Özel bireylere destek sergisi
Özel bireylere destek sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Bucak'ta otomobil takla attı
Bucak'ta otomobil takla attı
19 Ocak 2012 Perşembe - 11:42

Emre'nin hukuk zaferi

İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde oturan 3 çocuk babası Recep Kamil Yeltutan ile eğitimci eşi Hatice Yeltutan, zeka geriliği olan ve lisede derslerden geri kalan çocukları Emre Ali Yeltutan'a Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) uygulaması için açtıkları davaları kazandı.

Emre nin hukuk zaferi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bu kararların ardından, Yeltutan ailesinin İzmir Valiliği'ne karşı açtıkları tazminat davası da sonuçlandı. İdare Mahkemesi, Valiliği, yasal faizi hariç 15 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.
Hatice Yeltutan ve Recep Kamil Yeltutan en küçük çocukları Emre Ali Yeltutan, İstanbul'da ilköğretim okuluna giderken hiperaktif olduğunu tespit edip, bunu raporla belgeledi. "Yüzde 50 mental retardasyon" raporu üzerine Emre Ali Yeltutan 6'ncı sınıfa kadar İstanbul'da 'Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı' kapsamından eğitim aldı. Yeltutan çifti 2004 yılında Ödemiş'e yerleşti, Ödemiş İlköğretim Okulu'nda da yine BEP kapsamında okuyan Ali Emre Yeltutan 2006 yılında mezun oldu. 2007'de Ödemiş Anadolu Ticaret Meslek Lisesi'ne başlayan Yeltutan, burada aynı program uygulanmayınca iki yıl üst üste sınıfta kaldı.
Bunun üzerine, Recep Kamil Yeltutan ve Hatice Yeltutan, avukatları Hülya Özel Ataman aracılığıyla 2008 yılında, İzmir 1, 2, 3 ve 4'üncü İdare Mahkemeleri'nde çocuklarının başarısız olduğu sınavlarının iptali ve "BEP'e' göre eğitim alması isteğiyle tüm ilgilileri kapsayan 24 ayrı dava açtı. Avukat Ataman, mahkemelere verdiği dilekçelerinde özetle şunları yazdı:
"İlköğretimde çocuk BEP'e tabi olarak okudu ve başarılı oldu. Ödemiş Anadolu Ticaret Lisesi'nde bu program uygulanmadığı için birinci sınıfta iki yıl üst üste kaldı. Normal öğrenciye uygulanan eğitim sınavına tabi tutuldu. Bu programa göre sorulan sorular ve yöntem ile sınav şeklinin farklı olması gerekmektedir. Bu nedenle sınavların iptali gerekmektedir."
Yeltutan çiftini haklı bulan mahkemelerin gerekçeli kararlarında, "Özürlü grubunda eğitim sınavına tabi tutulması gerekirken, akranları ile birlikte ve aynı değerlendirme ilke ve ölçütlerinin uygulandığı "ortak' sınavla başarı durumu belirlenerek tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Bu nedenle işlemin iptaline karar verilmiştir" denildi.
Mahkeme kararları üzerine eğitiminde BEP programı uygulanan Emre Ali Yeltutan, lise son sınıfta takdir belgesi ile geçti. Emre Ali Yeltutan, 2010 yılında üniversite sınavına girip, Anadolu Üniversitesi Büro Yönetime Asistanlığı bölümünü kazandı.
VALİLİK 15 BİN LİRA ÖDEYECEK
Avukat Hülya Özel Ataman, öğrenci Emre Ali Yeltutan'ın eğitimden geri kaldığını belirterek, bunda sorumluluğu bulunduğunu öne sürdüğü İzmir Valiliği'ne karşı İzmir İdare Mahkemesi'nde 10 bini maddi, 30 bini manevi olmak üzere toplam 40 bin liralık tazminat davası açtı. Mahkeme, İzmir Valiliği'ni yasal faizi hariç 15 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
ÖRNEK BİR KARAR
Türkiye'de, böyle bir davada mahkemenin ilk kez tazminat kararı verdiğini savunan avukat Hülya Özel Ataman, Emre Ali Yeltutan'ın, BEP programı uygulanmadığı için eğitimden geri kaldığını, bu davayı açmak zorunda kaldıklarını söyledi. Ataman, "Bu karar örnek teşkil edecek bir karardır. Türkiye'de bugüne kadar böyle bir dava kazanılmadı. Dava, bu tür mağdur olan kişilere emsal olacak. Kimse korkmasın, gidip dava açsın" dedi.
MENTAL RETARDASYON NEDİR
Tıpta 'mental retardasyon' olarak bilinen rahatsızlıkta zeka geriliği olan bireylerin eğitimleri uzun zaman ve çok çaba gerektiriyor. Yapılan eğitim ve tedavi girişimleri sonucunda birey belirli bir düzeye ulaşmasına karşın, çok az kısmı kendi kendine yeterli olabiliyor. Hafif derece zeka geriliği, okula başlamadan önce anne-baba veya çevre tarafından fark edilmeyebiliyor. Çocuklar okula başladıktan ve ev dışındaki etkinliklere katıldıktan sonra zihinsel yetersizlikleri anlaşılmaya ve görünür hale gelmeye başlıyor. Derslerin sınıf atladıkça daha da güçleşmesi ve bilinçsel yeti gerektirmesi nedeniyle ergenlik dönemine doğru fark edilme doruğa çıkıyor.
 

 
Yemek arası vermedi diye kovuldu!
 
Önder Sav hastanelik oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
7 bin TL'ye yaptığı 'Ayısavar'a patent aldı
Erzurum'un Uzundere İlçesi'nde 30 yıllık elektronikçi 46 yaşındaki Mustafa ...
Karneyle çocuğun ruh sağlığını bozmayın
Denizli Devlet Hastanesi Psikologu Önder Esen, karnesinde düşük not getiren ...
Belediye otobüsü ile işçi otobüsü çarpıştı
Konya'da belediye otobüsü ile işçi servisi çarpıştı, ilk belirlemelere ...
 
Magazin muhabirlerine maganda dehşeti:2 yaralı
İzmir'in Konak İlçesi'nde, haberden dönen, farklı kurumlarda görevli 3 ...
Ünlü dizi oyuncusu hayatını kaybetti
Akasya Durağı'nın sevilen oyuncusu Evin Esen, geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti.
Burdur'da Onaç Baraj Göleti dondu
Burdur'un Bucak İlçesi'nde hava sıcaklığının sıfırın altında 9 dereceye ...
 
Memur çocuğu nasıl milyoner oldu?
Bazı zenginler hayat hikayelerini anlatırken, ‘limon sattım, zengin oldum’ ...
Gazeteci Şermin Terzi beyin ameliyatı geçirdi
Hürriyet Pazar ekibinden Şermin Terzi, Amerikan Hastanesi'nde başarılı ...
'Kim Alevi, el kaldırsın'
Anadolu Öğretmen Lisesi’nde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni derste ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva