Millilere baklava dopingi
Millilere baklava dopingi
Mezuniyet sergisi
Mezuniyet sergisi
Akdeniz Üniversitesi'nde 'Ajans haberciliği' konuşuldu
Akdeniz Üniversitesi'nde 'Ajans haberciliği' konuşuldu
Kaybolan Mecid'in cansız bedeni bulundu
Kaybolan Mecid'in cansız bedeni bulundu
29 Şubat 2016 Pazartesi - 10:01

Domateste 32.8 milyon dolarlık kayıp

RUSYA'nın 1 Ocak'ta başlattığı ambargo nedeniyle Türkiye'nin 1 Ocak- 22 Şubat arasındaki domates ihracatında 32 milyon 803 bin dolarlık azalma oldu.

Domateste 32.8 milyon dolarlık kayıp
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Toplam yaş meyve sebze ihracatında 84 milyon dolar, portakalda 23.7 milyon dolar, mandalinada 16.8 milyon dolarlık kayıp gerçekleşti. 

Türkiye'nin sınır ihlali gerekçesiyle 25 Kasım'da Rus savaş uçağını düşürmesi sonrası iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler büyük darbe gördü. Turizmden tarıma birçok sektörde Rusya'nın Türk ürünlerine uyguladığı ambargo, yaş meyve ve sebze sektöründe domates üreticisini vurdu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Rusya'nın Türkiye'den yaş meyve sebze ihracatına yasak koyduğu 1 Ocak'tan itibaren geçen yaklaşık 50 günlük sürede, geçen yılın aynı dönemine göre 84 milyon dolarlık ihracat kaybı oldu. 

Geçen yıl 1 Ocak-22 Şubat tarihleri arasında Türkiye'nin 554 bin ton yaş meyve ve sebze ihracatı yüzde 17 düşüşle bu yıl 458 bin tona geriledi. İhracat geliriyse 336 milyon dolardan 252 milyon dolara düştü. 

EN BÜYÜK KAYIP DOMATESTE 

Bu dönemde en büyük kayıp, domateste görüldü. Geçen yıl 1 Ocak-22 Şubat arasında 63 milyon 353 bin dolar olan domates ihracatı, yüzde 51.7 oran ve 32 milyon 803 bin dolarlık düşüşle 30 milyon 550 bin dolarda kaldı. 

Domatesi ikinci sırada portakal takip etti. 59.7 milyon dolar portakal ihracatı, 36 milyon dolara indi. En büyük kayba uğrayan üçüncü ürünse 54.7 milyon dolardan 37.8 milyon dolara gerileyen mandalina oldu. 54.1 milyon dolar olan limon ihracatı 49.4 milyon dolara geriledi. 13 milyon dolarlık salatalık ihracatı 5.9 milyon dolarda kaldı. Diğer ürünlerse 25.3 milyon dolardan 17.8 milyon dolara düştü. 

NAR, GREYFURT VE BİBER İHRACATI YÜKSELDİ 

Domates, portakal, mandalina gibi ürünlerde yaşanan büyük düşüşe karşın bazı ürünlerin ihracat geliri küçük de olsa arttı. 23.8 milyon dolar olan nar ihracatı 28.4 milyon dolara, 13.4 milyon dolar olan biber ihracatı 15.9 milyon dolara, 20.5 milyon dolarlık greyfurt ihracatı 21.1 milyon dolara çıktı. 6.1 milyon dolar olan kabak ihracatı 6.8 milyon dolara, 1.8 milyon dolarlık ayva ihracatı 2.6 milyon dolara yükseldi. 

KAYBIN TEMELİ RUSYA, IRAK VE BULGARİSTAN 

Yaş meyve sebze ihracatında geçen yıl lider ülke konumundaki Rusya yaş meyve sebze sektöründe yaşanan düşüşün en büyük nedeni oldu. Geçen yıl 1 Ocak-22 Şubat arasında 128.8 milyon dolar ihracat yapılan Rusya'ya bu yıl aynı dönemde yüzde 75'lik düşüş ve 96.5 milyon dolar kayıpla 32.2 milyon dolarlık ihracat yapılabildi. Bu ihracatı da yasak kapsamına alınmayan limon ve nar oluşturdu. Rusya, ambargoya rağmen Türkiye'den bu dönemde yaş meyve ve sebze sektöründe en çok ihracat yapılan ikinci oldu. Irak ise yüzde 28 düşüş ve 20 milyon dolarlık kayıpla 50.4 milyon dolarlık ihracatla bu dönemde ikinci sırada yer alıyor. En büyük kaybın yaşandığı üçüncü ülke Bulgaristan'a ise, yüzde 26.2 düşüş ve 3 milyon dolarlık kayıpla 7.8 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 

ALTERNATİF PAZARLAR 

Türkiye'nin toplam sebze meyve ihracatının yüzde 40'ını Rusya'ya gerçekleştirdiğini hatırlatan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, alternatif pazarları geliştirerek yaklaşık yüzde 16'sını Ukrayna, Romanya, Gürcistan, Suudi Arabistan, Belarus başta olmak üzere diğer pazarlara kaydırdıklarını söyledi. 

Rusya'ya geçen yıl yapılan yaş meyve sebze ihracatının 1 milyar 100 milyon dolar olduğunu belirten Mustafa Satıcı, "Bu şekilde devam ederse yılsonuna kadar Rusya'ya yaş meyve sebze ihracatında 600-700 milyon dolarlık kayıp öngörülebilir. Ama bu tamamen mevsim koşulları, yaz döneminde çıkacak ürün gruplarının diğer alternatif pazarlardaki ihracat şansı, Rusya'yla yaşadığımız krizin sürekli olup olmayacağı gibi birçok faktöre bağlı" dedi.


RUSYA'NIN 1 OCAK'TA BASLATTIGI AMBARGO NEDENIYLE TURKIYE'NIN 1 OCAK- 22 SUBAT ARASINDAKI DOMATES IHRACATI 32 MILYON 803 BIN DOLAR DUSTU.(MUSTAFA SATICI)(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- 

 
Yeni Geri Gönderme Merkezi yapılacak
 
Birbirlerini vurdular
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni Geri Gönderme Merkezi yapılacak
İÇİŞLERİ Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Antalya'da, kentte yasal ...
Manavgat'ta seyir halindeki minibüs yandı
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde seyir halindeki bir minibüs yanarak kullanılamaz hale geldi.
Yerleşik İngilizler, Suriyeliler için toplandı
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde yerleşik yaşayan İngilizler, Suriyelilere yardım ...
 
Yeniden başkan seçildi
ANTALYA Semt Pazarcılar Odası’nın seçimli olağanüstü genel kurulu sonunda İsmail Öz başkan seçild.
Son anda
ANTALYA'da intihar girişiminde bulunan 52 yaşındaki Aysen C., ikna edildikten ...
Finike’nin yeni simgesi olacak
Büyükşehir Belediyesi, İl Müftülüğü ile birlikte Finike’ye cami yapacak. ...
 
Mada Adası'na iskele yapılacak
DOĞA Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Beyşehir Gölü'nde 150 yılı ...
Antalya Liseliler buluştu
ANTALYA Lisesi mezunları, bu yıl yedincisi düzenlenen geleneksel mezunlar ...
Bu kızlara yazık
Antalya'da 200 öğrencinin eylem yaptığı öğrenci yurdundan 8'i atıldı
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva