Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem
Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem
KDV oranlarının artırılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de
KDV oranlarının artırılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
20 Şubat 2015 Cuma - 10:01

CHP'nin tarım politikası Antalya'da yazıldı

CHP'nin seçim bildirgesinde yer alacak tarım politikasının örtü altı sebze ve meyve üretimi bölümü Antalya'da yazıldı.

CHP nin tarım politikası Antalya da yazıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulmadan önce CHP eski lideri Deniz Baykal'la paylaşılan raporun en dikkat çekici önerileri Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'nın yaş sebze ve meyve ihracatı için hizmete açılması ve Tarım Meslek Liseleri'nin kurulması oldu.

CHP'nin Haziran seçimleri için üzerinde çalıştığı seçim bildirgesinin tarım politikalarına ait başlığının sera üretimine ilişkin bölümleri Antalya'da hazırlandı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) raporlarından hazırlanan 'Seracılık Üretiminde Mevcut Durum' başlıklı çalışma, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulmak üzere CHP Antalya Milletvekili aday adayı Aydın Özer tarafından kaleme alındı. 

Rapor çalışması, Antalya'da fırtına ve su baskını nedeniyle sera alanları zarar gören çiftçilerin Ankara ziyareti sırasında gündeme geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu'yla sektöre ilişkin değerlendirmelerin paylaşıldığı toplantıda, Haziran seçimlerinde seçim bildirgesinde yer alacak şekilde sektörün mevcut durumunun, sorunlarının ve çözüm önerilerinin rapor haline getirilmesini istendi. Kılıçdaroğlu'nun talebi doğrultusunda hazırlanan rapor, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'la da paylaşıldı. 

Raporda Türkiye'nin yıllık ortalama 6 milyon 100 bin tonluk sera üretiminin bulunduğu ve bu üretim içinde Antalya'nın yüzde 51'lik payla, 3.2 milyon ton üretimle, ilk sırada yer aldığı vurgulandı. Antalya ve Türkiye genelinde örtü altı sebze üretimi miktarları, üretim yapılan alanlar, ihracat rakamları, işletme sayıları ve sektörünün sorunlarının ayrıntılarıyla dile getirildiği raporda, başlıklar halinde çözüm önerileri de sıralandı. 

Çalışmada öncelikli olarak 1957 yılında faaliyete başlayan ziraat odalarının artık üretici birliklerine dönüşümünün sağlanması gerektiği belirtildi. Oda örgütlenmesinin tarımın tüm ilgi alanlarını aynı çatı altında topladığının vurgulandığı raporda, Avrupa Birliği uyum yasalarının oda yerine üretici birliklerini önerdiği belirtildi. İlçelerden illere kadar Türkiye Sera Üreticileri Birliği'nin kurulacağı model önerildi. Tarım Meslek Lisesi önerisi de getiren çalışmada bu sayede seracı ailelerin çocuklarının eğitimli ve donanımlı personel olarak sektöre kazandırılabileceğini anlatıldı. Ayrıca seralarda böcekli üretimin yaygınlaştırılmasını savunan rapor, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın teşviklerine rağmen bu üretim modelinin hayata geçirilemediğini savundu. Bu noktada sıkıntının seraların eski model, alçak tavanlı, havalandırmaya müsait olmaması olduğunun vurgulandığı çalışmada çözüm olarak modern seraların kurulmasını ortaya koydu. Fakat bu aşamada finans sorununun gündeme geleceğinin altı çizilen çalışmada modern seraların dönümde 30- 40 bin TL maliyet ortaya çıkardığı belirtilerek, "Yeni seraların yapılabilmesi için tek tip modern projeler geliştirilip, devlet tarafından en az 10 yıllık kredilere ihtiyaç vardır" ifadelerine yer verildi. 

Ayrıca örtü plastiğinin ve seranın ömrünü 35 yıla kadar çıkaracak galvanizin yüzde 18 KDV oranının sıfırlanmasını öneren çalışma, Isparta Süleyman Demirel Havalimanın yaş sebze ve meyve ihracatı için hizmete açılması önerisi de paket içinde yer aldı. Havalimanının Akdeniz Havzası, İç Ege ve Göller Bölgesi'nin orta noktasında bulunması ve Burdur Organize Sanayi Bölgesi'nin havalimanın hemen sınırında olması sebebiyle birçok firmanın soğuk hava depolarını bu bölgede konuşlandırabileceğini savunan çalışmada bunun hem ekonomiye hem de bölgeye büyük katkı sağlayacağı kaydedildi. Bunun için de yapılması gerekenin, havalimanında konuşlanan kargo uçaklarından alınan yüksek park ücretlerinin alınmaması veya minimum duruma getirilmesi olduğu belirtildi.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) 

CHP'NIN SECIM BILDIRGESINDE YER ALACAK TARIM POLITIKASININ ORTU ALTI SEBZE VE MEYVE URETIMI BOLUMU ANTALYA'DA YAZILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

 
Antalyalı öğretmen Cern gezisine katıldı
 
Turizmci o kararı bekliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AKP 'çılgın proje' peşinde
7 Haziran seçimlerinde iktidarını korumak isteyen AKP, 2011 seçimlerinde ...
Meclis'te yine kavga
TBMM Genel Kurulu'nda CHP'li milletvekilleri ile Ak Partili milletvekilleri ...
Antalya'da miting noktaları belirlendi
ANTALYA Valiliği, 2015 yılı için kent merkezinde toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde ...
 
Ön seçim Baykal'a kurulan bir tuzak mı?
CHP eski Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal, genel merkeze ...
Sivil toplum Antalya'da farklıdır
Bağımsız aday Subaşı, sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığı toplantılara devam ediyor.
Ecevit’in koruması AKP’den aday
Eski Başbakan Bülent Ecevit’in koruması Recai Birgün AKP'den aday oldu. Birgün, Sözcü'ye anlattı...
 
Başkan Uysal'dan ön seçim değerlendirmesi
CHP İl Başkanı Semih Esen'i ziyaret ederek görevinde başarılar dileyen ...
Antalyalı ünlü siyasetçinin oğlu AKP'den aday
ANTALYA'da Ak Parti'den milletvekili aday adaylığı açıklayan Doğru Yol ...
Baykal başvurusunu yaptı
Deniz Baykal da önseçime girecek
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva