AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
26 Temmuz 2023 Çarşamba - 17:07

Elmalı Kaymakam Erdem: Yayla domatesinde iddialıyız

ELMALI Kaymakamı Faruk Erdem, 28-29 Temmuz'da Eskihisar Köyü Domates Festivali'nin ilk kez gerçekleşeceğine dikkati çekti. Festivalin temasının domates olduğunu açıklayan Erdem, “Yayla domatesinde iddialıyız. Eskihisar köyü bu domatesin merkezi" dedi.

Elmalı Kaymakam Erdem: Yayla domatesinde iddialıyız
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Elmalı Eskihisar Köyü Domates Festivali, bölgenin tarımsal zenginliğini ve özellikle ünlü yayla domatesini ön plana çıkarmak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenecek. Elmalı Kaymakamlığı himayesinde, Elmalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Eskihisar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından organize edilen festival, 28-29 Temmuz tarihlerinde Eskihisar'da gerçekleşecek. Festivalin basın tanıtım toplantısı Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nde gerçekleşti. Toplantıya Elmalı Kaymakamı Faruk Erdem, Elmalı Tarım İlçe Müdürü Dilek Boğatimur, Eskihisar Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Çankırlı, Antalya Olgunlaşma Enstitü Müdürü Emine Erkal, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş ve kadın üretici Fatıma Aygün katıldı. Toplantı öncesinde Elmalı yöresine ait keşkek, domates reçeli, domatesli ekmek gibi domatesten yapılan yemekler ikram edildi.

FESTİVALDE YOK YOK

Festivaldeki etkinlikler arasında kortej yürüyüşleri, mehteran, folklor gösterileri, aile bilgi yarışmaları, domates yeme yarışmaları, defile, workshoplar, söyleşiler ve konserlerin yer alacağı öğrenildi. Festival aynı zamanda kültürel bir etkinlik olarak da büyük öneme sahip olması sebebiyle Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nün festivalde Yörük defilesi düzenleyeceği belirtildi. Yörük kültürünün eşsiz motiflerini taşıyan geleneksel kıyafetlerin yer aldığı defilenin, izleyicilere görsel bir şölen sunması bekleniyor.

'225 BİN TON REKOLTEYİ İLERİ TAŞIMA AMACINDAYIZ'

Kaymakam Faruk Erdem, Elmalı'nın özellikle yayla seracılığında en önde gelen şehirleri arasında yer aldığını söyledi. Yayla seracılığında domatesin ana kalem olduğunu belirten Erdem, domatesin gelişim sürecine bakıldığında Elmalı'da 2004 yılından itibaren hızlı bir ivme kazandığını anlattı. Faruk Erdem, “Kaymakamlığın küçük desteğiyle Eskihisar köyünde sera demiri, plastik bir takım sera malzemelerinin köylülere verilmesiyle beraber yayla seracılığı start aldı ve günümüze geldiğimizde katlanarak büyümeye devam ediyor. Elmalı'da bugün 14 bin 200 dekar alanlık seramız var. Bu seranın yüzde 70'inden fazlasını domates oluşturuyor. Festivalimizin ama simgesi de domates. Özellikle yayla domatesinde iddialıyız. Eskihisar köyü bu domatesin merkezi. Bunu daha da ileriye taşımak ve bilinirliği artırmak istiyoruz. Geçen yıl 225 bin ton olan rekolteyi, daha da ileriye taşımak amacıyla bu festivali yapıyoruz" dedi.

DİJİTAL TARIM KÖY: ESKİHİSAR

Tarım İlçe Müdürü Dilek Boğatimur, Elmalı'daki çiftçilerin tarımsal yeniliklere açık olduğunu anlattı. Tarımsal toplantılarda yoğunluk oluştuğunu vurgulayan Dilek Boğatimur, “Çiftçilere, 'Sizi dijital tarım köyü yapmak istiyorum' dediğimde herkes hemen 'Olur' dedi. Dijital köy, örneğin örtü altı alanlarının neminin takip edildiği, telefonlara içerideki sıcaklığın, nemin, hastalık oluşturabilecek etmenlerin bilgisinin düştüğü işletme bilgi sistemleri var. Sulama vakitleri geldiği zaman uygulama sistemleri devreye girebiliyor. Mesela ortamdaki yabancı zararlı böceklerin sıcaklıklarından o ortamda bulunduklarını anlayabildiğimiz çok kapsamlı tarımsal algoritması yüksek yeni sistemler kullanılıyor. Güven içerisinde yenilebilecek, çok az pestisit kullanılarak kültürel, biyo tekniklerin kullanıldığı yetiştiricilik yapıyoruz. Kokusu, aroması, lezzeti çok farklı ürünlerimiz var" diye konuştu.

FESTİVALDE KÜLTÜR DEFİLESİ

Antalya Olgunlaşma Enstitü Müdürü Emine Erkal, en çok araştırma yaptıkları ilçelerden birinin Elmalı olduğunu anlattı. Elmalı'nın Antalya'nın ilk yerleşim yeri olduğunu belirten Emine Erkal, “Dolayısıyla Elmalı'dan araştırma alanında çok fazla done buluyoruz. Yörük kültürünün köklerinin bulunduğu ilçemiz. Dolayısıyla okulumuzda üretilen ürünün temelinde Elmalı var. Bu vesileyle yaptığımız araştırmaları asıl yerinde sergileyecek olmaktan çok memnunuz. Festivalde Yörük defilemiz, Yörük başı sergimiz var. Yörük başı sergisi, kurumumuzun 8 yıllık araştırmaları sonucunda ortaya çıktı. Elmalı'da asıl sahipleriyle paylaşmaktan onur duyuyoruz. Festivale herkesi bekliyoruz" dedi.

ELMALI KAYMAKAMI FARUK ERDEM, 28-29 TEMMUZ'DA ESKIHISAR KOYU DOMATES FESTIVALI'NIN ILK KEZ GERCEKLESECEGINE DIKKATI CEKTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ELMALI KAYMAKAMI FARUK ERDEM, 28-29 TEMMUZ'DA ESKIHISAR KOYU DOMATES FESTIVALI'NIN ILK KEZ GERCEKLESECEGINE DIKKATI CEKTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ELMALI KAYMAKAMI FARUK ERDEM, 28-29 TEMMUZ'DA ESKIHISAR KOYU DOMATES FESTIVALI'NIN ILK KEZ GERCEKLESECEGINE DIKKATI CEKTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)

 
Konyaaltı Belediyesi Feslikan Şenliği reklamı
 
Kemer'deki orman yangınından kurtarılan minik canlar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da sazlık yangını seralara sıçramadan söndürüldü
ANTALYA'nın Serik ilçesinde sazlıkta çıkan yangın, seralara sıçramadan söndürüldü.
Antalya'da güneşten korunmak için sığınacak yer aradılar
ANTALYA'da öğle saatlerinde 40 dereceyi aşan hava sıcaklığı nedeniyle ...
Konyaaltı Belediyesi Müzik Akademisi’nden Üniversiteye
Konyaaltı Belediyesi Müzik Akademisi'nin 14 öğrencisi, Akdeniz Üniversitesi ...
 
Kepez’den, Ücretsiz Üniversite Tercih Danışmanlığı Hizmeti
Kepez Belediyesi, üniversite adaylarına tercih danışmanlığı hizmeti veriyor. ...
Antalya'da sıcağa rağmen sanat
ANTALYALI sanatçılar, sıcak yaz günlerine rağmen sanat eserleri üretmeyi, ...
Tatilciler tekne turunda Antalya'nın cennet koylarını görüp, serinliyor
ANTALYA'nın ünlü turizm bölgesi Adrasan'da düzenlenen Suluada tekne turlarıyla ...
 
Kepez ‘den ‘sımsıcak’ hizmet
Son 15 yılda 1059 kilometre sıcak asfalt çalışması gerçekleştiren Kepez ...
Hintli çifte Antalya'da 4 gün 4 gece düğün
İNGİLTERE'de ticaretle uğraşan Hint ailenin çocukları Antalya'nın Serik ...
Antalya'da tırla otomobil çarpıştı: 2 yaralı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde tır ve otomobilin karıştığı kazada 2 kişi yaralandı.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva