ANSİAD'ın geleneksel bahar buluşması
ANSİAD'ın geleneksel bahar buluşması
9 Mayıs Avrupa Günü Etkinlikleri düzenlendi
9 Mayıs Avrupa Günü Etkinlikleri düzenlendi
Serik'te öğretmenlerden şiddete karşı eylem
Serik'te öğretmenlerden şiddete karşı eylem
Burdur'da adliye lojmanları için imza
Burdur'da adliye lojmanları için imza
13 Şubat 2022 Pazar - 20:53

EPDK'dan 'elektrik' açıklaması

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yapılan açıklama;  "Görevli tedarik şirketleri (GTŞ) 125 kuruşa mal ettiği elektriği mesken düşük kademeye 79, mesken yüksek kademeye 135 kuruş, sanayiye (OG) 156 kuruş ve ticarethaneye (AG) 189 kuruşa satmaktadır"

EPDK dan  elektrik  açıklaması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde özellikle sosyal medyada, kurum tarafından belirlenen elektrik tarifeleri, dağıtım şirketlerinin bu süreçteki kazancı ve bu kazancın tüketicilerin elektrik faturasına etkisine yönelik gerçekle ilişkisi bulunmayan haber ve yorumlara rastlandığı bildirildi. Dağıtım şirketleri ile görevli tedarik şirketlerinin iki farklı tüzel kişilik olduğu belirtilen açıklamada, "Tüketicilerimize elektriği dağıtım şirketleri değil, GTŞ'ler satar. Bu şirketlerin tarifeleri EPDK tarafından belirlenir. Bu tarifeler dışında şirketler kendi inisiyatifleri ile faturalarda oynama ya da zam yapamazlar. GTŞ'ler serbest piyasadan (ikili anlaşmalar ve/veya elektrik borsası olan EPİAŞ üzerinden) veya EÜAŞ üzerinden satın aldıkları enerjiyi serbest olmayan tüketicilere veya ikili anlaşması bulunmayan tüketicilere düzenlenen tarife üzerinden satmakla mükelleftirler. Bu şirketler, EPDK'nın belirlediği fiyattan farklı bir fiyat uygulayamaz" denildi. 

'YÜZDE 546 KAR YAPTIĞI BİLGİSİ DOĞRU DEĞİL'

Açıklamada, şirketlerin 32 kuruşa satın aldığı elektriği vatandaşa astronomik karla sattığı iddiaları ile ilgili olarak, şu ifadelere yer verildi:

"Sosyal medyada çokça atıf yapılan aşağıdaki Kurul kararında açıkça dağıtım şirketlerine teknik ve teknik olmayan kayıp için yaptığı satışlarda fiyatın 31,8592 kuruş/kWh olduğu ifade edilmiştir. Ancak söz konusu fiyat, sadece enerji fiyatıdır. Herhangi bir vergi dahil değildir. GTŞ'ler nihai tüketicilere yaptığı elektrik satışının sadece yüzde 20'sini EÜAŞ'tan 31,86 kuruşa almaktadır. 2022 yılı için yapılan perakende satış tarifelerinde GTŞ'lerin yaklaşık 125 milyar kWh'lik bir elektrik satışı olacağı öngörülmüştür. Bu elektriğin 25 milyar kWh'lik kısmı EÜAŞ'tan 31,86 kuruşa alınacağı, geri kalan 100 milyar kWh'lik kısmı ise spot piyasadan yaklaşık 150 kuruştan alınacağı öngörülmüştür. Dolayısıyla ağırlık ortalama enerji alım fiyatı 125 kuruş/kWh civarındadır. GTŞ'ler, 125 kuruşa mal ettiği elektriği mesken düşük kademeye 79, mesken yüksek kademeye 135 kuruş, sanayiye (OG) 156 kuruş ve ticarethaneye (AG) 189 kuruşa satmaktadır. GTŞ'lerin, EÜAŞ'tan 32 kuruşa elektrik alıp sanayiye 1 TL 75 kuruş, ticarethane 2 lira 74 kuruş, hanelere 1 lira 37 kuruş (210 kWh altı), 2 lira 6 kuruş (yüksek kademe) fiyatlar ile satış yaparak yüzde 330-yüzde 546 kar yaptığı şeklindeki bilgi doğru değildir. GTŞ'ler, düzenlenen tarife içindeki müşterilere yapacakları enerji satışından elde edecekleri kar oranı 'Net Kar Marjı' ile sınırlandırılmış olup bu oran 2021-2025 dönemi için yüzde 2,38 olarak belirlenmiştir. Yani iddia edildiği gibi 32 kuruşa elektrik satın alınarak astronomik düzeyde kar elde edilmesi kesinlikle söz konusu olamaz."

70 MİLYAR TL DESTEK

Açıklamanın devamında, devletin bütün nihai müşterilerini EÜAŞ üzerinden desteklemeye devam ettiği vurgulanarak, "2022 yılında EÜAŞ'ın GTŞ ve dağıtım şirketlerine satmayı düşündüğü yaklaşık 60 milyar KWh'lik elektrik enerjisini piyasa fiyatı olan 150 kuruş yerine 32 kuruşa satarak nihai tüketicileri yaklaşık 70 milyar TL desteklemektedir" denildi.

 
'Aşkın her hali' sahnelendi
 
Kırmızı ışıkta duran araca silahlı saldırı; 2 kadın can verdi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
taş 14 Şubat 2022 Pazartesi 05:35

Bu açıklamaların hepsi fasa fiso,vatandaşa gelen faturalar çok yüksek,asgari ücret üzerinden düşünüldüğünde ise vahim ki vahim. Devletin özelleştirmemesi gerekenlerden biride elektrik,devlet ürettiğini direk tüketiciye verse veya Belediyelere verse,bu fahiş fiyatları yaşamazdık.Ne söylerlerse söylesinler gelire göre vatandaşa gelen faturalar çok fazla,bu sürdürülebilir değil,daha ilk faturada bu kadar gündemde ise düşünün,her ay bu konuşulacak ve ilk seçimde iktidar en az seviyeye düşecek.DSP'nin başına geleni kimse unutmasın,hep beraber göreceğiz,şöyle herkes etrafına baksın şikayetçi olmayan yok gibi.20 senenin sonunda gelinen nokta bu mu olmalıydı.Her şey ateş pahası,insanlar artık pazarlara bile nerede ise gidemeyecek duruma gelmişler.Temel gıda maddelerine ulaşmak bile başlı başına bir sorun,yani bu hayat pahalılığını getiren şartların değiştirilmesi gerekir ama nasıl yapacaklar.Memlekette devletin elinde bulunan bütün fabrikalar satılmış,hani derlerdi ya devlet şeker mi,yağ mı üretir,buralardan çekilsin,gördünüz işte çekildiler fiyatların ne hale geldiği belli oldu.Vatandaş seçime kadar dayanabilir mi derseniz zor,çok radikal kararlar alınarak tekrar devletleştirilme düşünülmelidir.Yoksa binlerce hanenin elektrikleri kesilmeyle karşı karşıya gelinir ki buda çok vahim olur.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Geçen yıl kilosu 18'TL olan karadut, bu yıl 35 TL'den alıcı buluyor
MERSİN'in Silifke ilçesinde hasadı yapılan karadutun kilosu 35 TL'den ...
Faturada 'her şey dahil' kazığı
Şirketlerin tüketilen enerjinin yanı sıra birçok kalemdeki masraflarını ...
Yabancı yatırımcının altın yorumu: Sonrasında patlayacak
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Londra’daki toplantılarından ...
 
Sefalet Endeksi'nde Arjantin'i geride bıraktık!
Türkiye, son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşan %48.69’luk enflasyon ...
Kapalı bir otele bu kadar fatura geliyorsa yazın ne olacak?
Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Yönetim ...
Merkez Bankası'na faiz oranı belirleme yetkisi
TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) Türk lirasına dönüşümün desteklenmesi ...
 
Yüksek tarife elektrik faturasını ne kadar düşürecek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısı sonrası elektrik kullanımına ...
Sanayicinin feryadını bir tek Cumhur İttifakı duymadı
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar’ın OSB’deki elektrik ...
Kriptoda Bitcoin’in tekeli kırıldı
2021’de 2 trilyon doların üzerine çıkan kripto para piyasasında Bitcoin’in ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva