Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
14 Ocak 2022 Cuma - 11:28

Dünyanın en zenginleri işe alırken ne soruyor?

Dünyaca ünlü şirketlerde, milyarder ve başarılı iş insanlarıyla çalışmak için tek bir soruya yanıt vermek yeterli. Elon Musk'tan Richard Bronson'a iş dünyasının öne çıkan isimleri iş görüşmelerinde sordukları sıra dışı sorularla da dikkat çekiyorlar.

Dünyanın en zenginleri işe alırken ne soruyor?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Onlarla sıradan bir iş görüşmesi yapılacağını düşünenler yanılıyorlar. Dünyanın en başarılı ve zengin iş insanları işe alacakları kişilerle de ilginç görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Özellikle de sordukları sorularla…

Örneğin; 400’den fazla şirketi çatısı altında bulunduran Virgin Group’un sahibi Richard Branson, son olarak geçtiğimiz aylarda Elon Musk ve Jeff Bezos gibi uzay turizmine merak sarmış ve şirketi Virgin Galactic ile uzaya giden ilk milyarder olmayı da başarmıştı. Branson gibi başarılı bir iş insanı ile beraber çalışmak için ise tek bir soruya yanıt vermek yeterli.

ÖZ GEÇMİŞ ÖNEMLİ AMA…

Business Insider’ın haberine göre ünlü milyarder iş görüşmesinde adayların CV’lerinde yer alan bilgilerin üzerinde durmak yerine, öz geçmişte yazmayanı soruyor.

Richard Branson, geleneksel iş görüşmelerinin hayranı olmadığını açıklıyor. Öz geçmişe önem verse de adaylarla röportaj yapar gibi konuşmaktansa tek bir soru sormayı tercih ettiğini söylüyor: “Özgeçmişinize neleri ekleme şansınız olmadı?”

ELON MUSK BİLMECE SORUYOR

İş görüşmelerinde alışılmadık sorular soran tek isim Branson değil. Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk da iş görüşmesinde sıra dışı sorusuyla adayları şaşırtıyor. Musk, adayların zekâlarını test etmek için şu soruyu soruyor: “Dünya yüzeyinde duruyorsunuz. Bir mil güneye, bir mil batıya ve bir mil kuzeye yürüyorsunuz. Ve tam olarak başladığınız yere varıyorsunuz. Neredesiniz?”

BÜYÜYÜNCE NE OLMAK İSTERSİNİZ?

İş görüşmelerinde sorduğu soruyla adayları şaşırtan bir diğer isim de Flickr ve Slack’in kurucularından Stewart Butterfield. Butterfield, her zaman çocuklara sorulan o meşhur soruyu bu defa karşısına gelen adaylara yöneltiyor: “Büyünce ne olmak istersiniz?”

The New York Times’a konuşan Butterfield, “İyi cevaplar genellikle büyümek istedikleri alanlar, öğrenmek istedikleri şeyler, henüz başarma şansı bulamadıkları ama başarmak istedikleri şeyler hakkında. Bu soruya çok kısa bir cevap otomatik olarak kötü olurdu” diyor.

JEFF BEZOS SADECE İKİ SORU SORUYOR

Jeff Bezos, potansiyel Amazon çalışanlarının zihinlerinin nasıl çalıştığını görmek için sadece iki soru soruyor. Eski Amazon çalışanı Ann Hiatt, Jeff Bezos ile yaptığı görüşmeyi ve teknoloji liderinin nelere dikkat ettiğini anlattı.

Teknoloji dünyasının önde gelen şirketlerinden birinde yönetici olarak çalışmayı kim istemez ki? Ancak bunun için Jeff Bezos’un mülakâtını da geçmek gerekiyor.

Bezos’un işe alım kriterleri, şirketin uzun soluklu çalışanlarından biri olan Ann Hiatt tarafından ortaya çıktı. Hiatt, Jeff Bezos’un potansiyel çalışanları inceleme sürecindeyken adaylara sorduğu kilit soruları anlattı.

Şimdilerde aranan uluslararası bir konuşmacı ve melek yatırımcı olan Hiatt, Birleşik Krallık’ta da çeşitli kurullarda yer alıyor. Kariyerinin başlarında 15 yıl boyunca Jeff Bezos ile birlikte çalışan Hiatt, Jeff Bezos’un işe alımlarda dikkat ettiği konuları anlatıyor.

İLK SORUYU DUYDUĞUNDA HAYRET ETTİ

Ann Hiatt, 2002’de çevrimiçi perakende devi Amazon’a bir iş başvurusunda bulundu ve ardından kendini dünyanın en zengin adamlarından biriyle konuşurken buldu. Kendisinin hemen işe alındığını ve kararın nasıl verildiği konusunda hayrete düştüğünü anlatıyor:

“Kapı açıldı ve içeri Bezos girdi. Karşıma oturdu ve kendini tanıttı. Bezos görüşmeye yalnızca iki soru soracağına ve ilkinin eğlenceli bir beyin jimnastiği olacağına söz vererek başladı. Ayağa kalkıp beyaz tahtaya geçerken derin bir nefes aldım. ‘Hesabı ben yapacağım’ dedi.

‘Seattle kentindeki cam bölmelerin sayısını tahmin etmeni istiyorum.'”

Hiatt, başlangıçta sorudan çok korkmuş olsa da patronunun, aklının nasıl çalıştığını görmek istediğini fark ettiğini söylüyor.

Hemen bir yanıt vermek yerine, şehrin nüfusunu tahmin ederek ve her kişinin bir evi, işi ve ulaşım şekli olacağını açıklayarak ilerlediğini anlatıyor.

Ardından, yaklaşık 10 dakika içinde bir sayıya karar vermeden ve “doğru” göründüğü konusunda hemfikir olmadan önce sonucu etkileyebilecek her anormalliği analiz ettiklerini söylüyor.

CESARET VE MOTİVASYONA ÖNEM VERİYOR

Bezos’un sorduğu ikinci soru ise basitti: Kariyer hedefleriniz neler?

Hiatt, bu soruya yanıt verirken de ana itici gücünün öğrenme hevesi olduğunu açıklamış.

Hiatt, sadece işi almakla kalmadı; aynı zamanda 15 yıl boyunca Jeff Bezos’un yönetici iş ortağı olarak çalıştı. Ofiste kendisine verilen masa, onun masasının yaklaşık bir metre ötesindeydi. Ve Bezos ile on yıldan fazla bir süre çalıştıktan sonra, neden sadece iki sorusu olduğunu anladığını söylüyor.

Hiatt, perakende liderinin, başarılı olmak için gereken cesarete ve motivasyona sahip olup olmadığını görmek için bu belirli soruları seçtiğine inanıyor.

 
'Elektrik' çarptı: Kol gibi fatura!
 
Bülent Ersoy'a şemsiye tutan Albay ne dedi?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ronaldo akşam yemeğine 27 milyon dolarlık özel jetiyle uçtu
Cristiano Ronaldo ile Georgina Rodriguez çifti, lüks otelde bir gecelik ...
Kocasını öldüren manken için istenen ceza belli oldu
Dünyaca ünlü Vogue dergisinin modeli olan Lillia Sudakova, Rusya'nın St. ...
Bir günde 947 binden fazla vaka
Orta Avrupa’da 5 ülkede toplam tespit edilen vaka sayısı 947 bini geçti. ...
 
Avrupa’da günlük vaka sayısında artış
Orta Avrupa’da 5 ülkede toplam tespit edilen vaka sayısı 900 bini geçti. ...
Yeni Zelanda, 2021'de son yüzyılın hava sıcaklığı rekorunu kırdı
Yeni Zelanda Ulusal Su ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü (NIWA), hazırladığı ...
Rusya, vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor
Rusya Savunma Bakanlığı, 1719 Rus vatandaşının daha Kazakistan’dan tahliye ...
 
Rusya, 1461 vatandaşını Kazakistan’dan tahliye etti
Rusya Savunma Bakanlığı, Kazakistan’da düzenlenen protestoların ardından ...
Kazak liderin kızı jet, yat ve malikane almış
İngiliz Telegraph gazetesi, son dönemde halk ayaklanmasının çıktığı Kazakistan'ı ...
Susuz ve deterjansız çalışan çamaşır makinesi
LG, teknoloji devlerinin ve çevrecilerin ilgisini çeken yeni bir ürün geliştirdiğini açıkladı.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva