MAG’lar şimdi her yere ulaşacak
MAG’lar şimdi her yere ulaşacak
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
7 ilde suç örgütüne 'Mahzen-32' operasyonu
7 ilde suç örgütüne 'Mahzen-32' operasyonu
7 Eylül 2019 Cumartesi - 11:05

Böbrek kardeşi oldular

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi'nde aynı kadavradan yapılan böbrek nakli ile 11 yıl sonra sağlığına kavuşan Şahin Sallama (68) ile 10 yıl sonra sağlığına kavuşan İsmail Serbest (56) böbrek kardeşi oldu.

Böbrek kardeşi oldular
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde yaşayan evli ve 2 çocuk babası emekli öğretmen Şahin Sallama, 11 yıl önce hipertansiyona bağlı olarak böbrek yetmezliğine yakalandı. Diyaliz makinesine bağlı olarak yaşayan Sallama, 2 yıl önce nakil için ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi'ne başvurdu. Edirne'nin Keşan ilçesinde yaşayan evli ve 2 çocuk babası İsmail Serbest de 10 yıl önce polikistik böbrek yetmezliğine yakalandı. Haftanın 3 günü diyalize girerek hayatını idame ettiren Serbest 1.5 ay önce ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi'ne başvurdu.

İki hastaya nakil için bekledikleri haber 20 Ağustos günü geldi. ÇOMÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin ailesi organlarını bağışlama kararı aldı. Organları bağışlanan kişiden alınan sağ böbrek Şahin Sallama'ya, sol böbrek ise İsmail Serbest'e başarılı bir şekilde nakledildi. Nakille sağlığına kavuşan Sallama ve Serbest kana kana su içti.

'SUYA HASRETTİK'

Nakil  olduktan sonra sağlığının iyiye gittiğini belirten Şahin Sallama, "Sağlığım yerine geldiği için doktorlarımı ve böbreği veren arkadaşıma çok teşekkür ediyorum. Organ bağışının her zaman yapılmasını istiyorum. Su içmek gayet güzel. Su hayat demek. Hayat varsa umut vardır. Hiçbir zaman umudumu yitirmedim. 7 kere çağırıldım. 8’incide böbrek nakli oldum. Bütün doktorlarıma teşekkürlerimi borç bilirim" dedi. Nakil sonrası sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan İsmail Serbest ise, "Böbrek nakli olduk. 45 gün önce yazılmıştım. 45 günde böbrek çıktı. Suya hasrettik. Şimdi bol bol su içiyoruz. Bol idrar çıkışı var" diye konuştu.

'NAKİL BEKLEYEN 28 BİN HASTA VAR'

İki hastanın tek bir vücuttan nakledilen böbrekler ile böbrek kardeşi olduğunu belirten ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, "Daha öncede de pek çok hastamızda bunun örneğini yaşadık. 10 yıl bekleyip, 11’incide böbrek nakli yaptığımız oldu. Buraya kaydolup 1 hafta böbrek nakli yaptığımız oldu. Burada önemli olan doku uyumudur. Hangi hastaya uyum sağlanırsa o hastaya nakil işlemi gerçekleştiriyoruz. Asla umudu kaybetmemek lazım. Şahin bey Bayramiç'te oturuyor. 7 kere hiç üşenmeden buraya geldi. Testleri yaptırdı. Sabahtan akşama kadar aç karnına bekledi. İstemeyerek de olsa doku uymadığı için kendisine nakil edemedik. Ama Şahin bey umudu hiçbir zaman kaybetmedi. 8’inci kez çağırdığımızda artık sıra ona geldi. Doku testleri uyum sağlayınca nakil işlemini gerçekleştirdik. Gönül ister ki her hastamızı böbrek naklini yapalım. Hiçbir hastamız yıllarca beklemek zorunda kalmasın. Ama havuz belli bağışçı sayısı belli bekleyen hasta belli. Maalesef böbrek nakli bekleyen 28 bin hasta var. Yıllık yapılan nakil sayısı bin 500. Yani her yıl 28 bin civarında hasta sürekli organ beklemek zorunda kalıyor" şeklinde konuştu.

CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI (COMU) SAGLIK, UYGULAMA VE ARASTIRMA HASTANESI ORGAN NAKIL MERKEZI'NDE TEK BIR VUCUTTAN NAKLEDILEN BOBREK ILE 11 YIL SONRA SAGLIGINA KAVUSAN SAHIN SALLAMA (SOLDA) ILE 10 YIL SONRA SAGLIGINA KAVUSAN ISMAIL SERBEST (SAGDA) BOBREK KARDESI  OLDU. (FOTO: CEMHAN SEN/CANAKKALE, DHA)

CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI (COMU) SAGLIK, UYGULAMA VE ARASTIRMA HASTANESI ORGAN NAKIL MERKEZI'NDE TEK BIR VUCUTTAN NAKLEDILEN BOBREK ILE 11 YIL SONRA SAGLIGINA KAVUSAN SAHIN SALLAMA (ORTADA) ILE 10 YIL SONRA SAGLIGINA KAVUSAN ISMAIL SERBEST (SAGDA) BOBREK KARDESI  OLDU. (FOTO: CEMHAN SEN/CANAKKALE, DHA)

CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI (COMU) SAGLIK, UYGULAMA VE ARASTIRMA HASTANESI ORGAN NAKIL MERKEZI'NDE TEK BIR VUCUTTAN NAKLEDILEN BOBREK ILE 10 YIL SONRA SAGLIGINA KAVUSAN ISMAIL SERBEST (FOTOGRAFTA) NAKIL SONRASI KANA KANA SU ICTI. (FOTO: CEMHAN SEN/CANAKKALE, DHA)

Cemhan ŞEN/ÇANAKKALE(DHA) 

Etiketler:
 
Turistler at üstünde plaj turu yapıp, gün doğumunu izliyor
 
Kaş DH'ye yeni aletler alındı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaldırımın üzerinde yaşayan anne-oğul eve kavuştu
İZMİR'de hiçbir geliri olmadığı için sokakta yaşamak zorunda kalan Seval ...
Denizden çıkan ceset, tekneden atlayan Sincan'a ait çıktı
BURSA'nın Mudanya ilçesi açıklarında 5 gün önce sahil güvenlik ekipleri ...
Kocasını, başına keserle 10 kez vurarak öldürmüş
KONYA'da 28 yıllık eşi Veysel Sağdıç'ı(53) uyuduğu sırada başına keserle ...
 
Sason'da görenleri hayrete düşüren kar tüneli
BATMAN'ın Sason ilçesinde 300 metre uzunluğundaki kar tüneli görenleri ...
Esenler'de otomobil apartman boşluğuna düştü
ESENLER'de sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil önce ...
Dumandan etkilenen muhabbet kuşlarına suni teneffüs
ANKARA'da, 3 katlı apartmanın sığınağında çıkan yangın, maddi zarara neden ...
 
Otomobil, park halindeki araçlara çarptı: 1 yaralı
HATAY’da kontrolden çıkıp, park halindeki 3 araca çarpan otomobilin sürücüsü ...
Malatya'da silahlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı
MALATYA'da, husumetli iki grup arasında çıkan silahlı kavgada Halil İbrahim ...
Şantaj operasyonu şüphelilerinden 4'ü tutuklandı
MANİSA'da, sosyal medya üzerinden tanıştıkları erkekleri birlikte olmak ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva