AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
20 Haziran 2020 Cumartesi - 09:17

Emekli deniz astsubay baldan sirke üretiyor

İZMİR'in Foça ilçesinde emekli deniz astsubayı Ramazan Dağıstan'ın (53) hobi olarak başladığı arıcılık, ikinci mesleği oldu. Dağıstan, bal, polen, arı sütü, propolis gibi ürünlerin yanı sıra halk arasında pek bilinmeyen iyi bir probiyotik olduğu belirtilen bal sirkesi de üretiyor.

Emekli deniz astsubay baldan sirke üretiyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 2007 yılında emekli olan astsubay Ramazan Dağıstan, 3 yıl sonra önce hobi olarak, ardından da iş edinerek arıcılığa başladı. Dağıstan, kurucuları ve yöneticileri arasında yer aldığı Foça Zeytindalı Birliği'nce Foça Yerel Pazarı'nın oluşturulmasına katkı verdi. Bu pazar merkezi İtalya'nın Torino şehrinde bulunan Uluslararası Slow Food Örgütü'nce dünyanın 28'inci, Türkiye'nin ilk Yeryüzü Pazarı ilan edildi. Dağıstan, halen diğer üretici arkadaşlarıyla birlikte Yeryüzü Pazarı'nın varlığını ilkeleri doğrultusunda sürdürmesine çalışıyor. Dağıstan ürettiği polen, arı sütü, propolisin yanı sıra bal sirkelerini de bu pazarda satıyor. 

İTALYA'DAN GETİRİDİĞİ BAL SİRKESİ İLE BAŞLADI

Bal sirkesini, ilk olarak 2013 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin katkılarıyla düzenlenen bir kongrede duyduğunu belirten Dağıstan, "Bir yıl sonra ise ülkemizi ve Yeryüzü Pazarı'nı temsilen İtalya'nın Torino şehrindeki Terra Madre Gastronomi Fuarı'na giden ekipte yer aldım. Orada bal ve arı ürünlerinin ne kadar çok çeşitlendirildiğini gördüm. Çok güzel bal sirkeleri tattım. Fuardan bal sirkesi de getirdim. Bu getirdiğim örnekleri de kullanarak kendim üretimi başladım. Yaklaşık 6 yıldır onların analarıyla, mayalanmasıyla ben bunu devam ettiriyorum. Türkiye'de çok bilinen bir ürün değil. Faydasını bilen kişiler tarafından özellikle tüketilen, ekşi ile tatlının birleştiği bir ürün. Salatalarda özellikle ekşi salatalarda roka, semizotu gibi salatalara konduğunda güzel bir tat veriyor" dedi.

Kendisinde bal sirkesi üretme isteği doğuran şeylerden birinin de Osmanlı Sarayı'nda kullanılan bir ürün olması olduğunu vurgulayan Dağıstan, "Gökova Körfezi'nden gemilerle küplerin içinde bal sirkesi götürülüp, sarayda kullanılırmış" diye konuştu. Bal sirkesinin mevsim koşulları ve balın cinsine göre oluşumunun değişiğini belirten Dağıstan, tam kıvama gelmesinin ortalama 1,5 yıl sürdüğünü belirtti.

'DOĞAL BAL VE KLORSUZ KAYNAK SUYU KULLANIYORUM'

Dağıstan, bal sirkesi üretimi hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Bal sirkesi yapmak kolay. Normalde balın içine su girdiğinde herkes, bal bozulur diye bilir. Fakat bu oranı iyi yakaladığımızda bal, bal sirkesine dönüşüyor. Basit olarak bir birim bala üç birim su katıyoruz. Eğer elimizde var ise hazır hale gelmiş bal sirkesinden balın dörtte biri kadar birim ilave ediyoruz. Eğer varsa daha önce yaptığımız ve daha uzun beklediğinde deniz analarını andıran, bal anaları, sirke analarından da koyuyoruz. Bunlar oluşumu hızlandırıyor. Tahta bir çubukla karıştırıyoruz. Sonra önemli bir konu cam kavanozun ağzına temiz bir bez koyuyoruz. Metal kapağı bezin üzerine koyuyoruz ama kapatmıyoruz. Aralık bırakıyoruz. Yaklaşık 10- 15 günde bir yine tahta bir çubuk veya tahta kaşık ile karıştırıyoruz. Ortalama bir buçuk yılda bal sirkemiz hazır oluyor."

'İYİ BİR PROBİYOTİK'

'Apiterapiye' de ilgi duyduğunu belirten Ramazan Dağıstan, şöyle devam etti:

"Bal sirkesi de özellikle tüm sirkelerde olduğu gibi sindirim sistemini çok iyi çalıştırıyor. İyi bir probiyotik. Diğer sirkelere göre oluşma süresi daha uzun olduğu için insan vücuduna birçok yönden daha faydalı olduğu kongrelerde anlatılıyor. Vücudun damar çeperlerini, mide duvarını, bağırsakları temizlediği ifade ediliyor. Yararları konusunda bilimsel kaynaklarda çok güzel açıklamalar var. İlgi duyanların ayrıca bu kaynaklardan araştırmalarını tavsiye ederim."

Ürettiği bal sirkelerini Yeryüzü Pazarı ve Salı Pazarı'nda sattığına dikkat çeken Dağıstan, "Gerek elde edildiği ürün gerekse üretimindeki uzun süreç maliyet ve sabır gerektiriyor. Bu nedenle bal sirkesini fiyatı meyve sirkelerine göre daha yüksek oluyor. Ancak, Slow Food'un, 'İyi, Temiz, Adil' ilkelerine de uyarak fiyatı makul düzeyde tutu, litresini 120 TL'den satıyorum" dedi.

IZMIR'IN FOCA ILCESINDE YASAYAN 53 YASINDAKI EMEKLI DENIZ ASTSUBAY RAMAZAN DAGISTAN (53), HOBI OLARAK BASLADIGI ARICILIK IKINCI MESLEGI OLDU. BAL, POLEN, ARI SUTU, PROPOLIS GIBI URUNLERIN YANI SIRA HALK ARASINDA PEK BILINMEYEN IYI BIR PROBIYOTIK OLDUGU BELIRTILEN BAL SIRKESI DE URETIYOR. DAGISTAN, ILK OLARAK ITALYA'DAN GETIRDIGI ORNEK ILE URETIMINE BASLADIGI BAL SIRKELERINI LITRESI 120 LIRADAN FOCA YERYUZU PAZARI ILE SALI PAZARINDA SATIYOR.(FOTO: SEYFI GUL / FOCA, DHA)

IZMIR'IN FOCA ILCESINDE YASAYAN 53 YASINDAKI EMEKLI DENIZ ASTSUBAY RAMAZAN DAGISTAN (53), HOBI OLARAK BASLADIGI ARICILIK IKINCI MESLEGI OLDU. BAL, POLEN, ARI SUTU, PROPOLIS GIBI URUNLERIN YANI SIRA HALK ARASINDA PEK BILINMEYEN IYI BIR PROBIYOTIK OLDUGU BELIRTILEN BAL SIRKESI DE URETIYOR. DAGISTAN, ILK OLARAK ITALYA'DAN GETIRDIGI ORNEK ILE URETIMINE BASLADIGI BAL SIRKELERINI LITRESI 120 LIRADAN FOCA YERYUZU PAZARI ILE SALI PAZARINDA SATIYOR.(FOTO: SEYFI GUL / FOCA, DHA)

IZMIR'IN FOCA ILCESINDE YASAYAN 53 YASINDAKI EMEKLI DENIZ ASTSUBAY RAMAZAN DAGISTAN (FOTOGRAFTA), HOBI OLARAK BASLADIGI ARICILIK IKINCI MESLEGI OLDU. BAL, POLEN, ARI SUTU, PROPOLIS GIBI URUNLERIN YANI SIRA HALK ARASINDA PEK BILINMEYEN IYI BIR PROBIYOTIK OLDUGU BELIRTILEN BAL SIRKESI DE URETIYOR. DAGISTAN, ILK OLARAK ITALYA'DAN GETIRDIGI ORNEK ILE URETIMINE BASLADIGI BAL SIRKELERINI LITRESI 120 LIRADAN FOCA YERYUZU PAZARI ILE SALI PAZARINDA SATIYOR.(FOTO: SEYFI GUL / FOCA, DHA)

IZMIR'IN FOCA ILCESINDE YASAYAN 53 YASINDAKI EMEKLI DENIZ ASTSUBAY RAMAZAN DAGISTAN (53), HOBI OLARAK BASLADIGI ARICILIK IKINCI MESLEGI OLDU. BAL, POLEN, ARI SUTU, PROPOLIS GIBI URUNLERIN YANI SIRA HALK ARASINDA PEK BILINMEYEN IYI BIR PROBIYOTIK OLDUGU BELIRTILEN BAL SIRKESI DE URETIYOR. DAGISTAN, ILK OLARAK ITALYA'DAN GETIRDIGI ORNEK ILE URETIMINE BASLADIGI BAL SIRKELERINI LITRESI 120 LIRADAN FOCA YERYUZU PAZARI ILE SALI PAZARINDA SATIYOR.(FOTO: SEYFI GUL / FOCA, DHA)

IZMIR'IN FOCA ILCESINDE YASAYAN 53 YASINDAKI EMEKLI DENIZ ASTSUBAY RAMAZAN DAGISTAN (FOTOGRAFTA), HOBI OLARAK BASLADIGI ARICILIK IKINCI MESLEGI OLDU. BAL, POLEN, ARI SUTU, PROPOLIS GIBI URUNLERIN YANI SIRA HALK ARASINDA PEK BILINMEYEN IYI BIR PROBIYOTIK OLDUGU BELIRTILEN BAL SIRKESI DE URETIYOR. DAGISTAN, ILK OLARAK ITALYA'DAN GETIRDIGI ORNEK ILE URETIMINE BASLADIGI BAL SIRKELERINI LITRESI 120 LIRADAN FOCA YERYUZU PAZARI ILE SALI PAZARINDA SATIYOR.(FOTO: SEYFI GUL / FOCA, DHA)

IZMIR'IN FOCA ILCESINDE YASAYAN 53 YASINDAKI EMEKLI DENIZ ASTSUBAY RAMAZAN DAGISTAN (53), HOBI OLARAK BASLADIGI ARICILIK IKINCI MESLEGI OLDU. BAL, POLEN, ARI SUTU, PROPOLIS GIBI URUNLERIN YANI SIRA HALK ARASINDA PEK BILINMEYEN IYI BIR PROBIYOTIK OLDUGU BELIRTILEN BAL SIRKESI DE URETIYOR. DAGISTAN, ILK OLARAK ITALYA'DAN GETIRDIGI ORNEK ILE URETIMINE BASLADIGI BAL SIRKELERINI LITRESI 120 LIRADAN FOCA YERYUZU PAZARI ILE SALI PAZARINDA SATIYOR.(FOTO: SEYFI GUL / FOCA, DHA)

IZMIR'IN FOCA ILCESINDE YASAYAN 53 YASINDAKI EMEKLI DENIZ ASTSUBAY RAMAZAN DAGISTAN (53), HOBI OLARAK BASLADIGI ARICILIK IKINCI MESLEGI OLDU. BAL, POLEN, ARI SUTU, PROPOLIS GIBI URUNLERIN YANI SIRA HALK ARASINDA PEK BILINMEYEN IYI BIR PROBIYOTIK OLDUGU BELIRTILEN BAL SIRKESI DE URETIYOR. DAGISTAN, ILK OLARAK ITALYA'DAN GETIRDIGI ORNEK ILE URETIMINE BASLADIGI BAL SIRKELERINI LITRESI 120 LIRADAN FOCA YERYUZU PAZARI ILE SALI PAZARINDA SATIYOR.(FOTO: SEYFI GUL / FOCA, DHA)

IZMIR'IN FOCA ILCESINDE YASAYAN 53 YASINDAKI EMEKLI DENIZ ASTSUBAY RAMAZAN DAGISTAN (53), HOBI OLARAK BASLADIGI ARICILIK IKINCI MESLEGI OLDU. BAL, POLEN, ARI SUTU, PROPOLIS GIBI URUNLERIN YANI SIRA HALK ARASINDA PEK BILINMEYEN IYI BIR PROBIYOTIK OLDUGU BELIRTILEN BAL SIRKESI DE URETIYOR. DAGISTAN, ILK OLARAK ITALYA'DAN GETIRDIGI ORNEK ILE URETIMINE BASLADIGI BAL SIRKELERINI LITRESI 120 LIRADAN FOCA YERYUZU PAZARI ILE SALI PAZARINDA SATIYOR.(FOTO: SEYFI GUL / FOCA, DHA)

IZMIR'IN FOCA ILCESINDE YASAYAN 53 YASINDAKI EMEKLI DENIZ ASTSUBAY RAMAZAN DAGISTAN (53), HOBI OLARAK BASLADIGI ARICILIK IKINCI MESLEGI OLDU. BAL, POLEN, ARI SUTU, PROPOLIS GIBI URUNLERIN YANI SIRA HALK ARASINDA PEK BILINMEYEN IYI BIR PROBIYOTIK OLDUGU BELIRTILEN BAL SIRKESI DE URETIYOR. DAGISTAN, ILK OLARAK ITALYA'DAN GETIRDIGI ORNEK ILE URETIMINE BASLADIGI BAL SIRKELERINI LITRESI 120 LIRADAN FOCA YERYUZU PAZARI ILE SALI PAZARINDA SATIYOR.(FOTO: SEYFI GUL / FOCA, DHA)

Seyfi GÜL/FOÇA (İzmir), (DHA)

Etiketler:
 
Babaların masal anlattığı proje dijitale taşındı
 
Antalya'nın yeni valisi ne zaman geliyor?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Babaların masal anlattığı proje dijitale taşındı
SAMSUN'un Salıpazarı ilçesinde anaokulu müdürlüğü yapan ve dünyadaki 'En ...
Yaylada tek başına yaşıyor
İSTANBUL'da fırın işleten Murat Aşar (56), memleketi Rize'nin İkizdere ...
Genç şarkıcı 68 kilo verdi, görenler tanıyamıyor
MERSİN'de, mide küçülte ameliyatı ile 156 kilodan 88 kiloya düşen genç ...
 
Seyir halindeyken alev alan otomobil yandı
BURSA'da seyir halindeyken motor kısmından alev alan otomobil, yandı.
Yıldırım çarpması sonucu hayatını kaybetti
BÜYÜKÇEKMECE'de torunuyla birlikte yürüyüşe çıkan Doğan Erişek (67) aniden ...
Edirne'de 1 ton kaçak midye ele geçirildi
EDİRNE'nin Enez ilçesinde, yasa dışı yollarla Yunanistan'a götürülmeye ...
 
Kuşadası'nda 2 hektar makilik alan yandı
AYDIN'ın Kuşadası ilçesindeki Dilek Yarımadası'nda eski çöp döküm alanında ...
Bahçe tellerine takılan kuzgun kurtarıldı
BURSA’nın İnegöl ilçesinde, dikenli tellere takılan kuzgun kurtarılıp, ...
Süs havuzuna düşen yılan kurtarıldı
EDİRNE'nin Saros Körfezi'ne kıyısı bulunan Erikli köyü sahilinde içinde ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva