Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
21 Eylül 2023 Perşembe - 08:29

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların moleküler testlerle teşhisi mümkün, kolay ve hızlı

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH), cinsel aktivite sırasında enfekte olabileceğiniz türdeki hastalıklardır. Bu hastalıklar genellikle cinsel temas yoluyla yayılırlar; yani vajinal, anal veya oral cinsel ilişki esnasında bulaşma riski bulunmaktadır.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların moleküler testlerle teşhisi mümkün, kolay ve hızlı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Cinsel yolla bulaşan bu enfeksiyonlara sebep olan bakteri, virüs ve parazitler bazen yıllarca herhangi bir belirti göstermeden sessizce bekler ve sonrasında hastalığa sebep olabilirler. Belirti göstermeyen bu dönemde etkenleri tespit etmek ve erkenden tedavi edebilmek için bugünlerde iyice aşina olduğumuz PCR teknolojisi kullanılan moleküler testler kullanılmaktadır. 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar testi tüm laboratuvarlar tarafından yapılmaktadır

HPV, HIV Ve Hepatit virüslerinin dışında enfeksiyon oluşturabilen ve cinsel yolla bulaşabilen bazı bakteri, virüs ve parazitler günümüzde laboratuvarlarda Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon moleküler test panellerinde tek bir numune ile araştırılabilmektedir.

Cinsel yolla bulaşan bu organizmalar ve oluşturabildikleri enfeksiyonlara örnekler:

Chlamydia trachomatis: Chlamydia trachomatis bakterisinin neden olduğu hastalık genellikle "klamidya" olarak adlandırılır. Klamidya, genital bölgelerde enfeksiyonlara yol açabilir ve idrar yaparken yanma, vajinal akıntı, alt karın ağrısı gibi belirtiler gösterebilir. Tedavi edilmediğinde pelvik inflamatuar hastalığa ve kısırlığa neden olabilir.

Gardnerella vaginalis: Bu bakteri vajinal enfeksiyonlara neden olabilir. "Bakteriyel vajinozis" olarak da adlandırılan bu durumda kadınlarda kötü kokulu vajinal akıntı, kaşıntı ve tahriş görülebilir.

HSV Tip 1 ve Tip 2: HSV (Herpes Simpleks Virüs), ağız ve genital bölgeyi etkileyebilen viral enfeksiyonlara neden olur. HSV Tip 1 genellikle ağız çevresinde soğuk yaralara (uçuk) sebep olurken, HSV Tip 2 genital herpes'e yol açabilir. Bu durumda cinsel organlarda yaralar, lezyonlar ve ağrı görülebilir.

Mycoplasma genitalium: Bu bakteri genital bölgede enfeksiyonlara yol açabilir ve idrar yaparken yanma, vajinal akıntı, pelvik ağrı gibi belirtiler gösterebilir. Tedavi edilmediğinde ürogenital enfeksiyonlara yol açabilir.

Mycoplasma hominis: Bu bakteri de genital bölgeye yerleşebilir ve idrar yaparken yanma, ağrılı akıntı, pelvik ağrı gibi belirtilere neden olabilir. Tedavi edilmediğinde pelvik inflamatuar hastalığa ve kısırlığa yol açabilir.

Neisseria gonorrhea: Halk arasında "bel soğukluğu" olarak adlandırılan bu bakteri nedeniyle gelişen gonore enfeksiyonu, cinsel organlarda akıntı, ağrı ve idrar yaparken yanma gibi belirtilere neden olabilir. Tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Treponema pallidum: Bu bakteri sifiliz hastalığına neden olur. Sifiliz diğer adıyla frengi farklı evrelerde belirtiler gösterebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Trichomonas vaginalis: Trichomonas vaginalis paraziti, trichomoniasis adı verilen bir hastalığa neden olur. Genellikle genital bölgede akıntı, kaşıntı ve idrar yaparken yanma gibi belirtilere yol açabilir.

Ureaplasma parvum ve Ureaplasma urealyticum: Bu bakteriler ürogenital enfeksiyonlara neden olabilir ve idrar yaparken yanma, ağrılı akıntı gibi belirtilere yol açabilir.

Streptococcus agalactiae: Streptococcus agalactiae, grup B streptokokları olarak da bilinir. Bu bakteri hamilelik sırasında anneden bebeğe geçebilir ve bebekte enfeksiyonlara veya komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca üriner sistem enfeksiyonlarına da sebep olabilir.

Haemophilus ducreyi: Bu bakteri şankr adı verilen ülserlere (yaralara) neden olan Haemophilus ducreyi enfeksiyonuna yol açabilir. Bu yaralar genellikle genital bölgede görülür ve tedavi edilmezse komplikasyonlara yol açabilir.

Cinsel yolla bulaşan bu mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkların belirtileri ve etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak zamanında tespit edilen bu organizmalar uygun tedavi ile tamamen yok edilebilir veya hastalık oluşturmadan kontrol altına alınabilir. Şüpheli bir cinsel ilişki ve buna bağlı  herhangi bir sağlık sorunu veya semptom durumunda bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek ve gereken testleri yaptırmak sizin ve sevdikleriniz için en iyisidir. 

Laboratuvarlarda Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar PCR Paneli olarak yapılan bu testler rutin testler olmadığından doktorunuza bu testleri yaptırmak istediğinizi belirtebilirsiniz.

 
Pusu kurup, motosiklet sürücüsünü öldürdüler
 
İstanbul Valiliği'nden başka illerde kayıtlı olan Suriyelilere uyarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kahve Paketleme Makinası Özellikler Neler?
Dikkatli paketlenmesi gereken kahve, kahve paketleme makinası seçenekleriyle ...
Püskürtmeli Kurutucu Ne İşe Yarar?
Püskürtmeli kurutucu, el kurutma makinelerinin kategorileri arasında yer ...
Blockchain Teknolojisinin Geleceği ve İş Dünyasına Etkisi
Blockchain teknolojisi, son yılların en çığır açan yeniliklerinden biri olarak kabul edilmektedir.
 
Dişçi koltuğuna oturmadan önce nelere dikkat etmeliyim?
Dişçi koltuğuna oturmadan önce dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar şunlar olabilir.
Eğitimde çığır açan bir teknoloji; HNC Akıllı Tahta
Günümüzde eğitim alanında teknolojik gelişmeler, öğretmenler ve öğrenciler ...
Portekizce Çeviri Hizmetinde Çevirmenler Nasıl Çalışır?
İnsanlar için gerekli molan pek çok yabancı dil için çeviri hizmeti verilmekte ...
 
Tektaş Fiyatları
Tektaş yüzükler, zarif ve etkileyici tasarımlarıyla evlilik tekliflerinin ...
Adana Haberleri Çukurova Metropol
Adana kentinin güncel nabzı için Çukurova Metropol, gelişen tüm olayları ...
Meme Dikleştirme
Meme dikleştirme, kadınların ve bazen erkeklerin meme estetiğini yeniden ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva