Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
1 Haziran 2019 Cumartesi - 09:17

Dolmabahçe Sarayı'nda 200 yıllık bilinmeyen türbe

DOLMABAHÇE Sarayı'nda Osmanlı padişahları 1. Mahmut ve 2. Mahmut'un eşleri ve 11 aylık bir bebeğin de bulunduğu türbe ilk kez görüntülendi.

Dolmabahçe Sarayı nda 200 yıllık bilinmeyen türbe
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Dolmabahçe Sarayı bahçesinde Mabeyn bölümü ile Camlı Köşk'ü birbirine bağlayan uzun koridorun altında bulunan daha önce hiçbir ziyaretçinin görmediği bir türbe yer alıyor. Dolmabahçe Sarayı'nın yapılmadan önce aynı alanda bulunan eski Beşiktaş Sarayı'ndan kalma bu türbelerin içindeki dört sandukalardan ikisi 1. Mahmut'un eşleri Raziye ve Ramiye kadınefendilere, diğer ikisi ise 2. Mahmut'un eşlerinden Dilseza kadınefendi ile 11 aylık bebeği Emine Sultan'a ait.

TÜRBEDE PADİŞAHIN 11 AYLIK BEBEĞİ DE BULUNUYOR

Dilseza kadınefendinin 1816 yılının Mayıs ayında vefatıyla geride bıraktığı 11 aylık bebeği Emine Sultan, annesinin ölümünden 4 ay sonra 24 Eylül 1816'da Eski Beşiktaş Sarayı'nda çıkan yangında dadısı ve süt annesi ile birlikte yanarak hayatını kaybetti. 11 aylık bebek annesinin bulunduğu türbeye defnedildi.

"SARAYLARIN İÇERİSİNDE TÜRBELERİN BULUNMASI ÇOK ALIŞILAGELMİŞ BİR DURUM DEĞİL"

Türbe hakkında bilgi veren Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yasin Yıldız, "Türbe, Dolmabahçe Sarayı'ndan daha yaşlı eski bir yapı. Bu yapının burada olması ilk başta kamuoyuna biraz ilginç gelebilir. Dolmabahçe Sarayı veya dünyada sarayların içinde türbelerin bulunması çok alışılagelmiş bir vaka değil. Burada bu türbenin bulunmasının ise bir sebebi var. Dolmabahçe Sarayı'ndan önce burada mevcut olan Beşiktaş Sahil Sarayı'nın müştemilat yapılarından bir tanesinin parçası bu. Sultan 1. Mahmut'un önce iki tane kadınefendisi eşi burada defnediliyor. Hemen ardından da Sultan 2. Mahmut'un eşi burada metfun bulunuyor. Beşiktaş Sahil Sarayı yıkılıp Dolmabahçe Sarayı inşaa edildiğinde bu hatıraları tabi burada yaşatılabilmek amacıyla bu bina muhafaza edilmiş" dedi.

"TÜRBE KAPSAMLI BİR BAKIMDAN GEÇTİ"

Türbenin içinde 2. Mahmut'un eski 11 aylık bebeğinin de bulunduğunu belirten Yıldız, "Uzun yıllar burası kapalı kalmış bir mekandı ve Dolmabahçe Sarayı'nın yapısından daha klasik döneme ait bir yapı. Tabi burada acı bir olay da var. Burada bir bebek mezarı da bulunuyor. Sultan 2. Mahmut'un, daha 11 aylıkken bir yangında vefat eden kızı da burada. Bu dört hanımefendinin mezarı tabi ziyaretçilerin görebildiği bir lokasyonda değil. Ancak günümüze kadar ulaşmış olması nedeniyle zaten Milli Saraylar tarafından sürekli muhafaza altındaydı. İlk defa türbemiz kapsamlı bir bakımdan geçti. Bu bakımın ardından da bugün sizler vasıtasıyla kamuoyuna bu gelişmeyi duyurmuş oluyoruz" dedi.

SANDUKALARIN ÜZERİNDE NESCİD-İ NEBEVİ ÖRTÜLERİ BULUNUYOR

Sandukaların üzerinde özel bir örtünün bulunduğunu söyleyen Yasin Yıldız, "Sandukaların hepsinin üzerinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in mezarının bulunduğu Mescid-i Nebevi  Camii'nden gelmiş, Nescid-i Nebevi örtüleri bulunuyor. Bu zaten Osmanlı ailesinde bu bir gelenek. En son Neslişah Sultan da 2014 yılında rahmetli olduğunda onunda tabutunun üzerine bu şekilde serildi. Yine bunun dışında bulunan objeler ve mezar taşları da bahçemizde hepsi yaklaşık 200 yıla yakın bir süreyi kapsıyor" dedi.

Türbenin ne zaman ziyarete açılacağıyla ilgili bir soruya ise Yıldız, "Bu soru bize çok soruluyor. Burası Dolmabahçe Sarayı'nın yapısı itibariyle ziyaret güzergahlarına uzak bir nokta. Ancak burayı temiz bir şekilde her zaman ziyaret edilebilir bir şekilde tutmak da bizim müzecilik açısından vazifemiz" dedi.

DOLMABAHCE SARAYI’NDA OSMANLI PADISAHLARI I. MAHMUD VE II MAHMUD’UN  ESLERI VE 11 AYLIK BIR BEBEGIN DE BULUNDUGU TURBE ILK KEZ GORUNTULENDI. FOTO: HAKAN KAYA/ISTANBUL,(DHA)

TURBELERIN ICINDEKI DORT SANDUKALARDAN IKISI SULTAN I. MAHMUD’UN ESLERI RAZIYE VE RAMIYE KADINEFENDILERE, DIGER IKISI ISE II. MAHMUD’UN ESLERINDEN DILSEZA KADINEFENDI ILE 11 AYLIK BEBEGI EMINE SULTAN’A AIT. FOTO: HAKAN KAYA/ISTANBUL,(DHA)

TURBELERIN ICINDEKI DORT SANDUKALARDAN IKISI SULTAN I. MAHMUD’UN ESLERI RAZIYE VE RAMIYE KADINEFENDILERE, DIGER IKISI ISE II. MAHMUD’UN ESLERINDEN DILSEZA KADINEFENDI ILE 11 AYLIK BEBEGI EMINE SULTAN’A AIT. FOTO: HAKAN KAYA/ISTANBUL,(DHA)

TURBELERIN ICINDEKI DORT SANDUKALARDAN IKISI SULTAN I. MAHMUD’UN ESLERI RAZIYE VE RAMIYE KADINEFENDILERE, DIGER IKISI ISE II. MAHMUD’UN ESLERINDEN DILSEZA KADINEFENDI ILE 11 AYLIK BEBEGI EMINE SULTAN’A AIT. FOTO: HAKAN KAYA/ISTANBUL,(DHA)

MILLI SARAYLAR IDARESI BASKANI YASIN YILDIZ, DOLMABAHCE SARAYI'NDAKI TURBE HAKKINDA BILGI VERDI. FOTO: HAKAN KAYA/ISTANBUL,(DHA)

TURBE DOLMABAHCE SARAYI BAHCESINDE MABEYN BOLUMU ILE CAMLI KOSK’U BIRBIRINE BAGLAYAN UZUN KORIDORUN ALTINDA BULUNUYOR.FOTO: HAKAN KAYA/ISTANBUL,(DHA)

Hakan KAYA-Hasan YILDIRIM/İSTANBUL,(DHA)

Etiketler:
 
Yağ üretim tesisinde yangın
 
İzmir'de 170 kaçak göçmen yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yağ üretim tesisinde yangın
MUĞLA'da bulunan zeytinyağı üretim tesisinin bahçesinde yangın çıktı. ...
Dere yatağında minik Ecrin'e ait iz aranıyor
SAMSUN'un Vezirköprü ilçesinde 1,5 yaşındaki Ecrin Kurnaz'a ait olduğu ...
Dilencilerin üzerinden çıkan ses sistemi şaşırttı
ÇORUM’da, dilencilik yaparken yakalanan ve üzerlerinden ses sitemi çıkan Hüseyin ...
 
Kazada ölen kızının başında çaresizce bekledi
KÜTAHYA'da, kontrolden çıkan cipin yol kenarındaki tarlaya savrulması ...
3 yaşındaki çocuğa kreşte şiddet iddiası
MERSİN'de, Hüseyin-Betül Güneş I. çiftinin 3 yaşındaki oğulları O.A.I.'nın ...
Yankesici kadınlar, polis tarafından yakalandı
GAZİANTEP'te, vatandaşların cüzdan ve cep telefonlarını çalarken güvenlik ...
 
Gezme bahanesiyle kandırdığı kız çocuğunu ormanda taciz etti
İZMİR'in Tire ilçesinde, ormanlık alana götürdüğü kız çocuğunu elle taciz ...
Çalıştığı inşaatın çatısında intihara kalkıştı
KOCAELİ'nin Kartepe ilçesinde çalıştığı inşaatın çatısında intihar girişiminde ...
Haliç'te denizden ceset çıktı
HALİÇ'te denizden bir erkek cesedi çıktı.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva