Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
20 Haziran 2016 Pazartesi - 11:09

Erdoğan'a Taksim cevabı geldi

Erdoğan’ın “Cesur olacağız. Taksim Gezi Parkı'na o tarihi eseri inşa edeceğiz” restini değerlendiren Taksim Dayanışması bileşenleri “O kışlayı yaptırmayacağız” dedi.

Erdoğan a Taksim cevabı geldi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün Gezi Parkı’na Topçu Kışlası ısrarını bir kez daha dile getirerek "Cesur olacağız. Taksim Gezi Parkı'na o tarihi eseri inşa edeceğiz" demesine tepkiler sürüyor.

Taksim Dayanışması bileşenlerinden Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu ve Av. Can Atalay, içeride ve dışarıda sıkışan AKP iktidarının ve Saray’ın, Gezi üzerinden yeni bir provokasyon peşinde olduğuna dikkat çekti.

Taksim Meydanı’nın çevresiyle birlikte korunması gereken simgesel bir meydan olduğunun altını çizen Eyüp Muhcu, “Taksim Meydanı, tarihsel ve toplumsal bellek içerisinde demokrasi, Cumhuriyet ve emek meydanı olarak yer almıştır. Bu bölge; Gezi Parkı, Taksim Meydanı ve Atatürk Kültür Merkezi, Türkiye’nin de altına imza attığı uluslararası sözleşmeler, 2863 sayılı koruma kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında koruma altındadır. Bu husus, geçmişte alınan yargı kararlarıyla da tescil edilmiştir” diye konuştu.

Çıkmazlarını aşmaya çalışıyor

Gezi Direnişi’nin dünyanın en büyük çevre kaynaklı direnişi olduğunu hatırlatan Muhcu, “Bu değerleri yağmalayan proje karşısında ve Erdoğan’ın verdiği şiddet talimatları çerçevesinde, 12 genç insanı Gezi Direnişi esnasında kaybettik. Milyonlarca insan meydanlara çıkarak, toplumsal değerleri korumak için ve iktidarın yağma ve baskı politikalarına karşı direndi. Yükselen toplumsal mücadele sonrasında Erdoğan Taksim’le ilgili gündeme getirdiği projeleri geri çekmek durumunda kaldı. Belli ki iktidarın otoriter yağma politikaları artık sürdürülemiyor. Gerek uluslararası alanda, gerekse yurt içinde çıkmazlarla karşılaşan iktidar gelinen aşamada bu süreci kendi açısından aşmak, otorite ve baskısını sürdürmek, şiddeti ve katliamları meşrulaştırmak için yeniden Taksim Meydanı’nı hedefe oturtmuştur” dedi.

Tarih değil rant sevdası

‘Tarihi eseri yapacağız’, ‘tarihe sahip çıkıyoruz’, ‘ecdat yadigârı’ gibi söylemlerin asılsız olduğunu vurgulayan Muhcu, “Uygulanmak istenen yağma, talan ve otoriter politikalar bu kavramlarla meşrulaştırılmak isteniyor. Sahte şoven bir tarih söylemiyle Taksim Meydanı’nda yeni bir yapılaşmanın önü açılmak istenmektedir” ifadelerini kullandı.
Muhcu sözlerine şöyle devam etti: “Taksim ve Gezi ısrarı devam ederken; dinci, gerici politikaların dışında kalan kesimlere de açık bir meydan okuma var. Erdoğan savaş kışkırtıcılığı ve çığırtkanlığı yapıyor. Bu sayede iktidarını bir süre daha sürdürme niyetinde. Yargı kararlarıyla da kesinleşen AKM’nin korunması, Taksim Meydanı’nın önemli bir parçası olarak güvenceye alınması, Gezi Parkı’nın park olarak korunması kararlarını değiştirmeye teşebbüs etmek istese de, gücünün her şeye yetmeyeceğini bir kez daha görecektir. Halk bu değerlere sahip çıkacağını Gezi’de gösterdi. Kitleler bir kez daha bu değerlere sahip çıkmak için tepkilerini ortaya koyacaktır. Eğer Gezi Parkı’yla ilgili herhangi bir girişimde bulunursa, ‘Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganında ortaya konduğu gibi, sadece Taksim Meydanı’nda değil bütün yurtta gelişecek bir toplumsal direnişle karşılaşacaktır.”

Toplumsal muhalefeti 'erken doğuma' zorluyor

Cumhurbaşkanı'nın sözlerini değerlendirerek, "Tayyip Erdoğan Türkiye’nin Cumhurbaşkanı olabilir ama Türkiye Belediye Başkanı değil" diyen Taksim Dayanışması Avukatı Can Atalay da, Erdoğan'ın bir gerilime ihtiyacının olduğunu ve bu gerilim için bekleyecek gücünün kalmadığını ifade etti.

Atalay sözlerini, "Bir cumhurbaşkanının kentin merkezindeki bir yeşil alanla ilgili böyle konuşmasının akıl dışılığını bir kere daha vurgulamak isterim. İkincisi, Taksim Gezi Parkı’yla ilgili dava dosyaları, yürütme erkinin tek kişi elinde toplanmış halinin yargı üzerinde nasıl tahakküm kurduğunun somut bir kanıtı niteliğindedir. Fakat bu tahakküme karşın Tayyip Erdoğan, yargılama süreçlerinin sonunu dahi bekleyemeyecek kadar acele ediyor. Erdoğan bir gerilime ihtiyaç duyuyor bu gerilimi yaratmak, toplumsal muhalefeti ‘erken doğuma’ zorlamak için bu meseleyi tekrar bu kadar fütursuzca gündeme taşıyor" diye sürdürdü.

Bürgün / Demet Sargın -

 

 
'Yoldaşlar' Sillyon'a pedal çevirdi
 
Kaza; 7 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3 liseli canına kıydı
Ajanslara sabah saatlerinde Adana, Siirt ve Gaziantep'ten aynı gün içinde ...
Tuncay Özkan'a zehirli ayran içirmişler
Silivri Cezaevi’nde altı yıl süreyle tutuklu kalan CHP İzmir Milletvekili ...
Sürmeli Emrah intihar etti
Sürmeli Emrah lakabı ile tanınan Emrah Altındağ, dün gece saatlerinde ...
 
Yol verme kavgası: 2 ölü, 4 yaralı
İZMİR'in Bornova İlçesi'nde, yol verme tartışmasından çıkan kavgada 48 ...
Denizde fenalaştı ve öldü
AYDIN’ın Kuşadası İlçesi’nde, denizde kendisini bir şeyin ısırdığını söyledikten ...
Hakan Şükür kaçtı mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Twitter'dan hakaret ettiği gerekçesiyle ...
 
Cenazeye gidenleri taşıyan otomobil TIR ile çarpıştı: 6 ölü, 1 yaralı
ÇORUM'un Alaca İlçesi’nde sebze yüklü TIR ile otomobilin çarpıştığı kazada ...
Mağarada saklanan 72 yaşındaki firari yakalandı
ISPARTA'ta Yalvaç'ta farklı tarihlerde 3 cinayet suçundan 2 kez ömür boyu ...
Hakkı Devrim hayatını kaybetti!
Gazeteci ve yayımcı Hakkı Devrim, 87 yaşında hayatını kaybetti. Türk basının ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva