AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
30 Eylül 2013 Pazartesi - 17:28

En çok kelaynak kuşlarının nesli tehlike altında

DOĞA Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, Türkiye'de nesli tehlike altında olan çok sayıda bitki ve hayvan türü olduğunu, bunların başında kelaynak kuşlarının geldiğini söyledi.

En çok kelaynak kuşlarının nesli tehlike altında
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretini Düzenleyen CITES Sözleşmesi Eşleştirme Eğitimi kapsamında Türkiye ve İspanya arasında süren eğitimlerin sonuncusu, Antalya'da yapıldı. Porto Bello Otel'deki eğitim toplantısına, Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Projenin Türkiye Lideri ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Antalya Orman Bölge Müdürü Ali Gökçöl, Projenin İspanya Lideri Mercedes Lasso Liceras ile eğitim alacak temsilciler katıldı.
Projenin İspanya Lideri Mercedes Lasso Liceras, CITES Sözleşmesi'nin sadece canlı bitki ve hayvan türleri değil, bunların türevleri, cansız olanları ve bunlardan yapılmış olan ecza, kozmetik, deniz ürünleri gibi farklı yan ürünleri de kapsadığını aktardı. CITES kapsamında en çok deniz ve kereste ürünlerine önem verildiğini anlatan Liceras, "Türkiye de İspanya gibi bu konuya önem veriyor, üzerinde duruyor" dedi.
'YASA DIŞI TİCARETLE SAVAŞIYORUZ'
İspanya'da çoğunluğunu nesli tükenmekte olan bitki ve hayvan türlerinin oluşturduğu ve gümrüklerde kaçak olarak ele geçirilen 70'ten fazla materyali Türkiye'ye eğitim amacıyla hibe ettiklerini kaydeden Liceras, şöyle dedi:
"Tıbbi ve kozmetik anlamda birçok malzeme var. Kadın ve erkek giyim ürünleri de var. Dünyaca ünlü üretim yapan birçok firmanın yaptığı ürünlerin çoğu bu tip ürünlerden elde ediliyor. Afrika filine ait olan bazı örnekler de var içeride. Gümrüklerin çok üzerinde durması gereken bir nokta bu. Hepsinin özenle malzemeleri inceleyerek, hangisi fildişidir, hangisi farklı bir hayvanın dişidir diye ayrımın yapılması lazım."
TÜRKİYE'NİN KONUMU ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye'nin CITES sözleşmesine uyma noktasına çok büyük önem verdiğini vurgulayan Liceras, "Türkiye coğrafi açıdan İspanya'ya benzer durumda. Çok önemli konuma sahip. Asya-Afrika ile bağlantısı olan bir ülke. Çok kolay değil tabi türlerin tanımlanması, teşhis edilmesi. Ayrıca kıtalararası ticaret söz konusu olunca bu daha da zorlaşıyor. Ama Türkiye'nin durumu iyi. Çok büyük bir çaba var" diye konuştu.
DAHA ÇOK KELEBEK, BÖCEK, KARDELEN KAÇIRILIYOR
Projenin kaçakçılığı önleme konusunda elektronik veri tabanı oluşturulması, tür tanıma kılavuz kitapçığının oluşturulması gibi çıktılarının olacağını belirten Sabri Kiriş ise Türkiye'de daha çok CITES dışında kalan ve bitki kaçakçılığı olarak tabir edilen 'biokaçakçılık' türünün yaşandığını aktardı. Onun dışında kelebek, böcek, kardelen, kaktüs, timsah ve fildişi gibi kaçakçılık ürünlerinin gümrüklerde sıkça yakalandığını kaydeden Sabri Kiriş, Türkiye'de nesli tehlike altında olan çok sayıda bitki ve hayvan türü olduğunu, bunların başında ise kelaynak kuşlarının geldiğini vurguladı.
MİLLİ PARKLARIN TURİZME AÇILMASI HEP VARDI
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, toplantı sonunda basın mensuplarının milli parkların turizme açılması konusundaki sorularını yanıtladı. Kiriş, "Milli parkların turizme açılması hep vardı zaten. Planları biz yapıyoruz. Bizim milli parklar ile turizm alanları veya turizm merkezleri çakışıyor. Bizim bu alanlar turizme engel teşkil etmiyor. Bu alanlarımızın uzun vadeli planları yapılıyor, uzun devreli gelişme planları yapılıyor" dedi.
EĞİTİM İÇİN HİBE EDİLDİ
İspanya ile iki yıldır yürütülen projenin son toplantısında, İspanya tarafından aralarında timsah, yılan derisi, fildişi, kaplumbağa ve bunlardan yapılmış materyallerin yer aldığı kaçakçılık ürünleri, eğitimlerde kullanılması amacıyla Türkiye'ye hibe edildi.
Özgür ÖZTÜRK/ ANTALYA, (DHA)

 
Caz festivalinde muhteşem son
 
Evde eğitim görecek İrem, öğretmenini öperek karşıladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Caz festivalinde muhteşem son
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde düzenlenen 11. Uluslararası Alanya Caz Günleri, ...
İtfaiyeciler mezarlığı ziyaret etti
BURDUR Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, İtfaiye Teşkilatı'nın 299'uncu kuruluş ...
AYDOS üyeleri Olimpos'ta yürüdü
AYDIN Doğa Sporları Yürüyüş Grubu (AYDOS), sezonun ilk yürüyüşünü 96 kişilik ...
 
Gülde 100 yıllık sorun çözüldü
GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Isparta'nın gül çiçeğini endüstri ürünü kapsamına aldı.
Eczacılarda başkan değişmedi
AFYONKARAHİSAR Eczacı Odası'nın seçimli genel kurulunda mevcut başkan ...
Motosiklet devrildi: 1 yaralı
ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde meydana gelen trafik kazasında 56 yaşındaki ...
 
Yeşilay Cemiyeti'nde seçim heyecanı
TÜRKİYE Yeşilay Cemiyeti Manavgat Şubesi'nin olağan genel kurulu yapıldı. ...
Savaş mağduru Çeçen çocuklar Kar Dünyası'nda
ÇEÇENİSTAN'daki savaşta anne babasını kaybeden, yoksul ve yardıma muhtaç ...
Aska Otelleri logosunu yeniledi
AKDENİZ Bölgesi'nde bünyesindeki 7 tesisle hizmet veren Aska Otelleri, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva