Dilekler Akdeniz’le buluştu
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Bucak'ta otomobil takla attı
Bucak'ta otomobil takla attı
Mehmet Boyacı'dan sosyal yaşam portreleri
Mehmet Boyacı'dan sosyal yaşam portreleri
AKM'de akordeon gecesi
AKM'de akordeon gecesi
9 Şubat 2011 Çarşamba - 10:31

File isim aranıyor

İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndaki filler 'Begümcan' ile 'Winner'in, 110 kiloluk dişi bir yavruları oldu. "Türkiye’de doğan ilk fil" olduğu belirtilen sevimli yavrunun adını İzmirliler anketle belirleyecek.

File isim aranıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Doğal Yaşam Parkı'nın en çok ilgi gören üyeleri arasında yer alan fillerin sayısı 3'e yükseldi. Asya filleri 'Begümcan' ve 'Winner'in ilk yavrularının dünyaya gelmesi, Doğal Yaşam Parkı’nda sevinç ve heyecana neden oldu. 15 yaşındaki Begümcan ve 9 yaşındaki Winner’in geçen cumartesi akşamı dişi bir yavruları oldu. Yaklaşık 610 gün süren gebeliğin ardından dişi fil Begümcan, 110 kilogram ağırlığında sağlıklı bir yavru doğurdu. Soyları tükenme tehdidi altındaki Asya fillerinin Türkiye’de ilk kez yavrulaması günlerdir uykusuz bir şekilde bekleyen bakıcı ve uzmanlara rahat bir nefes aldırdı. 2008 yılında hizmete giren İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda mutlu bir yaşam süren Begümcan ve Winner’in ilk yavrularına kavuşması, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu da sevindirdi. Doğum haberinin ardından Doğal Yaşam Parkı’na giderek Begümcan ve yavrusunu ziyaret eden Başkan Kocaoğlu, İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda dünyaya gelen yavrulara İzmirliler tarafından isim verilmesinin artık gelenek haline geldiğini hatırlatarak minik file yine ortak bir kararla isim verileceğini bildirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, yavru fil için isim önerilerinin www.izmir.bel.tr adresindeki internet sitesine iletilebileceği kaydedildi.

ANNE HİNDİSTAN, BABA İSRAİL’DEN GELDİ

1996 yılında Hindistan’da doğan anne Begümcan, henüz 2 yaşındayken, Hindistan Cumhurbaşkanı’nın hediyesi olarak İzmir’in unutulmaz fili 'Pak Bahadur’a arkadaşlık etmek üzere kente getirildi. 21 Temmuz 2007 günü Pak Bahadur'un hayatını kaybetmesi ardından, İsrail Ramat Gan Hayvanat Bahçesi’nde 2002 yılında dünyaya gelen Winner adlı erkek fil 2008’de Fuar Hayvanat Bahçesi'ne getirildi.

DÜNYADA SES GETİRECEK

İzmir Doğal Yaşam Parkı Danışmanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, bu doğumun uluslararası alanda çok büyük yankı uyandıracağını söyledi. Nesli tükenme tehdidi altındaki Asya fillerinin üremesi için dünyada çeşitli çalışmalar yapıldığını, hatta suni döllenme yollarının bile denendiğini kaydeden Aytuğ, şöyle dedi:

"Dünyada bugüne dek sadece belli başlı hayvanat bahçelerinde başarılı olan üreme çalışmasının İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda doğal yollardan gerçekleşmesi büyük önem taşıyor. Soyu tükenmekte olan bir hayvan grubu adına bu üreme çok önemli katkı olacak. Doğumun burada doğal yollardan gerçekleşmesi, İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndaki bakım koşulları, yaşam alanları ve beslenmelerinin ne kadar iyi olduğunu da kanıtlıyor. En büyük dileğimiz gelecekte Asya fili isteyen diğer kurumların da ihtiyaçlarına cevap verecek düzeyde üremenin sağlanması." 

Çiğli İlçesi, Kuş Cenneti yanında 425 dönüm alanda bulunan İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda Asya filleri Begümcan ve Winner burara 15 bin metrekarelik özel alanda yaşadığı belirtildi. İzmir Doğal Yaşam Parkı Müdürü Hakan Öztürk, Türkiye’deki ilk fil doğumuna tanıklık etmenin mutluluğu içinde olduklarını anlatırken, "Duygularımızı anlatmakta zorlanıyoruz. Gerek annenin, gerekse yavrunun sağlık durumu çok iyi. Bu da mutluluğumuzu arttırıyor" dedi.

Hijyenik koşullardaki doğumun ardından yavru Asya filinin bir süre daha kapalı alanda tutulacağını dile getiren uzmanlar, Begümcan’ın tanımadığı kişilerin yavrusuna yaklaşmasından tedirgin olduğunu, bu yüzden saldırganlaşabileceğini ve bu dönem geçene kadar ziyaretçilerle karşılaşmasına izin verilemeyeceğini belirtti.

ASYA FİLLERİ

Asya filleri, yaşayan iki fil türünden biri, aynı zamanda Asya’da yaşayan en iri hayvan olarak biliniyor. Bu tür genelde Bangladeş, Hindistan, Sri Lanka, Çinhindi ve Endonezya’nın bazı yerlerinde yaşıyor. Nesli tehlikede olan Asya fillerinden dünyada sadece 25 bin 600 ila 32 bin 750 adet arasında hayvanın yaşadığı tahmin ediliyor. Türkiye’deki nesli 19. yüzyılda tükenen Asya filllerinin ömrü ortalama 60 yıl iken, evcil fillerin ömrü 80 yıla çıkabiliyor.

 
İşsizlik mitingi
 
Şubat'ta deniz keyfi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sedef kaya 9 Şubat 2011 Çarşamba 19:53

bu yenı doğan fillerin birinin adıda zencefil olmalı bence. hem kendı adını hemde doğayı içermektedir....

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muafiyet Resmi Gazete'de
Emniyet teşkilatı çalışanlarını askerlik hizmetinden muaf bırakan düzenleme ...
Defne'nin ölümü aydınlanamadı
Defne Joy Foster’ın yakınları, genç kadının cesedinde yapılan ilk incelemede, ...
Kaza anı kamerada
Isparta’da geçen cuma günü halk otobüsüyle TIR'ın çarpışması sonucu meydana ...
 
Erkek milletinden Güzin Abla olursa
'Erkek Güzin Abla' Erkan Ağabey'in, eşi kendisini aldattığı için kendisinden ...
Kamyon dere yatağına uçtu
Karabük'te sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirdiği kamyon, 10 metre ...
'Torba'ya karşı uzlaşı
Torba yasa tasarısı”nın çalışma hayatına getireceği değişikliklerle ilgili ...
 
Genelkurmay'dan açıklama
Genelkurmay Başkanlığı siyasilerin Türk Silahlı Kuvvetleri’ni günlük siyasi ...
Sultan Süleyman görmesin
Muhteşem Yüzyıl”ın Hürrem Sultan’ı Meryem Uzerli’nin, 2006 Dünya Futbol ...
ERSOY'UN SÖZLERİ ŞOK ETTİ
Sahne aldığı gece kulübünde Semra Özal'ı tanımayan Bülent Ersoy, söyledikleriyle ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva