Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Turizm Haftası'nda mezuniyet töreni
Turizm Haftası'nda mezuniyet töreni
Dizlerde ağrı, kireçlenme habercisi olabilir
Dizlerde ağrı, kireçlenme habercisi olabilir
26 Ocak 2022 Çarşamba - 17:33

Sanayicinin feryadını bir tek Cumhur İttifakı duymadı

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar’ın OSB’deki elektrik kısıntısı ile ilgili feryadını Antalya’da herkes duydu, iktidar partisi AKP ve cumhur ittifak ortağı MHP’den ses çıkmadı.

Sanayicinin feryadını bir tek Cumhur İttifakı duymadı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İran’dan gelen doğalgazın kesilmesinin ardından Antalya dahil tüm organize sanayi bölgelerinde elektrik kısıntısına gidileceğinin açıklanması ile birlikte iş dünyası ayaklanmıştı. En sert açıklama ise OSB Başkanı Ali Bahar’dan gelmişti.

ALİ BAHAR NE DEMİŞTİ?.. TIKLAYIN

Bahar’ın feryadını ilk İyi Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı duymuş, OSB’lerde doğalgaz ve elektrik kısıtlamalarını eleştirerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanını soru yağmuruna tutmuştu.

HASAN SUBAŞI NE DEMİŞTİ?.. TIKLAYIN

CHP’de Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın tepkisinin ardından bugün de hem siyasilerden hem de iş dünyasından açıklamalar birbiri ardına geldi.

ÇETİN OSMAN BUDAK NE DEMİŞTİ?.. TIKLAYIN

“ORGANİZE SANAYİLERDE KARARTMA GÜNLERİ”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, “OSB’lerde yapılan elektrik kesintisi iktidarın basiretsizliği ve iş bilmezliğinin açık göstergesidir. Olmaz denileni gerçekleştirdiler ve ülkedeki önemli sanayi kuruluşlarına şalter indirttiler.” diyerek tepkisini dile getirdi.

İran’ın gaz bağlantılarındaki teknik sorun nedeniyleTürkiye’ye doğalgaz akışını kesmesinin ardından BOTAŞfabrikaların doğalgaz kullanımını kısıtlamaya,TEİAŞ da bu hafta başından itibaren OSB’lerde elektrik kesintisi yapmaya başlamıştır diyen CHP Antalya Cavit Arı, “Yapılan kesinti iktidarın basiretsizliği ve iş bilmezliğinin açık göstergesidir. Olmaz denileni gerçekleştirdiler ve ülkedeki önemli sanayi kuruluşlarına şalter indirttiler.” dedi.

Organize Sanayileri karanlığa sokan bir iktidarlakarşı karşıyayız diyen Cavit Arı, “Ülkemizde doğalgaz depolamaalanlarına neoldu? Hani orada günlerce yetecek stok vardı! Neymiş, İran’da arıza varmış ve 10 güne yakın doğalgaz alınamayacakmış. Peki bu durum sanayide üretimin tamamen durmasına kadar varacak mı?Burada esas yapılmak istenen acaba son bir yıl içerisinde sanayide kullanılan doğalgaza gelen %400’lük zammı, yine sanayide kullanılan elektriğe gelen %270’lik zammı örtbas etmek ve buna dayalı olarak neredeyse tüm ürünlerde yapılan fahiş zamları meşru göstermek olabilir mi? Yada Sanayiciye bakın bu doğalgaz ve elektrik zamlarına itiraz etmeyin sesinizi çıkarmayın baskısı mı? Yani pahalıya olsa da doğalgazı ve elektriği bulduğunuza şükredin mesajı mı? Kesinti neden sadece organize sanayi alanlarında yapılmaktadır? Bununda herhalde bir izahı olmalı. Organize Sanayi Başkanları bu alanlar dışında olan sanayi kuruluşlarında kesinti olmadığını ifade etmektedirler. Bu uygulamanın sebebi nedir? Ayrıca doğalgaz stokları bittimi? Stoklartükendimi? Bir tasarruf olacaksa ülkemizin en önemli sanayi kuruluşlarının tamamen şalterini indireceğine belli oranlarda günlük daha az kısıtlama yapılabilir böylece fabrikalarda üretimin durmasının önüne geçecek  bir yöntem geliştirerek çare bulunamazmı?” sorularını yönelti.

Milletvekili Arı, “Ülke doğalgaz ihtiyacının %16 si gibi bir oranda doğalgaz aldığınız Iran’da sözde arıza olduğu ve bir hafta 10 gün kesinti olacağı ifadesi ile sanayi duruyorsa Allah korusun daha büyük sıkıntılarda bu iktidar üretimin tümden durmasını bile isteyebilir.Kısacası burada iş bilmezlik ve yönetememe açıkça ortaya çıkmıştır. Ülke gerçekten savrulmakta. Artık kimsenin bu iktidara güveni kalmamıştır. Yaptığı hiçbirşeyde aldığı hiçbir kararda tutarlık göremez olduk. Vatandaş artık umudunu kesmiştir.” dedi.

“ÜLKEYİ İŞ BİLMEZLER YÖNETİRSE BÖYLE OLUR”

İYİ Parti Antalya İl Başkanı Mehmet Başaran,Türkiye’deki tüm OSB’lere uygulanan gaz ve elektrik kısıntısının sanayi sektörüne ciddi anlamda zarar vereceği uyarısında bulundu. 20 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarının her alanda olduğu gibi enerji konusunda da baltayı taşa vurduğunu kaydeden Başaran, “Elektrik üretimi ve doğalgaz tüketimi konusunda stratejik planlama yapılmamasının cezasını Organize Sanayi Bölgelerinde üretim yapan firmalara kesiyorlar. Liyakatsiz ve iş bilmez yöneticilerle ülkeyi yönetmeye kalkarsanız sonucu bu olur” diye konuştu.

SIKINTI CİDDİYE ALINMALI

Türkiye’nin birçok Organize Sanayi Bölgesi gibi, Antalya OSB’de de sıkıntının had safhada olduğunu kaydeden Başkan Başaran, “Antalya OSB’de bulunan çok sayıda firmanın yöneticisiyle yaptığımız görüşmede gaz ve elektrik kısıntısının ciddi sıkıntılarayol açabileceği bilgisine ulaştım. Antalya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Baharda yaptığı açıklamada, sözleşmeye ve akide bağlanmış birçok sipariş bulunduğunu hatırlatarak, firmaların büyük kayıp ve zarara uğrayacağı uyarısında bulundu. Bu uyarıların son derece ciddiye alınması gerekiyor. Zira; tarım, imalat ve lojistik gibi günlük sektörlerin sekteye uğraması, ülke çapında büyük bir tedarik sıkıntısını beraberinde getirebilir” dedi

EKSTRA ZAMMA HAYIR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı BOTAŞ’ın 1 Ocak itibariyle uygulamaya aldığı kademeli tarife ile OSB içerisinde üretim yapan firmalara ayrı bir ceza kesildiğini de hatırlatan Mehmet Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine bizzat Antalya OSB Başkanı Ali Bahar’ın verdiği bilgiye göre, OSB’lerde üretim yapan firmaların yıllık 300 bin metreküp altında doğalgaz tüketmelerine rağmen, kendi tüketimleri üzerinden değil de OSB’nin yıllık toplam tüketimi üzerinden değerlendirilerek ekstra bir zamma maruz kaldıklarını öğreniyoruz.Bu ekstra zammın, OSB sınırının 1 metre ilerisindeki başka bir fabrika için geçerli olmadığı da belirtiliyor. Açıkçası, OSB’lerde üretim yapan firmalarla,dışında faaliyet gösteren firmalar arasında haksız rekabete neden olan bu uygulamanın, acilen gözden geçirilmesi gerekiyor.”

BOTAŞ BİR AN ÖNCE BELİRSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRMALI

ATSO Başkanı Davut Çetin, bir ülkede elektrik kesintisi nedeniyle bütün sanayi sektöründe üretimin durmasının normal bir durum olmadığını, yaşanan belirsizliğin bir an önce sona ermesi gerektiğini bildirdi.

Doğal gaz ve elektrik tedarikinde kesintilerin ötesinde kaotik bir belirsizlik yaşandığını belirten Davut Çetin açıklamasında şunları kaydetti;

"Doğal gaz sıkıntısı sanayi sektörü doğal gaz ve elektrik tedarikinde kesintilerin ötesinde kaotik bir belirsizliğe yol açmıştır. Perşembe günü genel bir açıklama yapılması, arkasından sanayi ve elektrik üretiminde %40 doğal gaz kesintisi, onun ardından 3 günlük elektrik kesintisi uygulanacağının bildirilmesi kaotik bir belirsizlik yaratmış, firmalar birkaç gün içinde üretimi durdurmak zorunda kalmışlardır. Bir ülkede bütün sanayi sektöründe üretimin bir anda durması normal bir durum olmayıp, bir plansızlığa işaret etmektedir.

ULUSAL ENERJİ TASARRUFU ÇAĞRISI

Hafta sonunda Bakanlıklar ve TOBB arasında yapılan istişare toplantısı sonrasında üç sektörde kısıntının kaldırılması da olumlu bir adım olmakla birlikte yine plansızlık sorununu göstermektedir. Kesintisiz çalışması gereken üretim bantlarının bir gün, üç gün veya birkaç saat durması konutlardaki kesinti gibi değildir, bazı sektörlerde telafisi zor kayıplara ve çok yüksek ilave maliyetlere neden olmaktadır. Bütün sanayi sektöründe çarkları durduran böyle bir kesinti yerine ulusal enerji tasarrufu ile sanayide üretimin devam etmesi sağlanmalıydı, acil olarak bu yönde önlemlere geçilmelidir.

EPDK verilerine göre geçen yıl Ocak ayında doğal gazın %43'ünü konutlar, %22'sini elektrik santralleri, %5,9'unu Organize Sanayi Bölgeleri, %4,2'sini ticarethaneler, %4'ünü resmi daireler, %2,7'sini kimya, kalan kısmını, rafineriler, demir-çelik, cam, çimento gibi sektörler kullanmıştır. Bugünlerdeki tüketim dağılımının da benzer yapıda olduğunu söyleyebiliriz.

Dolayısıyla sanayide tam üretim kesintisi yerine konut, resmi daire kullanımlarında da tasarrufa gidilerek bu sıkıntının atlatılması mümkün görünmektedir. Bu tür alternatif çözümlere rağmen neden ani bir şekilde sadece sanayide enerji tedarikinin kesildiği sorusunun cevabı halen verilmemiştir. BOTAŞ yönetimi basın toplantısı yaparak kamuoyundaki sorulara cevap vermeli, belirsizliği ortadan kaldıracak bir açıklama yapmalıdır."

“DOĞALGAZ REZERVLERİMİZ NE DURUMDA?”

Enerji depolaması konusunda açıklama beklediklerini kaydeden ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, “Türkiye gibi ihtiyacının büyük bir kısmını ithal eden bir ülke olarak elektrik enerjisinde de doğalgaza bağlı iseniz doğalgaz konusu çok önemli” dedi. 

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2022 faaliyet yılı 2. Olağan Toplantısı, ‘Biz Bize Antalya Ekonomisi-Tarım & Sanayi’ konusunda ANSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı & Burcu Pazarlama San. ve Tic. Ltd.Şti. Yönetim Kurulu Üyesi Dr. H. Rana Demirermoderasyonunda, ANSİAD üyeleri, Titiz Agrogrup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. K. Savaş Titiz ve Farminova & Cantek Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca'nın katılımıylagerçekleştirildi. Akra Hotel’de yapılan toplantıyaANSİAD üyesi iş insanları ve çok sayıda misafir katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren ANSİAD Başkanı Akın Akıncı,2022 yılına büyük umutlarla başladıklarını kaydederek, “Ancak 2022’ye girdikten sonra bu umutlarımız 10 gün içerisinde sekteye uğradı” dedi.

KARAR VERİLİP REVİZE EDİLİYOR

Yönetimsel bazda alınan her kararın beraberinde ciddi bir belirsizliği ve birçok soruyu getirdiğini dile getiren Başkan Akıncı,“Şeffaflıktan uzak bu kararlar kafamızdaki soruları belirsizleştiriyor. En son hepimizin bildiği üzere OSB’lerde uygulanan elektrik kesintisiyle ilgili belirsizlikler ve ulaştığımız bilgilere göre plansızlık söz konusu. Her ülkede enerji kesintisi uygulanabilir ancak bunun planlamasını devlet olarak yapmak şarttır” diye konuştu. Organize Sanayi Bölgelerinin Cuma günü karar alınarak bu karara mahkum edilmesinin doğru olmadığını kaydeden Akıncı, “Pazartesi günü ilk kesinti gerçekleşmiş olmasına rağmen, Pazartesi bakanlar kurulu toplantısı gerçekleşti ve orada bir sektör ayrışması yapıldı. Bizde karar verilip uygulamadan sonra revize ediliyor, bunu da hiçbir şekilde anlamış değilim” dedi. Ne kadar süreceğine ilişkin büyük bir belirsizlik yaşandığına dikkati çeken Akıncı, “Her zamanki gibi sorular kafalarda ve doğalgaz bağımlılığımızın enerjiye nasıl yansıdığını görebiliyoruz” diye konuştu.

ENERJİDE BÜYÜK ORANDA DIŞA BAĞIMLIYIZ

Büyük bir belirsizlik yaşandığını dile getiren Başkan Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü; “Doğalgaz bağımlılığımızın enerjiye nasıl yansıdığıyla ilgili veriler var. Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği (Güyad)’nin 2021 yılı istatistiki verilerine göre ülkemizdeki enerji gücümüzün yüzde 32.85’ini doğalgaz karşılıyor, yüzde 17.20 hidrolik enerji, yüzde 18.84 yenilenebilir enerji kaynakları, rüzgar, güneş ve çöp, yüzde 13 linyit, yüzde 16.09 ithal kömürden. Bu veriler doğrultusunda doğalgaz ithalatımızın yüzde 35’ini Rusya’dan, yüzde 17’sini İran’dan yüzde 12’sini Azerbaycan’dan diğerlerini de Cezayir, Katar, Nijerya gibi ülkelerden tedarik ediyoruz. Bu iki ayrı veriye baktığınızda, gördüğünüz üzere Türkiye gibi ihtiyacının büyük bir kısmını ithal eden ülkeler içindoğalgaz çok önemli.” Elektrik ihtiyacı büyük olan ülkelerin doğalgaz bağımlılığının da aynı oranda önemli olduğunu dile getiren Akıncı, “Bunun neticesi olarak da enerjide dışa bağımlı hale geliyoruz. Burada da soru işaretimiz, doğalgaza bağımlı elektrik üretiminin ne kadar doğru olduğu konusu” dedi.

DEPOLAMA YATIRIMLARI NE DURUMDA?

Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Projesi konusunda cevapların verilmesini talep eden Başkan Akıncı, “2007 ve 2016 yıllarında Türk Petrol A.Ş. tarafından tamamlanan birinci ve ikinci faz depolama kapasitesi 2.8 milyar metreküp. Bu durumda mevcut depo rezervleri nedir bunu bilmek istiyoruz. Nasılve nereye kullanıldı cevap bulamıyoruz. Aynı zamanda mevcut kapasiteyi 4.6 milyar metreküpe artıracağı söylenen ve 2022 yılı ortalarında devreye gireceği açıklananüçüncü fazın fiziki ilerleme durumu nedir? Bunlar cevaplanması gereken sorular” diye konuştu. Tuz Gölü Doğalgaz Depolama alanlarının rezervleri konusunda da açıklama beklediklerini belirten Başkan Akıncı, “Aynı bölgede temelleri atılan 2023 yılında faaliyete geçecek olan bir tesis var biliyorsunuz ve bittiği zaman da 4 milyar metreküp kapasitesi olacağı açıklandı. Buradada en azından inşaat ve yapılaşma aşaması nedir, çünkü bu alanlar çok önemli. Bunların da cevabını pek bulamıyoruz. Ekonomide alınan her karar kartları yeniden dağıtıyor. Bunun da dezavantajı bir güven ortamı ve şeffaflığın olmaması diye düşünüyorum” dedi.

 
TIR, minibüse arkadan çarptı: 2'si çocuk, 3 ölü
 
Beşiktaş 6 günlük kamp için Antalya'da
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ALİ BAHAR HAKLI 27 Ocak 2022 Perşembe 12:02

ALİ BAHAR GÜR SESİ İLE TELEVİZYONLARDA GAZETELERDE. HAKKINI SAVUNDUGU ORGANIZE SANAYI BOLGESI ICIN ELINDEN GELENI YAPIYOR. DURMUYOR! BIR ONERI GELDIGINDE BIR UYARI GELDIGINDE BIR SORUN GELDIGIN BU OLMAZ DEMIYOR NE YAPMAMIZ GEREKIYOR DIYOR. HALK BOYLE IKEN BILE ISTEDIKLERI YAPILMIYOR ISE BIR SORUN VAR DEMEKTIR! URETEN KESIM URETEMEZ ISE NE OLUR? YAKINDA ATSO SECIMLERI VAR VE ALI BAHAR BURADA DA SUANA KADAR CALISAN YANI ETKILI CALISAN TEK ADAY!M UMARIM ATSO NUN BASINA DA GECER DE ATSO UYELERI BIR RAHAT NEFES ALIR! ATSO OLARAK UYELERE NE KATKI SAGLADI SORMAK GEREKIR? HANGI DESTEKLI KREDIYI VERDI? BANKALAR YINE KENDI ELINDEKI MUSTERILERINE KREDI VERDI

Yorumu oyla      0      0  
taş 27 Ocak 2022 Perşembe 00:13

Bu sistemde hiç bir vekilin sesi çıkamaz ve hiç kimseye sahip çıkamazlar.Vekil olmalarını Genel Başkanlara borçlular.Dolaysı ile vekiller seçmenin vekili değil parti başkanlarının vekilleridirler,birde zaten Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde vekilinde hiç bir etkisi ve yetkisi kalmamıştır.Ağızlarını açsalar bir şey deseler bir daha ki dönemde vekilliği rüyalarında görürler,ayrıca vekillerin çoğunluğunda da zaten vatandaşı falan düşünecek bir durum yok,onlar sadece vekil olsunlar ve ballı maaşlarını ömür boyu almaya hak kazanmanın peşindeler.Sanayi bir tarafa bu hafta gelmeye başlayan elektrik faturaları can yakıyor,1500 Tl 2000 Tl gibi faturalar geliyor.Düşünün asgari ücret 4253 Tl nin olduğu bir yerde nerede ise yarısını elektrik suya vereceksin geriye kalanla 1 ay boyunca evin ihtiyaçlarını karşılayacaksın.Böyle bir sihirbaz vekil varsa gelsin anlatsın,kısacası vekiller ha var ha yoklar,zaten olmalarına da gerek yok,o nedenle bu sistemde 600 vekil beslemek boşa harcanan israf demektir.300 vekil çok bile,uzun sözün kısası vekiller işlevsiz hale getirilmişlerdir.Önümüzde seçim var sokaklara geldiklerinde elektrik faturalarını seçmen önlerine korlarsa ne cevap verecekler,kesinlikle anketlere inanmasınlar durum çok vahim,faturalar geldikçe halk burnundan soluyor,bakın görün sandık da bunun hesabını çok kötü soracak.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kriptoda Bitcoin’in tekeli kırıldı
2021’de 2 trilyon doların üzerine çıkan kripto para piyasasında Bitcoin’in ...
Bu karar uygulanırsa ülkede üretim 3 gün duracak
Sanayideki enerji krizi gittikçe büyüyor. İlk olarak fabrikaların doğalgaz ...
Temassız ödemede limit yükseltildi
1 Şubat’tan itibaren 350 TL olan temassız ödemelerde şifresiz işlem limiti 500 TL olacak.
 
Merkez Bankası, faiz oranını değiştirmedi
TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), ...
KDV'de 'sadeleştirme' çalışması
HAZİNE ve Maliye Bakanlığı, tüm sektörleri ilgilendiren kapsamlı Katma ...
Banka banka kredi faizleri
Elinde peşinatı olmayan ancak ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar, bankaların ...
 
Antalya ekonomisinde rekor küçülme
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Antalya geçen yıl yüzde ...
Asıl kıyamet Şubat'ta kopacak
Son dönemde gelen zamlar ve enflasyonu değerlendiren ekonomi yazarı Alaattin ...
Dev bankalardan Bitcoin tahmini: 100 bin doları görebilir
Bitcoin, geçtiğimiz yıl toplam piyasa değerine göre ilk 10 varlığın arasında yerini aldı
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva