Başkan Uysal’dan 19 Mayıs mesajı
Başkan Uysal’dan 19 Mayıs mesajı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
Burdur turizmine 'Gül Yolu' rotası
Burdur turizmine 'Gül Yolu' rotası
Antalyalı miniklere trafik eğitimi verildi
Antalyalı miniklere trafik eğitimi verildi
4 Aralık 2011 Pazar - 12:18

“Cumhuriyetin çağdaş kadınlarıyız”

Seçme ve seçilme hakkına Atatürk ile 77 yıl önce kavuşan Türk kadını bugün O’na teşekkür ediyor. ANTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Sevinç Eyilik, “Türk kadınını kul-köle olmaktan çıkarıp onurlu çağdaş bireylere dönüştüren büyük önder Atatürk’e müteşekkiriz” dedi.

“Cumhuriyetin çağdaş kadınlarıyız”
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türk kadınının genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkına 77 yıl önce 5 Aralık 1934 yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk sayesinde kavuştuklarını belirten Antalya İş Kadınları Derneği (ANTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sevinç Eyilik, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada şunları söyledi: “77 yıl önce biz Türk kadınları milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuştuk. Bugün ise mecliste 550 milletvekilinin 48’ini kadınlar oluşturuyor. Bu çok düşük bir sayı. Mısır Parlamentosunda bile 64 kadın milletvekili var. Türkiye Cumhuriyeti kadınlara politik hakların verilmesi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden biridir oysa. 5 Aralık 1934’te Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun 10. ve 11. maddeleri değiştirilerek kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı ve 1 Mart 1935’te ilk kadın milletvekilleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yerlerini aldı. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla, çağdaş yönetim biçimi olan demokrasinin temel gereklerinden biri daha yerine getirilmiştir. Türkiye'de, kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek çok Avrupa ülkesinden daha önce tanındı, ancak 2000 li yıllarda olmamıza rağmen şimdilerde siyasette neredeyse yok gibiyiz. Atatürk ile çağdaş yönetim biçimi olan demokrasinin temel gereklerinden biri daha yerine getirilmiştir. Türkiye'de, kadınlara seçme ve seçilme hakkı pek çok Avrupa ülkesinden daha önce tanınmasına rağmen Atatürk'ten sonra acaba çağdaşlığın göstergesi ve demokrasinin bu temel gereği uygulanabilmiş midir? Ne yazık ki hayır.”
 
“KADINLAR OLARAK DAHA ÇOK İŞİMİZ VAR”
 
Gerek siyasal organlardaki gerekse toplumsal kurumlardaki kadın sayısının yeterli olmadığını ifade eden ANTİKAD Başkanı Sevinç Eyilik, “Buralarda yer alabilen kadınlar da birçok sorunlarla baş etmek zorunda kalıyorlar. Hatta kadınlıklarından vazgeçerek erkek davranışlarını benimseyerek onlar gibi rol almaya gayret sarf ediyorlar” dedi. Temsil sorununun bugün dünyada ve parlamenter demokratik sistemlerde de çok tartışılan bir sorun olduğunu kaydeden Eyilik, “Kadınlar, kadın olma bilincine sahip, kadın sorunlarından haberdar, bu meselelere kafa yoran kadınlar olarak TBMM’de, sendikalarda, sivil toplum kuruluşlarında yer almalıyız. Temel sorun bu. Söz konusu olanın bedensel cinsiyet değil, toplumsal cinsiyet olduğunun altını çizmek isterim. Temsil düzeyi, sosyo-ekonomik bir sorun ve ancak kadınların siyasette daha aktif rol almalarıyla, hakları için etkin bir mücadele vermeleriyle çözülebilecektir. Türkiye, kadınların politik ve ekonomik hayatta yer almaları bakımından 80 ülke arasında 76. sırada olması olumsuzluk arz etmektedir” diye konuştu.
 
EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORUZ”
 
ANTİKAD Başkanı Sevinç Eyilik, yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Parlamentoda kadın-erkek eşitliği daimi komisyonu kurulmalı ve bu komisyon TBMM'ye intikal eden bütün yasaları toplumsal cinsiyet eşitliği açısından değerlendirilmelidir. Temsilde cinsiyet eşitliğini sağlamak için politikada cinsiyet eşitliği sağlanmalıdır. Ekonomik, sosyal ve siyasal hayatta kadınlar için nihai eşitliği sağlayacak düzenlemelere ihtiyaç var. Bunun için toplumsal yaşamda eşitliğe ulaşılıncaya kadar geçici özel önlem politikaları uygulanmalıdır. Kadınların karar alma mekanizmalarında yer almaları için en az yüzde 30 kota uygulaması Siyasi Partiler Yasası çerçevesinde yıllardır talep ediliyor. Kadınlar lehine benzer kota uygulamaları, kamu ve özel işyerlerinde işe alımlarda, atama ve yükseltmelerde de hayata geçirilmelidir. Demokrasinin en temel özelliklerinden biri olan eşitlik ilkesinin uygulanmadığı toplumlarda demokrasiden asla bahsedilemez. Laik, demokratik ve sosyal devlet düzeninde kadın erkek eşitliğinin önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Öncelikle siyasi partilerin, özel ve kamu iş alanlarının tüzüklerinde mutlaka eşitliğin yer almasını ve işlerlilik kazanmasını diliyoruz.”
 
“KADIN AKTİF SİYASETTE MUTLAK OLMALIDIR”
 
ANTİKAD Başkanı Eyilik, açıklamasında devamla, kadınlar olarak aktif siyasal yaşamın içinde olmaları gerektiğini belirterek şöyle dedi: “İş dünyasında olduğu kadar politik hayatta ve sosyal gelişmelerde de kadınlarımızın ön saflarda olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Biz ANTİKAD olarak, yerel ve ulusal yönetim alanlarına çok daha fazla kadın gönderilmesinden yanayız. Antalya dikkat çeken bir kent olduğu için, Türkiye’deki birçok ile de örnek olur ve turizmin başkenti durumunda bulunduğundan dünyada da olumlu etkiler ortaya çıkarır. Tüm bunların gerçekleştirilebilmenin yolunun, Sivil Toplum Kuruluşları ile yerel yönetimler ve siyasal önderlerin işbirliği sağlanarak oluşturulacak eğitim alanlarında, siyasal yaşamda donanımlı, lider kadınların ivedilikle yetişmelerini sağlamaktan geçtiğini biliyoruz.”
 
KADINLAR BÜTÜN YÖNETİMLERE
 
Antalya’da yaşayan bütün kadınlara seslenen ANTİKAD Başkanı Sevinç Eyilik, şöyle konuştu: “Biz kadınların yaşamın tüm alanlarında bulunma zorunluluğumuz var. Kadınlar olarak her yerde yönetmeye ve yönetimlere aday olmalıyız. Kadınlar olarak, Antalya’nın yeniden planlanmasına, belediyelerimizce fikir alış verişine dahil edilmesini istemekteyiz. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Antalya’daki tüm belediyelerimizin meclislerinde kadın üyelerin artmış olmasını isterdik. Kadınlarımızın siyasal yaşamda ve kent yönetimlerinde daha aktif hale gelmelerinin sağlanmasını ve destekleyici olunmasını istiyoruz.”
 
ANTİKAD Başkanı Eyilik, sözlerini şöyle tamamladı: “Atatürk’ün kadınlar adına seçme ve seçilme hakkıyla ilgili kararıyla hayat bulduk. Türk kadınının bu önemli gününü coşkuyla kutluyoruz. Bu karar, Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Türk kadını, evdeki medeni mevkiini selahiyetle işgal etmiş, iş hayatının her safhasında muvaffakiyetler göstermiştir. Siyasi hayatla, Belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını bu seferde milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadınının elindedir ve onu selahiyet ve liyakatla kullanacaktır.”
 
 

 
Rüyamı çaldılar diye mahkemeye başvurdu
 
Kılıçdaroğlu'nun 24 saati
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kendileri dikti, kendileri yedi
TED Antalya Koleji öğrencileri ekildiği günden itibaren büyümesini gözledikleri ...
Prezervatif dağıtmak ahlak dışı ilişkiyi teşvikmiş
Milli Türk Talebe Birliği Antalya Başkanı İsrafil Hatip, Dünya AIDS Günü’nde ...
Antalya'da 2 anne eroinle yakalandı
ANTALYA'da iki kadının, kucaklarındaki biri otistik 2 küçük çocuğunun ...
 
'Alanya'dan engelsiz turizm atağı'
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde uygulanacak 'Engelsiz Turizm Kenti Alanya ...
Noel taçları Antalya'dan
Avrupa ülkelerine Christmas ve Noel kutlamaları için Antalya, Isparta ...
Engelliler için havuz asansörü
Antalya'da faaliyet gösteren bir asansör firması, engellilerin kullanımı ...
 
Antalya Ülkü Ocakları’nda sohbet programı başladı
Antalya Ülkü Ocakları periyodik olarak her hafta düzenlenemek amacıyla ...
Konserve koyunda bir apartman mühürlendi
Antalya'da kentin doğal simgesi falez kıyı bandında yer alan Konserve ...
Tarım Bakanı DÖSİAD’ın konuğu oldu
Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva