Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
7 ilde suç örgütüne 'Mahzen-32' operasyonu
7 ilde suç örgütüne 'Mahzen-32' operasyonu
100 yıldır kayıptı, değerinin altında satıldı
100 yıldır kayıptı, değerinin altında satıldı
5 Mayıs 2016 Perşembe - 11:40

Dünyaca ünlü Finike Portakalı dalında kaldı

ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde yetişen 'Finike Portakalı', dalında kaldı. Kilosu 55 kuruşa ürettiği portakalı 25 kuruşa satamayan üretici, borçların ertelenmesi konusunda devletten yardım istedi.

Dünyaca ünlü Finike Portakalı dalında kaldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'nın Finike İlçesi'nde yetişen ve dünya çapında üne sahip 'Finike Portakalı' bu yıl da üreticiyi üzdü. 10 bin ton dolayında Finike Portakalı, dalda kaldı. Coğrafi işaretli portakalın bu durumu hem üretici hem de satıcıyı isyan ettirdi. Geçen yıl kasım ayında düşürülen Rus uçağından sonra Rusya ile gerilen ilişkiler sonucunda portakal ihracatının da olmaması, üreticiyi mağdur etti.

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçoban, gelinen süreçte yaşanan sıkıntıları anlatırken en büyük etkenin Rusya ile ihracatın durması olduğunu söyledi. Çiftçinin borcunun en az 3 yıl faizsiz şekilde ertelenmesi gerektiğini kaydeden Sarıçoban, “Düşürülen Rus uçağından sonra ihracatın durmasıyla Adana ve Mersin bölgesindeki narenciye ürünleri iç piyasaya sürüldü. Bu da doğal olarak Finike Portakalı'nı etkiledi ve bizim portakalımız dalında kaldı" dedi.

TOPLAMA PARASI DEĞİL

Yıllık 1 kilogram portakal üretmenin çiftçiye maliyetinin 55 kuruş olduğunu söyleyen Sarıçoban, “Çiftçi 55 kuruşa ürettiği portakalı 25 kuruşa satamıyor. Portakal suyuna toplasa 5 kuruş. Bu da toplama parası bile değil. Ağacın üstündeki meyve gelecek yılki rekolteyi yarı yarıya etkileyecek. Çiftçinin borç ödeyecek durumu yok. Yetkililer sadece Ziraat Bankası değil tüm banka borçlarını faizsiz 3 yıl ertelemelidir" diye konuştu.

REKOLTEYİ ETKİLEYECEK

Portakalını satamayan üretici Feridun Aslan, zararlarının büyük olduğunu kaydederek çiftçinin perişan olduğunu söyledi. Yaklaşık 5 yıldır artan maliyetlerden dolayı çiftçinin kriz içinde olduğu söyleyen Aslan, “Perişan durumdayız, para kazanamıyoruz. Zarar ettiğimiz gibi toplanmayan meyveler nedeniyle ağaçlar da yorgun düşüyor ve çiçek açmıyor. Bu durum gelecek yılki rekolteyi de en az yarı yarıya etkileyecektir" dedi.

45 GÜNDÜR ZARARDA

Gelinen noktadaki en büyük sebeplerden birinin üretim planlamasının bulunmaması olduğunu söyleyen Subaşı Çiftliği Üretim ve Paketleme Tesisi sahibi Murat Subaşı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üretim planlaması yapması gerektiğini söyledi. Coğrafi özellikleri portakal yetiştirmeye uygun olmamasına rağmen dağa taşa portakal dikildiğine dikkati çeken Subaşı, “Finike'de veya ülkemizde üretim planlaması olmadığı için üretim fazlası var. Birde ihracat olmayınca sonuç kaçınılmaz oluyor. Portakalın dalında kalmasının en büyük sebeplerinden biri budur. Eskiden pamuk tarlası, incir tarlası olan Aydın, Köyceğiz gibi bölgelerde şimdi portakal tarlaları var" şeklinde konuştu.

Devletten beklentilerinin üreticiye destek yerine üreticinin ürettiği ürünlerinin satılacağı pazarların geliştirilmesi olduğunu belirten Subaşı, "Halkta yanlış bir algı var sebze meyve ucuz, bunu alan satan 5'e alıyor 25'e satıyor diye. Yok böyle bir şey. İşler tamamen durdu. Tam 45 gündür zarar ediyorum. Mal satamıyoruz" diye isyan etti.

DUNYA CAPINDA UNE SAHIP ANTALYA'NIN FINIKE ILCESI'NDE YETISEN 'FINIKE PORTAKALI', DALINDA KALDI. KILOSU 55 KURUSA URETTIGI PORTAKALI 25 KURUSA SATAMAYAN URETICI, BORCLARIN ERTELENMESI KONUSUNDA DEVLETTEN YARDIM ISTEDI. (HALIL SARICOBAN) (FOTO:YUSUF UNAL/ANTALYA-DHA)

DUNYA CAPINDA UNE SAHIP ANTALYA'NIN FINIKE ILCESI'NDE YETISEN 'FINIKE PORTAKALI', DALINDA KALDI. KILOSU 55 KURUSA URETTIGI PORTAKALI 25 KURUSA SATAMAYAN URETICI, BORCLARIN ERTELENMESI KONUSUNDA DEVLETTEN YARDIM ISTEDI.(FOTO:YUSUF UNAL/ANTALYA-DHA)

Yusuf ÜNAL/ANTALYA, (DHA) -

 

 
Antalya bombacısına 10 yıl sonra ikinci dava
 
Otel lobisindeki kargo
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Özdoğan: Kanser başlıca ölüm nedeni
SALI Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık toplantısına ...
Protestolu senet tutarı üç ayda 2.5 milyar liraya ulaştı
Türkiye genelinde protestolu senetlerin toplam tutarı yılın ilk üç aylık ...
200 TL prime 2000 lira maaş!
Çalışanlar, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik geçişi sağlayacak düzenleme ...
 
Kumluca'da hortum seraları vurdu
ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde sabah saatlerinde ortaya çıkan hortum, seralara zarar verdi.
Bu para nasıl girdi?
Türkiye'ye son 10 ayın en yüksek gizemli para girişi yaşandı.
Dolar uçtu
Haftaya 2.81 düzeyinden başlayan ve 2.80’i gören dolar kuru, Bakan Elitaş’ın ...
 
Ünlü işadamı vefat etti
Ramsey İcra Kurulu Başkanı ve Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) 2013-2015 ...
Büyüme rakamları açıklandı!
Türkiye 2015 yılında yüzde 4,0, son çeyrekte yüzde 5,7 büyüdü
30 ilde "hayali ihracat" operasyonu
İSTANBUL Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva