Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
13 Mart 2012 Salı - 09:21

Dedektifler yeni 'iş' buldu

Aldatan eş, velayet davası, adres tespiti derken özel dedektifler şimdi de iş dünyasına girdi. Kimi müstakbel ortağı hakkında bilgi istiyor, kimi işe yeni alacağı personelin geçmişini.

Dedektifler yeni  iş  buldu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Eko-Dedektifler işbaşında... Bir dönem çapkın kocaların izini süren, şahıs araştırmaları yapan özel dedektifler artık iş dünyasında adlarından söz ettiriyor. CSI Özel Dedektiflik Bürosu sahibi Murat Uzanal bu yeni sektörü Akşam'a anlattı. Ekonomi dedektifleri, şirketlerin ortaklık, çek, geçmiş hesaplar, yöneticilerin kariyerleri gibi pek çok konuyu takip ediyor. Bu tarz bir araştırmanın bedeli 3 ila 25 bin TL arasında değişiyor.

ORTAĞIM NASIL, GÜVENİLİR Mİ?
Şirket ortaklıkları öncesi taraflardan da talep geldiğini belirten Uzanal, 'Geçmişe yönelik derin bir araştırma gerektiriyor. Firmanın geçmişteki kar-zarar tabloları, piyasadaki itibarları, mahkemeye yansımış dosyaları varsa bunları öncelikle ele alıyoruz' diyor. Şirketlerin ortaklık yapacakları şirketle ilgili en çok finansal sorunu olup olmadığını sorduğunu belirten Uzanal, 'Saha çalışmalarında şirketin bayi ağı doğrulanıyor. Şirkete ait farklı illerde bulunan yönetim binalarının ve ofislerinin fiziki anlamda tespit ediliyor' diye konuştu. 

ŞİRKETİN RÖNTGENİ ÇEKİLİYOR
Uzanal, firmaların araştırma talebini ise 'riski azaltma' ihtiyacına bağlıyor: Kurumların beyan ettiği malvarlığını doğrulatıyoruz. Yöneticilerin olumlu ve olumsuz deneyimlerini masaya yatırıyoruz. Detaylı rapor hazırlanıyor. Bir çek araştırması bile firmanın zarar etmesinin önüne geçiyor. Finansman sektöründe oluşmuş bir istihbarat kadrosu var ama finans sektöründen de talep alıyoruz. Genellikle ithalat-ihracat şirketleri  ya da yurtdışından ülkemizde ticari bağ kuracak olan şirketler araştırma talebinde bulunuyor.
 
ŞİRKET SIRLARIMIZ SATILMIŞ MIDIR?

İnvest Türk Dedektiflik Şirketi'nin kurucusu Reşat Topaloğlu ise talebin son dönemde ağırlıklı olarak Türklerle ortaklık yapmak isteyen yabancı şirketlerden geldiğini söylüyor: Taklit ürünlerle ilgili araştırma talepleri de var. Varlık yönetimi, factoring, leasing şirketleri araştırma istiyor. Distribütörlük verdikleri kişilerin araştırılması şirketler açısından önemli. Avrupalı şirketler Türkiye'de iş yapmadan önce iş ortaklığı yapacakları Türk şirketinin araştırılmasını istiyor. İflas etmiş mi? Kara listede mi? Mali kaynakları güvenilir mi? İç denetim önemli bir başka nokta. Rakip şirkete özel bilgilerin, şirketin sırlarının satılması gibi suiistimal araştırmaları da yine özel dedektifler tarafından yapılıyor.
 
SAHTE CV İLE KARİYER YAPMIŞ

MURAT Uzunal lginç bir örneği şöyle anlattı: Bir firma üst düzey kadroda görevlendireceği şahsın özgeçmiş araştırmasını istemişti. Başvuran kişi oldukça iyi kariyere sahip görünüyordu. Fakat bazı uyumsuzluklar gözlemledik. Araştırmayı daha kapsamlı olarak ele aldık. Veriler şaşırtıcı oldu. Daha önce de sahte özgeçmişle önemli görevlerde bulunmuş. Şaşırtıcı derecede özgüven sahibi olduğu için biz bile tereddütte kaldık. Verileri sununca durumu kabul etmek zorunda kaldı. Araştırma yapılmasaydı muhtemelen o şirkette önemli bir mevkide halen çalışıyor olacaktı.

CİROYU ARAŞTIRDIK

Bir diğer örnek ise şöyle: Bir müşterimiz satın almak üzere bir restoranla anlaşmıştı. Fakat restoranın müşteri hacmini hafta sonu-hafta içi olarak incelemek istedi. 15 günlük araştırma sonunda söylenen ve olasılık olarak düşünülen rakamlar dışında çok daha net veriler elde etti. Pazarlık aşamasında kulaktan dolma değil net rakamlarla daha iyi pazarlık etme şansı oldu. Şimdi ise ödülünü alıyor.
(TheLira)

 
Kaleiçi'nde yangın
 
Pembe nüfus cüzdanına son
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ahmet Şık ve Nedim Şener serbest bırakıldı
Ergenekon soruşturması kapsamında aralarında gazeteciler Nedim Şener ile ...
Kuvvetli yağış uyarısı
Hava sıcaklığının İç ve Doğu bölgelerde 2 ila 4 derece artacağı, Batı ...
İlkokula kayıt yaşı belli oldu
İlkokula kayıt yaşı belli oldu Meclis Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor ...
 
İstanbul'da facia: 11 ölü
ESENYURT'ta bir otel inşaatının şantiyesinde işçilerinin kaldığı çadırda ...
Cem Yılmaz evlendi... İlk görüntüler...
Cem Yılmaz ve Ahu Yağtu bu akşam Pera Palas Otel’de evlendi
Çığ düştü; 8 PKK'lı kadın terörist öldü
PKK'nın Kuzey Irak'taki üssü konumunda bulunan İran sınırındaki Kandil ...
 
"Cihat parası" skandalı
Milli Görüş'ün 'iki numarası' Oğuzhan Asiltürk'ten çok çarpıcı iddia.
ATM dolandırıcılığında bu yöntem ilk kez denediler
İzmir'de otomatik para çekme makinası ATM'deki bölümlerin birebir kopyalarını ...
Otomobil çaya uçtu: 3 ölü, 2 yaralı
Rize'nin Pazar İlçesi'nde, yoldaki buzlanma nedeniyle kontrolden çıkan ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva