Kurban Bayramı tatilinde tatilcilerin yoÄŸun ilgi gösterdiÄŸi Çıralı'da, caretta caretta yavrularının yuvadan çıkışı da devam etti. Bayram günleriyle birlikte yuvalarından çıkıp, denize ulaÅŸan yavru sayısı 500'ü aÅŸtı.
Dünya DoÄŸayı Koruma BirliÄŸi'nin (IUCN) kırmızı listesinde, nesli tükenme tehlikesi altındaki türler arasındaki deniz kaplumbaÄŸa türlerinden caretta carettaların Akdeniz'deki en önemli yuvalama alanlarından Çıralı'da, Kurban Bayramı'nda da yavru çıkışları devam etti.
Yerli ve yabancı çok sayıda turistin akın ettiÄŸi Çıralı'da, 20.00 ile 05.00 saatleri arasında sahile giriÅŸ yasak. Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi ve Çıralı Kıyı Koruma Koordinasyon Komisyonu öncülüÄŸünde caretta caretta koruma ekibi kuruldu. DKMP 6'ncı Bölge MüdürlüÄŸü, BeydaÄŸları Sahil Milli Park MüdürlüÄŸü, Kemer Kaymakamlığı, Kemer Belediyesi, esnaf ile sivil toplum örgütlerinin desteÄŸinin yanı sıra, alınan koruma önlemleri sayesinde mayıs-ekim döneminde sahildeki caretta caretta yuvaları 24 saat koruma altında tutuluyor.

GÖNÜLLÜLERDEN NÖBET
Bu yıl Kemer Belediyesi'nce maaÅŸlı 4 caretta caretta personelinin istihdam edildiÄŸi sahilde, yuvaların tespiti ve yavruların yumurtadan çıkışlarından sorumlu Mustafa Ilgaz ile birlikte Güngör Akkelle, Faika YeÅŸildaÄŸ, Mehmet BaÅŸar'ın aralarında bulunduÄŸu gönüllüler görev yapıyor. Ulupınar muhtarı Habib Altınkaya, Komisyon BaÅŸkanı Dr. Erdal Elginöz öncülüÄŸünde maaÅŸlı personel ve gönüllüler, yuvalamaların tespiti, yavruların yuvadan çıkışları ve denize ulaÅŸmasını saÄŸlıyor.
BAYRAMDA CARETTA CARETTA MESAİSİ
Kurban Bayramı’nda gece mesailerine devam eden caretta caretta ekibi, bayram sürecinde de doÄŸal yollarla yuvalarından çıkıp denize ulaÅŸan yavrular dışında, yuvalarından çıkış yapamamış olan caretta carettaların yuvalarını açarak, denize ulaÅŸmalarına yardım ediyor. Caretta caretta yavrularının denize yolculuÄŸu, yerli ve yabancı tatilcilerin de büyük ilgisini çekiyor. BirçoÄŸu ilk defa gördükleri caretta carettaların yuvadan çıkıp denize yolculuÄŸunu heyecanla cep telefonlarıyla video ve fotoÄŸraf çekerek izledi.

BELEDİYEDEN DESTEK
Bu yıl Kemer Belediyesi ile protokol yaptıklarını, maaÅŸlı dört personel dışında tabela, broÅŸür yapımı gibi birçok konuda destek aldıklarını anlatan Komisyon BaÅŸkanı Erdal Elginöz, koruma çalışmalarını DKMP adına kooperatif olarak üstlendiklerini söyledi. Bu yıl geçen yıllardan farklı olarak bilimsel yayına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Elginöz, "KaplumbaÄŸaların markalanması, çıkış takibi ve boyut ölçümleri ile ilgili kayıtlar tutuluyor. Bunlar yıl sonunda bilimsel makaleler halinde yayımlanacak. Üniversitelerden destek alıyoruz" diye konuÅŸtu.
BAYRAM YAVRULARI YUVADAN ÇIKTI
Åžu ana kadar 98 yuva tespit ettiklerini belirten Elginöz, ÅŸöyle dedi:
"İlk yuvamız 19 Mayıs tarihinde gerçekleÅŸti. Bu yuvalardan ilk yavru çıkışı da 18 Temmuz tarihinde baÅŸladı. O tarihten beri yuvalardan yavru çıkışı devam ediyor. Biz de yavru çıkışı bitmiÅŸ yuvaların kontrol açılışlarını yapıyoruz. Yuvada kalmış yavruları kurtarıyoruz ve var olan yumurtaları sayıyoruz. İstatiksel bir rapor hazırlamamız gerekiyor. Åžu ana kadar 19 yuvamızdan yavru çıkışı var, bunların 11'inden yavru çıkışları tamamlandı ve bizde o yuvaların kontrol açılışlarını yaptık. Ortalama bu yuvalardan 50-60 kadar yavru gidiyor denize. 11 yuvayı açtığımız için 500 civarında yavruyu denize gönderdik. Biraz önce bayram yavrularını da denize gönderdik."
25 YILDIR CARETTA CARETTALARI KORUYOR
25 yıldır yazları 5 ay boyunca kaplumbaÄŸaların yumurta bırakmalarını ve yuvalardan yavru çıkışlarını takip eden caretta caretta gönüllüsü Mustafa Ilgaz, "Sahilde bazen saat 02.00'ye kadar nöbet tutuyoruz. Saat 04.30'da da kalkıp annenin yumurta bıraktığı yuvaları tespit edip, onların üstüne kafes koyup, koordinatlarını belirliyoruz. Genellikle insanlarla sorunlar yaÅŸanıyor. Gece sahile iniyorlar ve 'çıkarız-çıkmayız' meselesi yaÅŸanıyor. Tartışmaya girmeden bu iÅŸlerin daha güzel çözümünü istiyoruz ama insanlarla daha çok sıkıntılar yaşıyoruz" dedi.



Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -