Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
Mısırlı iki kardeş son yolculuğuna uğurlandı
Antalya'da orman yangını
Antalya'da orman yangını
Antalya'da Tiyatro Festivali heyecanı
Antalya'da Tiyatro Festivali heyecanı
Engelsiz bir Konyaaltı için çalışıyoruz
Engelsiz bir Konyaaltı için çalışıyoruz
16 Mayıs 2023 Salı - 10:03

Çanakkale'de 108 yıl sonra kayıp şehitlik bulundu

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Barış Borlat ile Askeri Tarih Uzmanı Ömer Arslan, 1000 arşiv belgeyi inceleyip, 108 yıl sonra Conkbayırı Muharebesi'nin kayıp şehitliğini buldu.

Çanakkale de 108 yıl sonra kayıp şehitlik bulundu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dünyanın en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşları'nın üzerinden 108 yıl geçmesine rağmen savaşa ait izler, gün yüzüne çıkıyor. ÇOMÜ AÇASAM Müdürü ve Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Barış Borlat ve Askeri Tarih Uzmanı Ömer Arslan, yüksek lisans tezi çalışmaları sırasında 1000 arşiv belge inceledi. Çalışmalar sonucunda bugüne kadar kayıp olan, Çanakkale Savaşları'nın en kritik öneme sahip bölgelerinden Conkbayırı'nda süngü hücumu sırasında şehit olan askerlerin kayıp şehitliği bulundu.

'BİRÇOK ŞEHİTLİK ALANIN DA TESPİTİNİ YAPMAYA BAŞLADIK'

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı alandaki şehitliklerin bulunmasıyla ilgili en önemli kaynağın Şevki Paşa haritası olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Barış Borlat, "1916 yılında bölgeye gelen Şevki Paşa, Çanakkale Muharebesi sahasını tahkimat amacıyla harita haline dönüştürmüş, 43 pafta içerisindeki önemli bölümlerden birini ise şehitlik alanları oluşturmaktaydı. Ancak bir süre sonra askeri arşivde yapmış olduğumuz çalışmalar bize şunu gösterdi. Muharebe sahası içerisinde sadece Şevki Paşa haritası içerisindeki şehitlik alanlarının yeterli olmadığını ya da bir bölümünün bunların içerisinde olmadığını fark ettik. Bu amaçla yapmış olduğumuz çalışmalar esnasında özellikle askeri belgelerde ve dönemin krokilerinde şehitlik alanlarının Şevki Paşa haritasından bağımsız olarak da var olduğunu fark ettik. Bu kapsamda yapmış olduğumuz çalışmalar esnasında muharebe sahasında bugüne kadar aslında yerini bilmediğimiz birçok şehitlik alanının da tespitini yapmaya başladık. En son yapmış olduğumuz çalışma aslında bir yüksek lisans tezi esnasında fark etmiş olduğumuz, bir askeri krokiden hareketle ortaya çıkan ve bugüne kadar da aslında hiçbirimizin yerini bilmediği, neredeyse her gün önünden yüzlerce ziyaretinin geçmiş olduğu bir şehitlik bölgesi olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

'CONKBAYIRI MUHAREBESİ'NE AİT BİLDİĞİMİZ ŞEHİTLİĞİMİZ YOKTU'

Conkbayırı bölgesinde yabancı mezarlıkların da olduğunu söyleyen Dr. Borlat, "Ancak bu saha içerisinde gerçekleşen 10 Ağustos tarihindeki Conkbayırı Muharebesi'ne ait herhangi bir şehitliğimiz bugüne kadar en azından bizim bildiğimiz yoktu, ta ki yapmış olduğumuz yüksek lisans tezi esnasındaki çalışmaya kadar. 10 Ağustos tarihi her ne kadar tarihi açıdan bugüne kadar önemli anlardan birisiyse, bu yapılan çalışma sırasında fark edilen, en azından öğrendiğimiz şehitlik bölgesi de aynı şekilde bugüne kadar bizlerin yerini bilmediği, ancak bugün öğrendiğimiz önemli bir alanı teşkil ettiğini söyleyebiliriz. Artık şunu gönül rahatlığıyla ekleyebiliriz ki; Conkbayırı Muharebesi'nin şehitleri, defin bölgeleri de günümüze ulaşmıştır ve artık bundan sonra ihya edilmeyi beklemektedir" dedi.

'BİZİM ŞEHİTLERİMİZE AİT BİR ŞEHİTLİK YOK'

'Askeri Tarih Uzmanı Ömer Arslan ise "Danışmanım Barış Borlat ile birlikte Çanakkale Muharebeleri konusunda 'Conkbayırı Muharebeleri' başlıklı yüksek lisans tezimi yaparken 1000 civarında bir belge taradık. Bizim sorun alanlarımızdan biri Conkbayırı'nda, özellikle 10 Ağustos 1915 tarihinde Atatürk'ün idare etmiş olduğu o süngü hücumunda şehit olan askerlerimiz nereye defnedildi? Çünkü orayı ziyaret edenler, bilirler ki orada büyük bir Yeni Zelanda Anıtı var. Hemen arkasında bir Yeni Zelanda Mezarlığı var. Ama bizim şehitlerimize ait bir şehitlik yok. Burada bir şehitlik düzenlenmemiş olması mümkün değil. Dolayısıyla araştırmamızı bu minvalde şekillendirdik" dedi.

'TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞI'NA TESPİTİMİZİ BİLDİRDİK'

Bölgede görev yapan 28'inci Alay'ın harp raporlarını taradıkları sırada bir kroki tespit ettiklerini de belirten Arslan, "Bu krokide 28'inci Alay'ın şehit oldukları yeri gösteriyordu ve burada bir şehitlik tanzim edilmiş. Krokide '28'inci Alay Meşhedi' yazıyor. Bunu bugünkü hava görüntüsü üzerine oturttuğumuzda tam yerini tespit ettik. Daha sonra Barış Hocamız ile birlikte arazi etüt çalışması yaptık. Bu tespit ettiğimiz yerde birçok şehidimize ait kafatası, kemik parçaları mezarlık formunda taş yığınları ve şahideler gördük. Dolayısıyla buranın bir şehitlik olduğu kanısına vardık. Aynı zamanda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'na da bir müracaatla bu tespitimizi bildirdik. Kendileri de bunu değerlendirip, şehitlik olarak tescilini ve ihyası çalışmalarını yürütecekler" diye konuştu.

CANAKKALE SAVASLARI'NIN YASANDIGI GELIBOLU YARIMADASI'NDA CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI (COMU) ATATURK VE CANAKKALE SAVASLARINI ARASTIRMA MERKEZI (ACASAM) MUDURU VE TARIH BOLUMU TURKIYE CUMHURIYETI TARIHI ANA BILIM DALI DR. OGRETIM UYESI BARIS BORLAT (FOTOGRAFTA) VE ASKERI TARIH UZMANI OMER ARSLAN, YUKSEK LISANS TEZI CALISMALARI SIRASINDA YAKLASIK 1000 ARSIV BELGEYI INCELEYEREK, CONKBAYIRI MUHAREBESI'NIN KAYIP SEHITLIGINI BULDU. DR. OGRETIM UYESI BARIS BORLAT, SEHITLIKLERIN BULUNMASIYLA ILGILI EN ONEMLI KAYNAGIN SEVKI PASA HARITASI OLDUGUNU SOYLERKEN,ASKERI TARIH UZMANI OMER ARSLAN DA HARP RAPORLARINI TARARKEN BIR KROKI TESPIT ETTIKLERINE DIKKATI CEKIP, "BU KROKI 28'INCI ALAY'IN SEHIT OLDUKLARI YERI GOSTERIYORDU" DEDI. (FOTO: CEMHAN SEN / CANAKKALE, DHA)

CANAKKALE SAVASLARI'NIN YASANDIGI GELIBOLU YARIMADASI'NDA CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI (COMU) ATATURK VE CANAKKALE SAVASLARINI ARASTIRMA MERKEZI (ACASAM) MUDURU VE TARIH BOLUMU TURKIYE CUMHURIYETI TARIHI ANA BILIM DALI DR. OGRETIM UYESI BARIS BORLAT VE ASKERI TARIH UZMANI OMER ARSLAN (FOTOGRAFTA) , YUKSEK LISANS TEZI CALISMALARI SIRASINDA YAKLASIK 1000 ARSIV BELGEYI INCELEYEREK, CONKBAYIRI MUHAREBESI'NIN KAYIP SEHITLIGINI BULDU. DR. OGRETIM UYESI BARIS BORLAT, SEHITLIKLERIN BULUNMASIYLA ILGILI EN ONEMLI KAYNAGIN SEVKI PASA HARITASI OLDUGUNU SOYLERKEN,ASKERI TARIH UZMANI OMER ARSLAN DA HARP RAPORLARINI TARARKEN BIR KROKI TESPIT ETTIKLERINE DIKKATI CEKIP, "BU KROKI 28'INCI ALAY'IN SEHIT OLDUKLARI YERI GOSTERIYORDU" DEDI. (FOTO: CEMHAN SEN / CANAKKALE, DHA)

CANAKKALE SAVASLARI'NIN YASANDIGI GELIBOLU YARIMADASI'NDA CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI (COMU) ATATURK VE CANAKKALE SAVASLARINI ARASTIRMA MERKEZI (ACASAM) MUDURU VE TARIH BOLUMU TURKIYE CUMHURIYETI TARIHI ANA BILIM DALI DR. OGRETIM UYESI BARIS BORLAT VE ASKERI TARIH UZMANI OMER ARSLAN, YUKSEK LISANS TEZI CALISMALARI SIRASINDA YAKLASIK 1000 ARSIV BELGEYI INCELEYEREK, CONKBAYIRI MUHAREBESI'NIN KAYIP SEHITLIGINI BULDU. DR. OGRETIM UYESI BARIS BORLAT, SEHITLIKLERIN BULUNMASIYLA ILGILI EN ONEMLI KAYNAGIN SEVKI PASA HARITASI OLDUGUNU SOYLERKEN,ASKERI TARIH UZMANI OMER ARSLAN DA HARP RAPORLARINI TARARKEN BIR KROKI TESPIT ETTIKLERINE DIKKATI CEKIP, "BU KROKI 28'INCI ALAY'IN SEHIT OLDUKLARI YERI GOSTERIYORDU" DEDI. BULUNAN KEMIK(FOTO: CANAKKALE, DHA)

CANAKKALE SAVASLARI'NIN YASANDIGI GELIBOLU YARIMADASI'NDA CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI (COMU) ATATURK VE CANAKKALE SAVASLARINI ARASTIRMA MERKEZI (ACASAM) MUDURU VE TARIH BOLUMU TURKIYE CUMHURIYETI TARIHI ANA BILIM DALI DR. OGRETIM UYESI BARIS BORLAT VE ASKERI TARIH UZMANI OMER ARSLAN, YUKSEK LISANS TEZI CALISMALARI SIRASINDA YAKLASIK 1000 ARSIV BELGEYI INCELEYEREK, CONKBAYIRI MUHAREBESI'NIN KAYIP SEHITLIGINI BULDU. DR. OGRETIM UYESI BARIS BORLAT, SEHITLIKLERIN BULUNMASIYLA ILGILI EN ONEMLI KAYNAGIN SEVKI PASA HARITASI OLDUGUNU SOYLERKEN,ASKERI TARIH UZMANI OMER ARSLAN DA HARP RAPORLARINI TARARKEN BIR KROKI TESPIT ETTIKLERINE DIKKATI CEKIP, "BU KROKI 28'INCI ALAY'IN SEHIT OLDUKLARI YERI GOSTERIYORDU" DEDI. KROKI (FOTO: CANAKKALE, DHA)

CANAKKALE SAVASLARI'NIN YASANDIGI GELIBOLU YARIMADASI'NDA CANAKKALE ONSEKIZ MART UNIVERSITESI (COMU) ATATURK VE CANAKKALE SAVASLARINI ARASTIRMA MERKEZI (ACASAM) MUDURU VE TARIH BOLUMU TURKIYE CUMHURIYETI TARIHI ANA BILIM DALI DR. OGRETIM UYESI BARIS BORLAT VE ASKERI TARIH UZMANI OMER ARSLAN, YUKSEK LISANS TEZI CALISMALARI SIRASINDA YAKLASIK 1000 ARSIV BELGEYI INCELEYEREK, CONKBAYIRI MUHAREBESI'NIN KAYIP SEHITLIGINI BULDU. DR. OGRETIM UYESI BARIS BORLAT, SEHITLIKLERIN BULUNMASIYLA ILGILI EN ONEMLI KAYNAGIN SEVKI PASA HARITASI OLDUGUNU SOYLERKEN,ASKERI TARIH UZMANI OMER ARSLAN DA HARP RAPORLARINI TARARKEN BIR KROKI TESPIT ETTIKLERINE DIKKATI CEKIP, "BU KROKI 28'INCI ALAY'IN SEHIT OLDUKLARI YERI GOSTERIYORDU" DEDI. (FOTO: CANAKKALE, DHA)

Cemhan ŞEN/ÇANAKKALE, (DHA)

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Başarıyı taçlandırma vakti
 
Bakan Özer: 77 bin 647 öğrenci illerine döndü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Neslihan Sabancı'dan Atatürk, Che ve Orwell paylaşımı
Yalçın Sabancı'nın eşi Neslihan Sabancı, ilk tur seçimlerinden sonra sosyal ...
Meclis'i Cengiz Çandar açacak
Yeşil Sol Parti listesinden Diyarbakır 3. sırada aday gösterilen ve milletvekili ...
Sanatçı Orhan Aydın'dan 'ikinci tur' çağrısı
Kişisel sosyal medya hesabından paylaşım yapan ünlü sanatçı Orhan Aydın, ...
 
Seçim şarkısı çalan araca saldırı iddiası
EYÜPSULTAN'da gece saatlerinde eşi, 18 aylık kızı ve 2 yeğeni ile ilerleyen ...
Milli voleybolcu Ebrar Karakurt'tan 'ikinci tur' mesajı
Milli voleybolcu Ebrar Karakurt, Cumhurbaşkanı Seçimi'nin ikinci tura ...
Emre Altuğ'dan duygulandıran veda: Hakkım helal
Babasını kaybeden oyuncu ve şarkıcı Emre Altuğ, sosyal medya hesabından ...
 
6 il için 'iri taneli' dolu uyarısı
Denizli, Manisa, Uşak, Balıkesir, Bursa, Kütahya illerinde yarın dolu ...
Zincirleme kaza: 1 yaralı
AVCILAR’da D-100 Karayolu'nda 3 otomobilin karıştığı zincirleme kazada, 1 kişi yaralandı.
Tartıştığı kahvehaneciyi tabancayla bacağından vurdu
AYDIN'ın Nazilli ilçesinde Burhan Demir (29), müşteri olarak kahvehanesine ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva