor” diye konuştu.

KİRLİLİĞİN NEDENLERİ 

Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Hava kirliğinin oluşum nedeni araçlardan çıkan egzoz, evlerde ısınma amaçlı yaktığımız yakıtlar ve sanayi tesislerinden çıkan kirleticiler. Şu anda kış dönemindeyiz bu üçü de etkin durumda. Sabah saatleri trafik yoğun, bunlar atmosfere çıktığı zaman havaya karışıyor. Atmosferde yatay ya da düşey yönlü hava hareketliliği yeterince yoksa egzozlardan çıkan kirleticiler dağılamıyor ve yere yakın seviyede bunlar birikmeye uğruyor. Sabah saatlerinde daha çok oluyor bu” ifadelerini kullandı.

“NEFES DARLIĞI YARATABİLİYOR”

Hamburgercide 8 saat çalıştığını belirten Volkan Eser, Barbaros Bulvarı’nı göstererek, “Buradan binlerce, yüzlerce araç geçiyor. Onlardan dolayı solunum yaparken hava kalitesini hissedebiliyoruz, egzoz dumanı soluyoruz. Otobüslere bakın, hususi araçlarda polis anında egzozdan duman çıkıyor müdahale ediyor ama çoğu İETT otobüslerinde kömür bacası gibi egzoz çıkıyor müdahale edilmiyor. Maskeyi çıkardığınız zaman egzoz kokusu geliyor” dedi.

Simitçi Nazım Demir, “Sabahleyin gözle görülür bir kirlilik yok, görünmüyor en azından ama nefes darlığı yaratabiliyor. Birkaç günden beri hava boğuk, nefes aldığın zaman boğuk geliyor hava 2 günden beri hissediyorum. Zaten mazot, benzin, kirliliğin büyük bir sebebi onlardır, trafiğe bakın araçlar duruyor, kalkıyor” diye konuştu.

Beşiktaş’ta yaşayan Hatice Topal, “Çok dışarı çıkmadığım için rastlamadım. Nefes almada güçlük çekerim ama hiç hissetmedim. 2 sene önce Bostancı’da yaşıyordum, oranın havası daha kirliydi” şeklinde konuştu.  

 CEVRE VE SEHIRCILIK BAKANLIGI’NIN VERILERINE GORE BU SABAH SAATLERINDE BESIKTAS’IN HAVA KALITESI “SAGLIKSIZ” OLARAK NITELENDIRILEN KIRMIZI SEVIYEYE YUKSELDI. FOTOGRAF: GULSELI KENARLI/ISTANBUL,  (DHA)

 CEVRE VE SEHIRCILIK BAKANLIGI’NIN VERILERINE GORE BU SABAH SAATLERINDE BESIKTAS’IN HAVA KALITESI “SAGLIKSIZ” OLARAK NITELENDIRILEN KIRMIZI SEVIYEYE YUKSELDI. FOTOGRAF: GULSELI KENARLI/ISTANBUL,  (DHA)

 CEVRE VE SEHIRCILIK BAKANLIGI’NIN VERILERINE GORE BU SABAH SAATLERINDE BESIKTAS’IN HAVA KALITESI “SAGLIKSIZ” OLARAK NITELENDIRILEN KIRMIZI SEVIYEYE YUKSELDI. FOTOGRAF: GULSELI KENARLI/ISTANBUL,  (DHA)

 CEVRE VE SEHIRCILIK BAKANLIGI’NIN VERILERINE GORE BU SABAH SAATLERINDE BESIKTAS’IN HAVA KALITESI “SAGLIKSIZ” OLARAK NITELENDIRILEN KIRMIZI SEVIYEYE YUKSELDI. ILCEDE OTURAN  HATICE TOPAL. FOTOGRAF: GULSELI KENARLI/ISTANBUL,  (DHA)

 CEVRE VE SEHIRCILIK BAKANLIGI’NIN VERILERINE GORE BU SABAH SAATLERINDE BESIKTAS’IN HAVA KALITESI “SAGLIKSIZ” OLARAK NITELENDIRILEN KIRMIZI SEVIYEYE YUKSELDI. ESNAF VOLKAN ESER.  FOTOGRAF: GULSELI KENARLI/ISTANBUL,  (DHA)

 CEVRE VE SEHIRCILIK BAKANLIGI’NIN VERILERINE GORE BU SABAH SAATLERINDE BESIKTAS’IN HAVA KALITESI “SAGLIKSIZ” OLARAK NITELENDIRILEN KIRMIZI SEVIYEYE YUKSELDI. SIMITCILIK YAPAN NAZIM DEMIR. FOTOGRAF: GULSELI KENARLI/ISTANBUL,  (DHA)

Gülseli KENARLI – Mertcan ÖZTÜRK / İSTANBUL,  (DHA)

Etiketler:
 
Babasının boğduğu Hüseyin'in annesi: Toprak soğuk olur
 
Başkan Esen, otizmli bireylerle buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Babasının boğduğu Hüseyin'in annesi: Toprak soğuk olur
KONYA'da apartman görevlisi İsmail Kılınçer'in (32) elleriyle boğduğu ...
Mağaza önünden televizyon hırsızlığı güvenlik kamerasında
İZMİR'in Karabağlar ilçesinde bir kadının, beyaz eşya mağazası önünde ...
Kurallara uyup vaka sayısını sıfırladılar
DÜZCE merkeze bağlı, salgının yoğun olarak yaşandığı dönemde günlük 20 ...
 
Kaçak avlanan 2 ton deniz patlıcanı ve kum midyesi ele geçirildi
İzmir'de gerçekleştirilen denetimlerde yasa dışı yollarla avlandığı belirlenen ...
Şehitliklerde Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106'ncı yılı hazırlığı
ÇANAKKALE Deniz Zaferi'nin 106'ncı yıl dönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma ...
Genç kadının hayatını kaybettiği olayı komşuları anlattı
ESENYURT'ta, Sevcan Demir, dini nikahlı eşi Kenan Danış ile kavga ettikten ...
 
Geyve’de 1 mahalle ve 6 ev karantinaya alındı
SAKARYA Geyve'de İlçe Hıfzıssıhha Kurulu 1 mahalle ve 6 evin karantinaya alındığını açıkladı.
İnşaatta asansör boşluğuna düşen işçi hayatını kaybetti
SAKARYA'nın Hendek ilçesinde inşaatın asansör boşluğuna düşen Yusuf Başaran ...
Eskişehir’de 14 daireli bina, karantinaya alındı
ESKİŞEHİR’de 14 daireli bina, 2 ayrı dairede yaşayan 4 kişinin Covid-19 ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva