Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Rapunzel operasına çocuklardan yoğun ilgi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Mesut Kocagöz'ün tutukluluğuna itiraz reddedildi
Muratpaşa'da konser var
Muratpaşa'da konser var
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
Zeynep Bastık ameliyat olacağını duyurdu
8 Mart 2021 Pazartesi - 10:13

Biz kadınlar...

Nesrin Mater yazdı...

Biz kadınlar...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Toplumsal hayatımız, şiddete uğramış, mağduriyet yaşamış kadınların üzücü haberleriyle gölgelenmiş ve giderek bu olaylar çoğalmış olsa da her şeye karşın iyi ve güzel gelişmeler de yaşanıyor. Son dönemde sayıları hızla artan kadın dernekleri, kadın kooperatifleri ve kadın dayanışma inisiyatifleri, hayata ağırlıklarını koyuyorlar. Böylece kadınlar, aileleri ile birlikte kendi yazgılarını da değiştiriyorlar. Bu gelişmeye koşut olarak, artık toplumsal yaşamdaki konumları ve dolayısıyla sofradaki yerleri de değişiyor... Kent kadını artık daha iyi durumda, kentte çalışarak, sosyal hayatın içinde çogunlukta.

Anadolu’nun dört bir yanından göçle gelip büyük kentlerin çeperlerine yerleşen ve kendilerine yeni dünyalar kuran yoksul kadınlar, artık emeklerini, becerilerini, yaratıcılıklarını birleştirip ekonomik bir değere ve kazanca dönüştürüyor. Bu gelirleriyle ailelerini ayakta tutmanın ve üretime, hayata aktif biçimde katılmanın güzelliğini yaşıyorlar.

Bu çabalar yalnızca büyük kentlerin çeperleri ve yoksul semtleri ile de sınırlı değil. Anadolu’nun değişik bölgelerinde de kadınların üretime yönelik faaliyetleri artıyor ve giderek aile ekonomisi içinde önemli bir ağırlık kazanıyor. Kadınlar, kırsal kesimde, tarımsal üretim faaliyetlerinde de başı çekiyor. Aile ziraatında ve özellikle hayvancılık uğraşısında da asıl yükü kadınlar üstleniyor. Giderek hayat, büyük ölçüde kadınların omuzlarında yükseliyor.

Aslında ülkemizin kadın nüfusu içinde ev kadınları önemli bir çoğunluk oluşturuyor. Genellikle muhafazakâr ve tutucu aile ortamlarında yetişen kadınların, içinde bulundukları dar çemberi kırmaları, toplumsal ve siyasal bakımından da önem kazanıyor. Ülkemizin temel problemleri olan yoksulluğun ve aile bütçesine katkı, kadının ve özellikle de ev kadınlarının üretime, toplumsal hayata aktif katılımı yaklaşımı 'Yoksulların Penceresinden Yaşama' araştırmalar da iletişim teknolojisin yaşanan gelişmelerin, yeniliklerin, gerek kent yoksullarına ve gerekse kırsal kesimdeki kadınlara kadar ulaştığını görüyoruz.

Bu gelişmeler, kadının konumunu ve özellikle de ev kadını olarak tanımlanan geniş toplumsal kesimin günlük yaşamdaki rolünü doğrudan etkiliyor ve değiştiriyor. 
Bu değişimde, kadının ve özellikle de ev kadınının üretime, ekonomik hayata katılımı başta rol oynuyor. Kadın, ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durdukça özgürleşiyor. Ülkemizin geleneksel aile yapısı içinde kadının aktif, etkin ve belirleyici bir rolü var.

Kadınların örgütlenmesinin ve birlikteliklerinin sağlanmasının, toplumun genelin de öncülük yapacağını düşünüyorum. Günümüzde bunun en güzel örneklerini kadın kooperatiflerinde görüyoruz.

Bu etkin ve anlamlı birleşme kapsamında, çevremizde gözlemlediğimiz o kadar çok güzel örnek var ki... Bu örnekleri, boyutları sınırlı bir gazete yazısına sığdıramayacağımız için, haksızlık yapmamak adına tek tek ele almadan, genel bir yaklaşımda bulunmak istiyorum.

Günümüzde kadın kooperatifleri daha da çoğalmalı ve yaygınlaşmalıdır. Bu da yetmez, en önemlisi bu kooperatifler Türkiye çapında bir üst birleşerek. Buluşup güçlerini birleştirmelidir. Böylece hem kendi iç dayanışmalarını daha fazla güçlendirecekler hem de toplumsal - siyasal hayata ağırlıklarını daha çok koyabileceklerdir. Biz, dünyamızın içinde bulunduğu tüm olumsuzluklara karşın kadınımız ve toplumumuz adına geleceğe umutla bakıyoruz.Türk erkeklerimize de güveniyoruz, onlar kadını öne çıkarır, saygı ve sevgiyle güzel aileler oluştururlar. GÜN KUTLU OLSUN.

Etiketler:
 
Yol kenarında erkek cesedi bulundu
 
Korkuteli Belediyespor play-off'larda
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Anarsak anlaşılırız 8 Mart 2021 Pazartesi 12:03

Kadınlar günü kutlama degıl anma günüdür. 129 kadın haklarını aramak için ölmüştür. 1 gül 1 karanfılle bıtmez... topluma bu sekılde mesajı verirsek gun anlam kazanır...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçesinde bulduğu gök taşını satılığa çıkardı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde yaşayan Mehmet Güngör (73), doğum yeri Kaş'ta ...
Rus turistler, Kekova'da yazı yaşadı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde havanın ısınmasıyla Rus turist yoğunluğu yaşandı. ...
Serik'te bir tacizci mahalleli tarafından dövüldü
ANTALYA'nın Serik ilçesinde dün markette 5 yaşındaki erkek çocuğu ve annesi ...
 
Runatoila'ya ilgi azdı... Bazı sporcular maskelerini yerlere attı...
ANTALYA'da 16'ncısı düzenlenen Runatolia Uluslararası Antalya Maratonu'na ...
Antalyalı sanayicinin Ankara'dan aşı ile ilgili bir talebi var
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Antalya ...
Uysal'dan kadın kooperatiflerine destek
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, Bereketli Eller Rüzgarı Kadın Kooperatifi'nin ...
 
Antalya, Hint düğünleri için uçuşları bekliyor
ANTALYA'da koronavirüs salgını öncesi gerçekleşen masalsı Hint düğünlerinin ...
'Havlayan köpek ısırmaz demeyin, ısırır'
ULUSLARARASI Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu Başkanı Boran Aydın,  ...
Antalya Emniyeti'nin 'zorlu ikili'si
ANTALYA Emniyet Müdürlüğü'nün ayrılmaz ve başarılı keskin nişancı eğitmenleri, ...
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva