AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
4 Mayıs 2023 Perşembe - 12:32

Deepfake Nedir? Avantajları Ve Dezavantajları

Günümüzde sahte haberleri ortalığa yayma olasılığı çok yüksek olan ve içerik oluşturma konusunda da güçlü potansiyeli ile uzun süredir, kamuoyu tarafından tanınan deepfake, sinema, pazarlama ve sağlık gibi pek çok alanda çok yüksek oranda artan bir ilgi uyandırmaktadır.

Deepfake Nedir? Avantajları Ve Dezavantajları
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Aynı zamanda bu teknolojinin sunmuş olduğu fırsatlar ve topluma sağlayabileceği faydalar da sürekli artmaktadır. 

Deepfake Nedir?

Siber güvenlik şirketi ExpressVPN, deepfake teknolojisinin adeta bir mandela etkisi yarattığının altını çiziyor ve bu teknolojinin sahte haber oluşturma ve politik görüşleri etkileme gibi dezavantajlarına dikkat çekiyor.

Deepfake terimi, yapay zeka ile öğrenme sistemi ve fake kelimelerinin kısaltılmasından kaynaklanmaktadır. Bu konuda da yapay zeka ile güvenilir ve de özgün bir hale getirilmiş olan sahte içerik oluşturmaktır. Bu ortak öğrenme de zaman içinde üretici ağın gelişmesini, kendini tamamen düzeltmesini ve de daha iyi taklitler oluşturmasını sağlamaktadır. Ayrımcı sahteleri çok daha kolay tespit etmektedir. Bu rekabet de gerçeğin ne olabileceğini harika bir biçimde taklit edip, çok daha gerçek ve de inandırıcı içerikler üretmek konusunda yardımcı oluyor. 

Deepfake Avantajları

Deepfake ilk zamanlarda çok iyi söylemler ile tanınmaya başlamıştır. Sahte haberler döneminde, özgün görüntüye sahip içeriği ve sahte haberlerin yayılması yoğunlaştırıldı. Pek çoğu için de çok büyük bir bilgi krizi ile eş anlamlı olmaktadır. Yine de pek çok alanda değerli bir araç olduğu da ortaya çıkmaktadır. 

Deepfake ultra kişiselleştirmenin hizmetinde, dijital pazarlamacılar için bu teknoloji aracılığıyla benzersiz ve ilgi çekici içerik oluşturma fırsatları sınırsız hale geliyor. Bir tüketicinin deneyimi ne kadar kişiselleştirilirse, satın alma olasılıklarının o kadar yüksek olacağını biliyoruz.

Ancak, ultra kişiselleştirmenin bir maliyeti vardır ve kurulumu karmaşık olabilir. Deepfake, çeşitli kişiselleştirme düzeylerinde ortaya çıkabilir ve birçok kanala uygulanabilir. İnternet, podcast, radyo, televizyon, reklam panoları, sohbet robotu gibi. 

Deepfake Dezavantajları

Deepfake'in zaman içindeki yükselişi birçok korkuyu da beraberinde getirmiştir. Görsel ya da işitsel içeriği oldukça gerçekçi bir biçimde üretme kolaylığı da büyüleyici olduğu kadar da endişelendiriyor. Siyaset alanında kötüye kullanılmış, yalan haberlerin yayılmasını mümkün kılmak için birçok kişinin imajının kötüye kullanılmasına ve çiğnenmesine de katkıda bulunuyor.

Bu anlamda yine de, taşımış olduğu manipülatif imaja rağmen, deepfake'in önünde parlak bir gelecek olduğu da bilinmektedir. Dijital pazarlama, sanat, kültür ve sağlık için sunmuş olduğu olanaklar da sonsuzdur. Bu teknoloji çerçevesinde, özellikle de kullanılan eğitim verilerinin üzerindeki fikri mülkiyet hakları bakımından yasal çerçeve henüz tanımlanmadığı için, olanakların de nerede duracağını söylemek çok zordur.

Kesin bir durum var ki, yasal, ticari ya da siyasi muamele de ne olursa olsun, bunu günlük yaşamımızda fark etmeden daha fazla bulacağımız da kesindir. Aynı zamanda şeffaflık yükümlülüğü dışında, ticari amaçlar için tüketicinin deepfake kullanımı hakkında bilgilendirilme yapılması da zorunlu görünmektedir.

Deepfake İşlevleri ve Kullanım Alanları 

Bir marka, iletişim bilgilerini emanet etmeye karar verdiğinde, söylemlerini kontrol edemez. Bu noktada da doğru mesajı kullanarak markayı tanıtacak, kişiselleştirilmiş ve farklı hedeflere uyarlanmış bir deepfake oluşturabilirler.

Deepfake sinema alanında, her yere ve hatta sinemaya bile müdahale ediyor. Bu teknoloji zamanla ilerlemekte ve kullanımı insan gözü tarafından algılanmaktadır. Aynı zamanda giderek daha az kolay bir hale gelmektedir. Bu bağlamda bir aktörü gençleştirebilir, ölmüş bir kişiyi oynayabilir ve hatta bir oyuncunun yüzünü tamamen diğeriyle değiştirebilir. 

Deepfake, yaşayanları da konuşturur, ölüleri de konuşturur. Bunun sayesinde tarihi canlandırmalar yapmak çok kolay ve eğlenceli olmaktadır. Deepfake özellikle tarihte son derece eğitici bir potansiyele sahip olmaktadır. Deepfakes tarafından canlandırılan pek çok yöntem ortaya çıkmaktadır. Bu yöntem de genç nesil tarafından çok daha fazla ilgi görmektedir. 

 
Ünlü oyuncu Türkiye'deki fiyatlara tepki gösterdi
 
Asgari ücretlinin alım gücü 6 bin 580 liraya düştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü oyuncu Türkiye'deki fiyatlara tepki gösterdi
Türkiye'yi terk edip ABD'ye taşındıktan sonra ABD ile Türkiye arasındaki ...
Ortaokul öğrencisi, okulda arkadaşını bıçakladı
KAYSERİ'de, ortaokulda B.Y. (13) adlı erkek öğrenci, kendisine borç para ...
Ezgi Mola'dan kadınlara 'seçim' çağrısı
Ünlü oyuncu Ezgi Mola, sosyal medya hesabından kadınlara seçim çağrısında ...
 
Demet Özdemir ve Oğuzhan Koç'un boşanma tarihi belli oldu
Evliliklerinin 8. ayında ayrılma kararı alan şarkıcı Oğuzhan Koç ile oyuncu ...
Arkadaşı tarafından bıçaklandı, 4 gün sonra öldü
AKSARAY’da aralarındaki küfürleşme nedeniyle çıkan kavga sonrası barıştığı ...
34 milyon bandrolsüz makaron ele geçirildi
İZMİR'in Buca ilçesinde, jandarmanın bir depo ve 2 minibüste yaptığı aramada, ...
 
Çay üreticileri, yaş çay alım taban fiyatını değerlendirdi
RİZE'de yaş çay üreticileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ...
3 milyar liralık vurgun yapan şüphelilere operasyon
İZMİR merkezli 40 ilde eş zamanlı düzenlenen 'Bahar Temizliği' adı verilen ...
Profesörden 'ölüm meleği' mantarı uyarısı
TOKAT Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva