Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin yeni gelişme
23 Şubat 2021 Salı - 09:38

Ege'nin otları kuşaktan kuşağa aktarılıyor

EGE mutfağının temelini otlar oluşturuyor. Yöresel lezzetlerin ilk sırasında yer alan devetabanından turp otuna, labadadan ebegümecine kadar yüzlerce ot Datça'da yetişiyor. Kırlarda, çayırlarda ve sahilde yetişen otlar, genç nesillere aktarılarak, yüzlerce yıldır yemek olarak tüketiliyor.

Ege nin otları kuşaktan kuşağa aktarılıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Datça'da ocak ayından nisan ayı sonlarına kadar pek çok ot yetişiyor. Mevsimine göre toplanan otlar temizlenip, ayıklandıktan sonra kimi zaman pişirilerek kimi zaman çiğ haliyle derin dondurucularda depolanıp yıl boyu tüketiliyor. İlçede turizm sezonu boyunca yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği otlar, restoran ve lokantaların yanı sıra Datçalıların sofralarının da vazgeçilmezlerı arasında bulunuyor. Datça'da yetişen yüzlerce ot çeşidi arasında devetabanı, labada, ebegümeci, kazayağı, gışıyak, acıca, turp otu, zemperlik (gelincik), dallampa veya dalleme (papatya sapı), tilki otu, gara gazıyak, sarı ot, kişniş, iğnelik, çeti otu (karahindiba), dılan (ısırgan otu) ön sıralarda yer alıyor.

'OTLAR, BAHARIN MÜJDECİLERİDİR'

Datça'nın kırsal Reşadiye Mahallesi'nde yaşayan ev kadını Tennur Balcı (53), Datça Yarımadası'nın zengin bitki çeşitliliğine sahip olduğunu söyledi. Kentin doğal ortamında yetişen otların salata ve kavurmalar başta olmak üzere meze ve böreklerde kullanıldığını belirten Balcı, "Datça'da otlar baharın müjdecisidir. Sofralarımızın olmazsa olmazıdır. Hem salatalar hem de yemeklerde kullanırız. Özelikle kavurma yaparız. Pirinç ve bulgurla da pişirilir. Turp otunu meze ve salatalarda kullanır, çorbalarımızın yanında servis yaparız. 'Gara gazıyak' adını verdiğimiz otların böreği çok lezzetli olur. Sarı ot ise şifa deposudur. Mide ve bağırsaklara iyi geldiği bilinir. 'Gışıyak' isimli otumuzun ise yemeğini yaparız. Kavururuz, yumurtalısı çok güzel olur. Arapsaçı (rakı otu) ise hem sütle kavrulur hem de kuzu etli yemeği olur" dedi.

‘KUŞAKTAN KUŞAĞA AKTARILAN BİR KÜLTÜR’

Datça Özcan Yılmaz Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi mezunu, evli ve bir çocuk annesi Gözde Yarımağa (26), mutfağında otun büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Datça ot yemeklerinin geçmişten günümüze kadar uzanan bir kültürün izlerini taşıdığını belirten Yarımağa, "Ot, bize büyüklerimizden kalan bir miras. Geçmişte ninelerimizden, annelerimizden bize kadar uzanan ot serüveninin, gelecek kuşaklara da taşınacağını umut ediyorum. Çünkü Datça'mızın doğası, otların yetişmesi için çok elverişlidir. Her yerden adeta ot fışkırıyor. Biz de gençlere otları tanıtıyoruz" diye konuştu.

'40’INA KADAR KEÇİYİ SONRA KEÇİNİN YEDİĞİNİ YİYECEKSİN’

Datça Belediyesi Hızırşah Kültür Evi Sorumlusu Arkeolog Okan Özalp ise Datça'da, Yörük kültürünün halen yaşatıldığına dikkat çekti. Özalp, "Datça'daki dağlar, Torosların sonudur. Dolayısıyla Yörük kültürü halen yaşatılıyor. Datçalılar ve Yörüklerin, ortak bir deyimleri var: '40'ına kadar keçiyi yiyeceksin. 40'ından sonra ise sağlıklı yaşayabilmek için keçinin yediğini yiyeceksin' derler. Datça aynı zamanda geçmişte antik dönemde, Knidos'ta tarihte ilk farmakolojik yani ecza biliminin merkezleri bulunuyor. O dönemin hekimleri ki Kos'ta Hipokrat dahil bu bölgeye gelip, dünyanın dört bir yanından topladıkları otları bu topraklara ekmişler. 2 bin 500 yıldır var olan ve günümüze kadar ulaşan bu otlar iklimin müsait olması nedeniyle bu coğrafyayı benimsemişler.  Binlerce yıl önce otlar ecza biliminde kullanılmış ve ilaç elde edilmiş" dedi.

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. 
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. FATMA DURAN (72) VE ARKEOLOG OKAN OZALP BIRLIKTE OT TOPLARKEN...
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. 50 YASINDAKI EV HANIMI FIGEN OZCELIK, OTLAR HAKKINDA BILGI VERIRKEN...
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. 
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. ARKEOLOG OKAN OZALP (FOTOGRAFTA), DATCA OTLARININ 2 BIN 500 YILLIK TARIHI BIR GECMISE SAHIP OLDUGUNU SOYLEDI.
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. TOPLANAN OTLAR, TEK TEK TEMIZLANIP, TASNIF EDILIYOR.
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. TOPLANAN OTLAR, TEK TEK TEMIZLANIP, TASNIF EDILIYOR.
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. DATCALI KADINLAR (SOLDAN SAGA) FIGEN OZCELIK (50), LALE KUZU (65) VE FATMA DURAN (73) TOPLADIKLARI OTLARI YEMEK ICIN HAZIRLARKEN...
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. TOPLANAN OTLAR, ODUN ATESINDE PISIRILIYOR.
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. DATCALI KADINLAR (SOLDAN SAGA) FIGEN OZCELIK (50), LALE KUZU (65) VE FATMA DURAN (73) PISIRDIKLERI OT YEMEKLERINI SERVISE HAZIRLARKEN...
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. KARISIK OT YEMEGI (SADE, YOGURTLU-SARMISAKLI VE YUMURTALI)
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. TURP OTU YEMEGI...
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

EGE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. DATCALI KADINLAR (SOLDAN SAGA) FATMA DURAN (73), FIGEN OZCELIK (50) VE LALE KUZU (65) PISIRDIKLERI OT YEMEKLERIYLE SOFRADALAR...
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

GE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. DATCALI FIGEN OZCELIK (50) (FTOGRAFTA)  PISIRDIGI OTLU BOREKLE... 
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

GE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. OTLU BOREK...
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

GE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. DATCALI KADINLAR TOPLADIKLARI OTLARI URETICI PAZARLARINDA SATIYORLAR.
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

GE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. RESADIYE MAHALLESI'NDEN TENNUR BALCI (53) (FOTOGRAFTA)
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

GE'NIN OTLARA DAYALI MUTFAK KULTURU, DATCA'DA YASATILIYOR. BAHARIN GELMESIYLE BIRLIKTE, DOGAL ORTAMLARINDAN TOPLANAN ONLARCA OT TURU, YEMEKLERDE, SALATALARDA, MEZE VE BOREKLERDE KULLANILIYOR. DATCALI GOZDE YARIMAGA (26) (FOTOGRAFTA) BULGURLU KARISIK OT YEMEGI YAPARKEN...
FOTO: MEHMET CIL/DATCA(MUGLA),(DHA)

Mehmet ÇİL/ DATÇA (Muğla), (DHA)

Etiketler:
 
Çobanların bulduğu mağara koruma altına alındı
 
Harran'ın konik kubbeli evleri, özelliğiyle dikkat çekiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çobanların bulduğu mağara koruma altına alındı
DENİZLİ'nin Acıpayam ilçesinde 30 yıl önce çobanlar tarafından bulunan ...
aksiciyi, bıçak tehdidiyle gasbetti
İZMİR'in Konak ilçesinde, farklı suçlardan sabıkası olan Serhat S.(26), ...
'Tonya finosu’ coğrafi işaret yolunda
TRABZON’un Tonya ilçesinde, boyu, kilosu, beyaz rengi ve sevimliliğiyle ...
 
Denizli'de uyuşturucuya 9 tutuklama
DENİZLİ'de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda polis tarafından gözaltına ...
İstiklal Caddesi'nde dikkat çeken yoğunluk
TÜM yurtta hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamanın sona ermesi ...
Çalıntı ve change oto operasyonu: 3 gözaltı
SİNOP’ta farklı illerden çalınan araçları kente getirip parçalayarak, ...
 
Öğrenci, yolda bulduğu 20 bin lirayı sahibine teslim etti
KAHRAMANMARAŞ'ta öğrenci Mehmet Ateş (16) yolda bulduğu 20 bin lirayı, ...
Baraj gölünde erkek cesedi bulundu
BATMAN'ın Hasankeyf ilçesinde, Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Baraj Gölü'nde ...
Öğretmen, otel odasında ölü bulundu
KONYA'nın Yunak ilçesinde kimya öğretmen Mahmut T. (37) kaldığı otel ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva