Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
3 Nisan 2023 Pazartesi - 09:51

Burdur Belediye Başkanı: Vatandaşımızı su tasarrufuna zorlayacağız

BURDUR Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, başta Burdur Gölü olmak üzere çevredeki diğer göllerdeki kuraklığın yanı sıra kentte bu yıl içme suyunda önemli sorunla karşı karşıya olduklarını söyleyerek, "Şehrimizin içme suyunda yetersizlik başladı. Vatandaşımızı tasarrufa zorlamayı düşünüyoruz" dedi.

Burdur Belediye Başkanı: Vatandaşımızı su tasarrufuna zorlayacağız
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Son yıllarda su varlığının önemli kısmını kaybeden Burdur Gölü, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu yıl yağış düşüklüğüyle, gölü besleyen kaynaklar da azaldı. Kuraklık riskinin önemli boyuta ulaştığı gölde, su seviyesinin yarıya yakını yitirildi.

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, geçmişte 'Göller Yöresi' olarak anılan bölgedeki birçok gölün kaybedildiğini söyledi. Endişenin her geçen gün arttığını vurgulayan Başkan Ercengiz, "Burdur Gölü'nün yüzde 45'ini yitirdik. Civardaki göllerden birçoğu, özellikle bahar aylarından itibaren bir miktar su tutsa da yaz aylarının sonundan itibaren kaybediyoruz ve bu kayıplar bölgenin iklimini değiştiriyor. Her geçen gün kurak iklime doğru giden bir bölge olmaya başladık. Bunları da meteorolojideki kuraklık haritalarından çok iyi görebiliyoruz" dedi.

'ASIL SORUN İÇME SUYUNDA'

Burdur Gölü başta olmak üzere çevredeki diğer göllerde yaşanan kuraklığın yanı sıra bu yıl içme suyunda önemli sorunla karşı karşıya olduklarını vurgulayan Başkan Ercengiz, "Asıl sorunumuz içme suyunda başladı. İçme suyunda derin kuyulardan aldığımız su, ilk göreve geldiğimizde 50 metrelerdeyken bu yıl 210 metrenin üzerine çıktı. İçme suyu barajımız olmadığı için yeni sondaj çalışmaları yaptırıyoruz. Sondajla sağladığımız sular da maalesef yaz aylarında, havzada yapılan tarım nedeniyle bir miktar da olsa hacmen kaybedildiği için şehrimizin içme suyu anlamında yetersizliği başladı. Ben halkımızı uyarmak istiyorum, ki bu ay bir meclis kararı alarak içme suyunun sadece gerekli durumlarda tüketilmesini sağlayacak önlemler alacağız. Vatandaşımızın balkonlarını çok hacimli sularla yıkamamasını, araba yıkamamasını, halı yıkamamasını hatta bahçelerinde hem bitki anlamında çimden veya çok su tüketen bitkilerden vazgeçmesini, hem de sebze meyve üretimi için bahçelerini bu yıl kullanmamalarını arzulayacağız. Zira içme suyunda önemli bir sorun yaşıyoruz" diye konuştu.

'300 BİN İNSANA YETECEK SUYU TÜKETTİK'

İçme suyu sorununun çözümünde halkı ortak hareket etmeye davet eden Başkan Ercengiz, şöyle konuştu:

"Bakın koca bir kışı geçirdik. Uzun yıllar sonra Burdur maalesef hiç kar görmedi diyebiliriz. Bahar aylarının başındayız en çok yağmur görmemiz gereken günlerde bir ayı tamamladık birkaç gün dışında yağmur görmedik. Önümüzde önemli kuraklık tehlikesi var. Vatandaşımızı dikkatli olmaya davet ediyoruz. Geçen yıl su tüketimine bakıldığında Burdur olarak 300 bin insana yetecek suyu tükettiğimizi görüyoruz. Bunun birkaç nedeni var, kayıp-kaçakla ilintili değil. Vatandaşımızın bahçe sulamada, suyun maliyetinin ucuz olması nedeniyle biraz sorumsuz kullanılmasına bağlı olduğunu düşünüyorum. Vatandaşımızın özellikle hobi bahçesi olarak kullandığı bahçelerinde suyu daha efektif kullanması gerektiğini geçen yıl ifade etmiştik ama bu yıl buna da önlem almaya çalışacağız. Aksi takdirde çeşme suyuyla tarım yapacak olursak bunun maliyeti hepimize çok ağır olacak. Bugün elektrik tüketimiyle ürettiğimiz yer altı sularında biz vatandaşa bire bir tüketimi yansıtmıyoruz. Vatandaşımızı tasarrufa zorlamayı düşünüyoruz. Aksi takdirde suyu bu denli sorumsuz tüketmeye devam edersek bölgede içme suyuyla ilgili bu yazdan itibaren önemli sorunlar yaşayacağız."

'OBRUK BENZERİ ÇÖKÜNTÜLER OLDUĞU HABERLERİNİ ALIYORUZ'

İçme suyu konusunda önlemler aldıklarını da vurgulayan Ercengiz, "Yeni sondaj çalışmaları yapıyoruz ama şunu kimse hiç unutmamalı, yer altındaki suyumuz sınırsız değil. Yer altındaki su kapasitemiz stratejik anlamda da bizim için en önemli su. Bu suları kolay tüketmemek lazım. Geçen yıllarda Konya'daki obrukları gördük. Bölgemizde de obruk benzeri çöküntüler olduğu haberlerini alıyoruz, tarım havzalarında. Halkımızın suyu daha dikkatli kullanmasını arzuluyoruz. Aynı zamanda tarım yapan yurttaşlarımızın su çeken bitkileri artık bir kenara bırakıp, hayvan beslemede kullandıkları bitkilerde daha az su tüketen bitkileri kullanmalarının doğru olduğunu düşünüyoruz ve vatandaşımızı bu yönde uygulamalara davet ediyoruz" dedi.

BURDUR BELEDIYE BASKANI ALI ORKUN ERCENGIZ, BASTA BURDUR GOLU OLMAK UZERE CEVREDEKI DIGER GOLLERDE YASANAN KURAKLIGIN YANI SIRA, KENTTE BU YIL ICME SUYUNDA ONEMLI BIR SORUNLA KARSI KARSIYA OLDUKLARINI SOYLEDI.(FOTO:MESUT MADAN/BURDUR-DHA)

BURDUR BELEDIYE BASKANI ALI ORKUN ERCENGIZ, BASTA BURDUR GOLU OLMAK UZERE CEVREDEKI DIGER GOLLERDE YASANAN KURAKLIGIN YANI SIRA, KENTTE BU YIL ICME SUYUNDA ONEMLI BIR SORUNLA KARSI KARSIYA OLDUKLARINI SOYLEDI.(FOTO:BURDUR-DHA)

BURDUR BELEDIYE BASKANI ALI ORKUN ERCENGIZ, BASTA BURDUR GOLU OLMAK UZERE CEVREDEKI DIGER GOLLERDE YASANAN KURAKLIGIN YANI SIRA, KENTTE BU YIL ICME SUYUNDA ONEMLI BIR SORUNLA KARSI KARSIYA OLDUKLARINI SOYLEDI.(FOTO:BURDUR-DHA)

BURDUR BELEDIYE BASKANI ALI ORKUN ERCENGIZ, BASTA BURDUR GOLU OLMAK UZERE CEVREDEKI DIGER GOLLERDE YASANAN KURAKLIGIN YANI SIRA, KENTTE BU YIL ICME SUYUNDA ONEMLI BIR SORUNLA KARSI KARSIYA OLDUKLARINI SOYLEDI. ERCENGIZ, YENI SONDAJ CALISMALARI YAPTIKLARINI BELIRTI.(FOTO:BURDUR-DHA)

Mesut MADAN/ BURDUR, (DHA)

 
Tarihi kilimin desenleri keçeye işlendi
 
Play-off heyecanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi kilimin desenleri keçeye işlendi
BURDUR'un Hacılar köyünde bulunan Hacılar Büyük Höyük'te 1950'li yıllardaki ...
Tefenni MYO'da vefa iftarı
BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Tefenni Meslek Yüksekokulu'nda iftar düzenlendi.
Burdurlu güreşçilere milli davet
BURDUR Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kulübü sporcuları Aslı Köle ve Ece ...
 
Burdur'da Halk Oyunları Yarışması
BURDUR'da Okul Sporları 2022-2023 eğitim öğretim yılı spor faaliyetlerinde ...
Ertuğrul Gazi il birincisi oldu
BURDUR'da 2022 2023 Öğretim Yılı Okullar Arası Küçükler Futbol Müsabakalarında ...
Amatör maça kar engeli
BURDUR Birinci Amatör Küme play-off grubunda oynanması gereken Bucak Belediye ...
 
Tarihi Onaç Köprüsü restore ediliyor
BURDUR'un Bucak ilçesinde bulunan Selçuklular döneminden kalma tarihi ...
Hattat Kayışzade Hafız Osman Efendi panelle anıldı
BURDURLU Hattat Kayışzade Hafız Osman Nuri Efendi, 129'uncu ölüm yıl dönümünde ...
Burdur protokolü iftarda depremzedelerle buluştu
BURDUR protokolü kentte misafir edilen depremzedelerle iftar yemeğinde bir araya geldi.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva