Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
11 Mart 2020 Çarşamba - 11:20

Dezenfektanda 'merdiven altı' uyarısı

TÜRKİYE'de de görülen koronavirüsten korunmak isteyenler, el dezenfektanı ve kolonyalara yoğun ilgi gösterince özellikle dezenfektanın fiyatı kolonyayı 4'e katladı. Talebin yoğun olmasının ardından, uzmanlar vatandaşları özellikle merdiven altı üretime karşı uyardı.

Dezenfektanda  merdiven altı  uyarısı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Sacit Tayfun, virüse karşı koruyuculuğu bilinen dezenfektan sıvılarının merdiven altı üretiminin arttığına dikkati çekerek, "Merdiven altında yapılan taklit ürünler cilt kanserine yol açabilir" dedi.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyada etkili olan yeni tip koronavirüs kısa sürede çok sayıda ölüme sebep oldu. Dünya Sağlık Örgütü ve uzmanların virüse karşı steril ve filtreli maskeler, antibakteriyel jel, antibakteriyel sıvı ve 80 derecelik kolonyanın etkili olduğunu açıklamasının ardından korunmak isteyenlerin ilgisi bu yöne kaydı. Maske satışı yapan firmalar bir anda ellerindeki stoğu 4-5 katı fiyatla satmaya başladı. Fahiş fiyatlara rağmen maskeler kısa sürede tükenirken maskenin üretim ve ihracatının yapıldığı yer olan Çin dahi ihraç ettiği maskeleri bu defa ithalata gitti. Neredeyse tüm dünya ülkelerinden Çin'e maske ihracatı başladı.

MERDİVENALTI ÜRETİMDE CİLT KANSERİ RİSKİ

Maskeler kadar önemli bir korunma yolu olan antibakteriyel jel, antibakteriyel sıvı ve 80 derecelik kolonyalar yoğun ilgi gördü. Vatandaşlar çoğunlukla eczanelerden litreyle el dezenfektanları ve kolonya almaya başladı. Koruyucu kimyasallara olan ilginin artışı merdiven altı üretim yapanların da ilgisini çekti. Uzmanlar ise vatandaşları özellikle merdiven altı üretime karşı duyarları olmaları konusunda uyardı.

Antalya Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Sacit Tayfun, dezenfektanların sadece elleri koruduğunu ancak bu virüsün çoğunlukla hava yoluyla bulaştığına da dikkati çekerek dezenfektanların yalnızca 1 saat koruduğunu ifade etti. Dezenfektanın virüsleri sadece öldürmeyip üremelerini durdurduğunu da kaydeden Tayfun, "Zaten bu dezenfektanlar yüzde 100 korumaz. En fazla yüzde 80 koruyor. Dezenfektan kullandım, virüs bana bulaşmaz. 'Yok öyle bir dünya. Her türlü bulaşabilir. Yüzünüze birisi hapşırınca alırsınız virüsü. Merdiven altı bir imalathane yüzde 1 kullanacağı bir kimyasalı yüzde 10 kullanırsa tamamen tehlikeli bir madde haline geliyor. Uzun süreli kullanımlarda kanser olma riskiniz dahi var. O dezenfektan ellerinizi tahriş edebilir. Taklit ürünler cilt kanserine dönüşebilir. Kolonya içlerindeki en masum olanı. Virüsle birlikte merdiven altı üretim de arttı. Orijinal ürünleri de birebir taklit ediyorlar" diye konuştu.

'İNSANLAR DEZENFEKTAN PANİĞİ YAŞIYOR'

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ve Viroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Çolak ise elleri sabunlu suyla yıkamanın yerini hiçbir önlemin tutmadığını söyledi. Ellerin 20 saniyenin üzerinde yıkanmasının gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çolak, 'Mini mini bir kuş donmuştu' şarkısı ellerin yıkanması sırasında söylenirse şarkı bittiğinde ortalama 25 saniyenin geçmiş olabileceğini kaydetti. Piyasada satılan el dezenfektanlarının içeriğindeki alkolün 70 derecenin üzerindeyse kullanılabileceğini anlatan Prof. Dr. Çolak, "Kullanmak isteyenler içeriğini mutlaka okusunlar. İnsanlar 'el dezenfektanını nereden alacağım?' paniği yaşıyor. 80 derece yazan kolonyalar virüse karşı etkili. Ellerini kolonya ile yıkayabilirler. Hiçbir yere silmeden kurumasını bekleyecekler. Özellikle sprey olanları tavsiye ediyoruz. Havayla teması az olduğu için. Ancak şu önemli el yıkamanın yerini hiç biri tutmuyor" dedi.

DEZENFEKTAN FİYATI KOLONYANIN 4 KATI

Antalya'da 86 yıldır 'Burhan Kilit' adıyla kolonya üreten Kilit ailesinden eczacı Hasan Kilit ise eczaneye kolonya ve dezenfektan satın almak için gelenlerin sayısının arttığını kaydetti. Virüsün 70 derecelik alkolle karşı duramadığını anlatan Kilit, "Kolonya satışlarımız bu aralar biraz daha arttı. El dezenfektanlarına göre fiyatlarımız çok çok düşük. 1 litrelik bir kolonyanın fiyatı 35 TL, aynı şekilde 1 litrelik el dezenfektanı almak isterseniz 120 TL. Arada çok büyük bir fiyat farkı var. Kolonya daha çok tercih ediliyor" diye konuştu.

TURKIYE'DE DE GORULEN KORONAVIRUSTEN KORUNMAK ISTEYENLER EL DEZENFEKTANI VE KOLONYALARA YOGUN ILGI GOSTERINCE OZELLIKLE DEZENFEKTANIN FIYATI KOLONYAYI 4'E KATLADI. ANTALYA'DA 86 YILDIR 'BURHAN KILIT' ADIYLA KOLONYA URETEN KILIT AILESINDEN ECZACI HASAN KILIT (FOTODAKI) ECZANEYE KOLONYA VE DEZENFEKTAN SATIN ALMAK ICIN GELENLERIN SAYISININ ARTTIGINI KAYDETTI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

TURKIYE'DE DE GORULEN KORONAVIRUSTEN KORUNMAK ISTEYENLER EL DEZENFEKTANI VE KOLONYALARA YOGUN ILGI GOSTERINCE OZELLIKLE DEZENFEKTANIN FIYATI KOLONYAYI 4'E KATLADI. ANTALYA'DA 86 YILDIR 'BURHAN KILIT' ADIYLA KOLONYA URETEN KILIT AILESINDEN ECZACI HASAN KILIT, ECZANEYE KOLONYA VE DEZENFEKTAN SATIN ALMAK ICIN GELENLERIN SAYISININ ARTTIGINI KAYDETTI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

TURKIYE'DE DE GORULEN KORONAVIRUSTEN KORUNMAK ISTEYENLER EL DEZENFEKTANI VE KOLONYALARA YOGUN ILGI GOSTERINCE OZELLIKLE DEZENFEKTANIN FIYATI KOLONYAYI 4'E KATLADI. ANTALYA KIMYA MUHENDISLERI ODASI BASKANI MEHMET SACIT TAYFUN (FOTODAKI), VIRUSE KARSI KORUYUCULUGU BILINEN DEZENFEKTAN SIVILARININ MERDIVENALTI URETIMININ ARTTIGINA DIKKATI CEKEREK, "MERDIVENALTINDA YAPILAN TAKLIT URUNLER CILT KANSERINE YOL ACABILIR" DEDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

TURKIYE'DE DE GORULEN KORONAVIRUSTEN KORUNMAK ISTEYENLER EL DEZENFEKTANI VE KOLONYALARA YOGUN ILGI GOSTERINCE OZELLIKLE DEZENFEKTANIN FIYATI KOLONYAYI 4'E KATLADI. AKDENIZ UNIVERSITESI TIP FAKULTESI TIBBI MIKROBIYOLOJI ANABILIM DALI VE VIROLOJI BILIM DALI OGRETIM UYESI PROF. DR. DILEK COLAK (FOTODAKI) ELLERI SABUNLU SUYLA YIKAMANIN YERINI HICBIR ONLEMIN TUTMADIGINI SOYLEDI.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHNA)

Alparslan ÇINAR- Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)-

 

Etiketler:
 
Köpek, sahibinin ‘yol arkadaşı’ oldu
 
Gölbaşı'nda kamu kurumlarında virüs temizliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Betonkale
Dönemi Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya’nın temel atma töreninde,”Projesinin ...
Hasta çocuklara 'Şifa konseri'
OPERA sanatçısı tenor Devrim Demirel, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ...
Hastane bahçesine konulan mobil kantin tartışması
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde Kumluca Belediyesi'nin, mühürlediği kantinin ...
 
Çekirdeksiz mandalina 'Ertuğrul Bey'
AROMASI ve kokusuyla çok beğenilen, Bodrum mandalinası olarak da bilinen ...
Suriyeli sahte FETÖ'cüler Antalya'da neler yapmış neler...
ANTALYA'da Aynur H.'yi (65), kendilerini polis olarak tanıtıp, FETÖ ile ...
Antalya gecesi alev alev
ANTALYA'da sazlık alanda çıkan ve rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın ...
 
Bakanlığın Belek halk plajları, sezona yetiştirilecek
KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı'nca Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek ...
Kanserden ölen polis memuru toprağa verildi
ANTALYA'da lenf kanseri sonucu yaşamını yitiren polis memuru Erdal Öztürk ...
Finike'de İstiklal Marşı okuma yarışması
FİNİKE'de 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü Haftası dolayısıyla düzenlenen ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva