Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
MAG’lar şimdi her yere ulaşacak
MAG’lar şimdi her yere ulaşacak
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
26 Şubat 2018 Pazartesi - 11:16

Ev kiralarına 'öğrenci' ayarı

ANTALYA'da üniversiteye yakın bazı mahallelerdeki binalar, öğrencilerin oturacağı şekilde yapılıyor. Yeni evler daha küçük inşa edilirken, kiralar ters oranda yükseliyor.

Ev kiralarına  öğrenci  ayarı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da, Akdeniz Üniversitesi'nin 72 bin 894, Antalya Bilim Üniversitesi'nin ise 3 bin 100 öğrencisi bulunuyor. Yaklaşık 76 bin öğrenciden 12 bin 971'i Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı yurtlarda, 3 bini ise belediyenin ve diğer kamu kurumlarının yurtlarında barınıyor. Geri kalan 60 bin öğrenci ise ev, apart, otel ve özel yurtlarda kalıyor.

60 bin öğrencinin varlığı, en çok kiraya verilecek evi bulunan vatandaşların iştahını kabartıyor. Yakın zamana kadar eski binalar ve gecekondu evlerin bulunduğu Kültür, Ahatlı, Gülveren ve Yeşilyurt mahalleleri, yeni binaların yapılması ile öğrenci mahallelerine dönüştü. Akdeniz Üniversitesi'ne yakın olması nedeniyle tercih edilen söz konusu mahallelerde mülk sahipleri, dairelerini daha çok 1+1 şeklinde inşa ettiriyor. Öte yandan bazı daire sahipleri de imara ve kat kanuna aykırı olsa da mevcut dairelerini bölerek ya da çatı katını daire şeklinde sonradan tasarlayarak öğrencilere kiraya veriyor.

KİRACININ ÖĞRENCİ OLMASI TERCİH NEDENİ

Küçük metrekarelerden oluşan dairelerin kiraları ise cep yakıyor. Adı geçen mahallelerde ev sahipleri, özellikle kiracısının öğrenci olmasını istiyor. Aynı evde yaşayan öğrenci sayısının artması ile kira miktarı bir miktar daha artıyor.

Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Begüm Uzcan, geçen yıl hazırlık okurken Kültür Mahallesi'nde bir dairede oturduğunu söyledi. Okula yakın olduğu için bu mahalleyi tercih ettiğini belirten Uzcan, öğrenciye evlerin yüksek fiyatta kiraya verildiğini söyledi. Uzcan, “Oturduğum dairede bir aile olsaydı daha ucuza kiraya verebilirlerdi ama öğrenci olunca daha yüksek. Kirası yüksek geldiği için bu yıl KYK'nın yurduna çıktım. Daha ucuza kalıyorum. 1+1 bir evdi ve 850 lira ödüyordum. Yurda 300 lira ödüyorum. Kültür Mahallesi'nde iki kişinin oturduğu öğrenci evleri 1200 lira kiradan başlıyor. Meltem Mahallesi'nde evler çok daha büyük ve kirası daha düşük" dedi.

EVLER KÜÇÜK FİYAT YÜKSEK

Aynı üniversitenin öğrencisi Onur Anas ise öğrenci sayısının çok fazla olmasından dolayı kiraların çok yüksek olduğunu söyledi. Antalya'nın başka mahallelerinde ev fiyatlarının üniversitenin çevresine göre daha düşük olduğunu dile getiren Anas, “Ev sahipleri öğrencilere '3-4 kişi kalır ona göre kira alırım' mantığı ile bakıyor. Evlerini de ona göre küçük yapıyorlar. Genellikle ev sahipleri evlerini kiraya vermek için öğrenci istiyor. Yatırımlar öğrenciye yönelik oluyor. Ev bulmakta sıkıntı yok ama kiralar pahalı. 1200 kiraya küçük bir evde oturan arkadaşlarım var. Aynı paraya Lara gibi daha lüks semtte daha büyük bir evde kalınabiliyor" diye konuştu.

ÖĞRENCİ SAYISI ARTARSA KİRA DA ARTIYOR

Evde tek oturan Erdem Taştan ise dairesinin 45 metrekare, 1+1 olduğunu ve 800 lira kira ödediğini söyledi. Kirayı yüksek bulan Taştan, “Metrekare açısından zaten düşük ama kirası her sene artıyor. Oturduğum apartman çatı katıyla 5 kat oluyor ve toplam 20 daire bulunuyor. Apartman öğrenciye yönelik yapılmış. Başka mahallelerde aynı fiyatla daha büyük evde yaşanabilir ama bu mahallelerdeki ev sahipleri öğrencinin kalacağını bildiği için ona göre fiyat belirliyor. Eve ikinci bir arkadaşımı alsam kiramız da 50 lira artacak" dedi.

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)

 
Antalya'da koskoca yol böyle çöktü
 
Alanya'da FETÖ'den 38 gözaltı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zahir kartal 27 Şubat 2018 Salı 20:57

Yorumları ivedilikle okudum hakikaten bu vicdansız ev sahipleri yüzünden evi olmayan insan hep mağdur el insaf el insaf diyorum bunlar nasıl ev sahibi olmuşlar hayret Allah’a ısmarlıyorum...

Yorumu oyla      3      3  
Zeki trabluslu 27 Şubat 2018 Salı 13:10

Yorum yapan Ozan bey ne kadar doğru söylemiş bu ev sahiplerinin hiç Allah korkusu yok bizim ev sahibi sözde hacca gitmiş hacı olmuş ama maalesef insan olamamış kirası 1 gün bile geçmiyor babam hasta ben işsiz olduğum halde bizi evden çıkarmak için kırk takla atıyor Böyle müslüman olmaz olsun Yüce Allah hesabını sorar elbette...

Yorumu oyla      3      3  
Ozan Alptekin 26 Şubat 2018 Pazartesi 15:08

Bu ev sahiplerini Allah ıslah etsin zalim oğlu zalimler sorsanda 1 numaralı müslümanız derler gavur yapmaz bu vicdansızların yaptıklarını

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da koskoca yol böyle çöktü
ANTALYA’nın Kumluca ilçesinde duble yol çalışmalarının yapıldığı D 400 ...
ANTGİAD üyelerine kredi bilgilendirmesi
ANTALYA Genç İşadamları Derneği (ANTGİAD), üyelerine yönelik Kredi Garanti ...
'Ok Yaydan Çıkmadan' projesi
ANTALYA Gençlik Merkezleri Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından, ...
 
Finike'de diksiyon kursu açıldı
FİNİKE'de, Antalya Büyükşehir Belediyesi ASMEK bünyesinde diksiyon kursu açıldı.
Biriktirdiği parayla işinin patronu oldu
ANTALYA'da uzun yıllar kazandığı parayı biriktiren kadın girişimci Kadriye ...
Kazada ölen Umut öğretmenin adı okulunda yaşayacak
ANTALYA'da 2 yıl önce trafik kazasında ölen Türkçe öğretmeni Umut Erdoğan'ın ...
 
Millet resmen kafayı yemiş
Dursun GÜNDOĞDU yazdı
Sobadan zehirlenen 2 kişi öldü
ANTALYA’nın Korkuteli ilçesinde Adem Düzen (37) ve Yasin Şahin (36), sobadan ...
Poliste şube müdürü ve yardımcıların yerleri değiştirildi
ANTALYA Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli, 13 şube müdürü, yardımcısı ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva