'Uluslararası Antalya Türkiye Fly 2 Troy Festivali'
'Uluslararası Antalya Türkiye Fly 2 Troy Festivali'
Manavgat Devlet'e 'Bebek Dostu Hastane' ünvanı
Manavgat Devlet'e 'Bebek Dostu Hastane' ünvanı
Serik'te Engelliler haftası kutlandı
Serik'te Engelliler haftası kutlandı
Savcı ve avukatın 'Çiş' tartışması
Savcı ve avukatın 'Çiş' tartışması
6 Kasım 2015 Cuma - 14:38

Görmez, Ezanın kendisine yönelikse hukuki değeri olmaz

DİYANET İşleri Başkanı Mehmet Görmez, KKTC'nin Lefke kasabasında bazı camilerde mahkeme kararıyla sabah ezanının yasaklandığı haberiyle ilgili olarak, "Eğer bu mahkeme kararı ezanın kendisine yönelikse zaten hukuki bir değeri olmaz" dedi.

Görmez, Ezanın kendisine yönelikse hukuki değeri olmaz
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanlığı ve Antalya İl Müftülüğü'nün birlikte düzenlediği 8'inci Diyanet İşleri Reisi İbrahim Bedrettin Elmalı Sempozyumu, Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı. 6-7 Kasım tarihlerindeki sempozyumun açılışına Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ögke, İl Müftüsü Osman Artan, bazı kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve İlahiyat Fakültesi öğrencileri katıldı. 

İBRETLİK DİYANET

Diyanet İşleri Başkanlığı tarihinin yazılması gereken ciltlerle, ibretlerle dolu bir tarihe sahip olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, devlet- millet ilişkisi ve geleceğe ışık tutması bakımından ibretlerle dolu bir tarih olduğunu söyledi. 3 Mart 1924'te kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın o günden bugüne tartışma konusu olduğunu kaydeden Mehmet Görmez, şöyle konuştu:"

Toplumsal meşruiyeti, daima yasal meşruiyetin önünde olmuştur. Bu tartışmalar içinde şuna karar verilmesi zor olmuştur. Bu kurum sıradan bir devlet-kamu kurumu olarak mı, yoksa bir kamu kurumu olmakla birlikte 'Dini İslam'a hizmet eden bir millet kurumu mu olacak? Bu iki açıdan sürekli gelgitler ve tartışmalar olmuştur. İbrahim Bedrettin Elmalı'nın 10 aylık görev süresi içinde bugüne dahi ışık tutan öyle tartışmalar yaşanmıştır ki. O 10 aylık sürenin bu sempozyum vesilesiyle ele alınması çok önemlidir. İbrahim Bedrettin Elmalı bu tartışmada ikinci tarafta yer aldı ve tavrını ortaya koydu. 'Bu kurum bir millet kurumu olacak, 'Dini İslam'a hizmet eden bir kurum olacak. Bu kurum eğer her ne kadar bir kamu kurumu olsa da millet adına hareket eden ve Dini İslam'a hizmet eden, milletimize tarih sahnesinde süreklilik kazandıran, dini değerleri ayakta tutan bir kurum ve müessese olacak.' Bütün çırpınışı bu yönde olmuştur."

'BU SUÇU İŞLEMEYE DEVAM EDİYORUM'

İbrahim Bedrettin Elmalı'nın 10 aylık görev süresindeki dört büyük tartışmayı anlatan Görmez, hocanın ikinci suçunu kendisinin de şu sıra çokça işlediğini söyledi. Görmez, şöyle devam etti:

“İkinci büyük suçu Diyanet İşleri Başkanlığı teşkilatının muhtariyetini savunmuş olmasıdır. 1965 yılında, bugün hala yürürlükte olan ve 2010'da değişikliklerle yürürlüğe tekrar sokulan 633 sayılı yasadan sonra ilk göreve başlayan Diyanet İşleri Başkanı olmuştur. O Diyanet yasasında Diyanet İşleri Başkanlığı anayasal bir kuruluş olup dini idari ve ahlakı bakımdan özerktir. Bu tartışma kısa süre yapılır. İbrahim Bedrettin Elmalı, 'Diyanet teşkilatımız muhtariyet mücadelesini er geç kazanacaktır' açıklaması yapmıştır. Tepkiler topladı, eleştirildi. Hocanın ikinci büyük suçu bu olmuştur. Bu suçu ben de işlemeye devam ediyorum hocanın sünnetine uyarak. Acizane kararım da odur ki Diyanet İşleri Başkanlığı ilmi bakımdan, dini ve milli bakımdan bir kamu kurumu, anayasal bir kurum olma sıfatını taşımakla birlikte dini, ilmi ve idari bakımdan özerk bir kuruluş olarak hayatını devam ettirmesi gerekiyor. Bugünkü Diyanet İşleri Başkanlığı artık sadece Türkiye'ye hizmet etmiyor. Bütün dünyadaki Müslüman kardeşlerine hizmet eden bir kurum haline gelmiştir."

KIBRIS'TAKİ EZAN SORUNU

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'e, KKTC'nin Lefke kasabasında bir avukatın, hoparlörden okunan sabah ezanının rahatsızlık verdiği gerekçesiyle Lefke Kaza Mahkemesi'ne yaptığı başvuru sonucu iki camide sabah ezanının yasaklandığına ilişkin haberler de soruldu. 

Kıbrıs'ın, Hz. Muhammed'in (S.A.S) halası, Hala Sultan ile İslam mesajını gönderdiği ve o günden bugüne kadar daima bir İslam yurdu, bir Müslüman ülke olarak kaldığını belirten Mehmet Görmez, şunları söyledi:

“Bizim de ayrılmaz bir parçamızdır. Her Müslüman ülkede ezan bağımsızlığın, istiklalin yılmaz, önemli simgesidir. Doğrusu Kıbrıslı vatandaşlarımız, kardeşlerimiz de tepkilerini iletti. Eğer bu mahkeme kararı ezanın kendisine yönelikse zaten hukuki bir değeri olmaz. Ama teknik bir şeyse, sadece megafonun çıkardığı sesle ilgiliyse topluma daha güzel şekilde ulaştırılması için önlemler alınır. Biz Kıbrıs'taki hem müşavirimizle hem oradaki yetkililerle diyalog halindeyiz. Onun için bunun üzerinden ayrıca bir ezan tartışması başlatmanın doğru olmadığını düşünüyorum."

Sonrasında Mehmet Görmez ile Rektör Kurtcephe, AÜ'nin cami inşaatında incelemelerde bulundu.


KUZEY KIBRIS TURK CUMHURIYETI'NIN LEFKE KASABASINDA BAZI CAMILERDE MAHKEME KARARIYLA SABAH EZANININ YASAKLANDIGI YONUNDEKI HABERLERI DEGERLENDIREN DIYANET ISLERI BASKANI MEHMET GORMEZ, "EGER BU MAHKEME KARARI EZANIN KENDISINE YONELIKSE ZATEN HUKUKI BIR DEGERI OLMAZ" DEDI.(FOTO:MEHMET CINAR/ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA) - 

 
Antalya'da, kısa ve belgesel fimler belirlendi
 
Saksıda kenevir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da, kısa ve belgesel fimler belirlendi
BU yıl 29 Kasım- 6 Aralık tarihleri arasında 52'ncisi düzenlenecek Uluslararası ...
Alanyalı turizmcilerden İngiltere atağı
ALANYA Turizm Tanıtım Vakfı (ALTAV), 2016 turizm sezonu tanıtım çalışmaları ...
Deniz komutanlarından nezaket ziyareti
VALİ Muammer Türker, Doğu Akdeniz 2015 Davet Tatbikatı nedeniyle Antalya'da ...
 
Polisten kaçan kız öğrenci süs havuzuna girdi
ANTALYA'da Akdeniz Üniversitesi'nde YÖK'ün kuruluş yıldönümünü protesto ...
Elmalı'da TARSİM ödemeleri yapıldı
ANTALYA'nın Elmalı İlçesi'nde don ve yağış nedeniyle zarara uğrayan çiftçilere ...
Sınav ücreti ATSO'dan
ATSO MESEM, mesleki yeterlilik belgelendirmesi için doğrudan 123 bin 517 ...
 
Muratpaşa'dan Göktepe'ye kültür merkezi
MURATPAŞA Belediyesi, geçen yıl 'kardeş şehir' protokolü imzaladığı Karaman'ın ...
Antalya OSB Almanya yolcusu
ANTALYA OSB, 29 kişilik Sektörel Ticaret Heyeti ile Almanya'ya çıkarma ...
Japon gönüllüler EXPO'yu tanıtıyor
EXPO 2016 Antalya'nın açılışına sayılı gün kala dünyanın birçok yerinden ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva