AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
21 Mart 2023 Salı - 14:50

HTS Kayıtları Nedir?

Historical Traffic Search teriminin kısaltması olan HTS bir davada davacı, davalı, şüpheli ve sanık olan kişilerin arama ve mesajlaşma geçmişlerini ait kayıtların ilgili operatörden müzekkere yoluyla istenilmesi sonucunda dava dosyasına eklenen delillerdir.

HTS Kayıtları Nedir?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Mesaj ve arama kayıt geçmişleri birçok davada delil olarak mahkemeye sunulur. Örneğin 2016 yılı ile başlayarak örgütlü suçlarda örgüt bağlantılı olduğundan şüphelenilen kişilerin HTS kayıtları sıklıkla incelenir. Ancak HTS kayıtları diğer dava dosyalarına kıyasla boşanma davalarında daha fazla karşımıza çıkmaktadır. boşanma avukatı Ankara bir eşin karşı cinsten, eşi dışında üçüncü bir kişi ile sadakat yükümlülüğüne aykırı olacak şekilde sürekli olarak görüştüğü hususunun varlığı halinde bu durumun ispatı için boşanma davalarında sıklıkla delil olarak ilgili operatörden HTS kayıtlarını istemektedir. HTS kayıtları genelde zina, sadakatsizlik ve güven kırıcı davranış iddialarının ileri sürüldüğü davalarda bu hususların ispatı için kullanılır.

Boşanma Davalarında Telefon Arama ve SMS(Kısa Mesaj) Kayıtları Getirtilebilir Mi?

Boşanma davalarında telefon aramaları ve kısa mesaj(SMS)lara kısacası HTS kayıtlarına ilgili operatöre müzekkere yazılması mahkemeden talep edilir ve dosya muhteviyatına eklenir. Bu süreçte delil dilekçelerin teatisi aşamasında operatör kayıtları deliline dayanıldığı ifade edilmeli ve delil dilekçesi içerisinde mutlaka bu delillere dayanıldığı belirtilmeli. Celpli taleplerde operatör kayıtları tarafların elinde olması mevcut olması gerekmez. Yalnızca operatör ve hangi telefon numarasına istinaden istenildiği belirtilmeli çünkü boşanma davasında geriye dönük telefon arama ve SMS (Kısa Mesaj) kayıtları istenilebilmektedir. Ancak operatörler tarafından gönderilen kayıtlarda arama ve SMS içeriklerinden ziyade kayıtların tarih, saat, aranan telefon numarası, sorgusu yapılan telefona gelen arama saati ve tarihi, görüşmenin ne kadar sürdüğü, hangi tarihlerde ne kadar arandığı veya SMS aldığı ve hangi numaralara kaç kere SMS gönderildiği ve bu numaralardan kısa SMS dönüşü aldığı bilgileri elde edilir ve ispatı sağlanır.  Operatörden herhangi bir görüşmenin ses kaydı veya herhangi bir mesajlaşmanın içeriği elde edilemez. Bu husus halk arasında genellikle hatalı bir bilgi olarak yer etmiştir.

Boşanma Davalarında Sosyal Medya Yazışmalarının Dosyaya Kazandırılması

Sosyal medya paylaşımları ve HTS kayıtları aynı anlamı ifade etmezler. Boşanma davalarındna Facebook, İnstagram, WhatsApp, Twitter, TikTok ve benzeri sosyal medya uygulamaları ile Tinder ve Happn benzeri flört ve arkadaşlık uygulamalarına ilişkin kayıtları müzekkere yoluyla getirilemez. Çünkü bu sosyal medya firmalarının çatı kuruluşları Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinden gelen müzekkere yazılarına gerekli dönüş yapmazlar ve dönüş sağlasalar dahi, bu tip mesajlaşma içeriği vb. unsurların, kullanıcılarının kişisel verisi olduğu gerekçesiyle müzekkerelere ret cevabı vermektedir. Ancak bu sosyal medya uygulamaları üzerinden elde edilen ekran görüntüleri dava dosya muhteviyatına kazandırılabilir. Önemli bir konu olan söz konusu ekran görüntülerinin herhangi bir casus yazılım ile ya da uygulama hesabının sahibinin telefonunda bulunan herhangi bir şifrenin teknolojik ve yazılımsal imkanlar kullanılarak kırılması yoluyla elde edilmemiş olması gerekmektedir. Çünkü bu şekilde elde edilen delillerin hukuka uygun delil olarak kabulü mümkün olamayacaktır.

Boşanma Davasında Operatörden Getirtilecek Telefon Kayıtlarının Önemi Nedir?

Boşanma davalarında telefon görüşme ve SMS kısacası HTS kayıtları dosya muhteviyatına dahil edildiği için davanın neticesi için önemli bir delildir. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların birbirlerine yönelttiği zina, güvensizlik, aldatma vb. gibi kanıt gerektiren konularda ispat olarak kullanılan HTS kayıtları dava dosyasının sonucunu, sürecini ve işleyişini etkiler. Bu yüzden HTS kayıtları yargıtay kararları eşliğinde değerlendirmeye tabii tutularak yorumlanması son derece önemli bir husus olup, Ankara boşanma avukatı bu konuda gerekli incelemeleri yaparak müvekkilinin meramını nokta atışı ile mahkemeye iletebilmeli ve mezkur ispat vasıtalarının dosya muhteviyatına kazandırılmasını sağlayabilmelidir.

Kaynak: https://www.delilavukatlik.com/ankara-bosanma-avukati

 
Minikler baharın gelişini kutladı
 
Kadın bisikletçiler, depremzede kadınlarla 'kardeş' oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Psikolog Ezgi Yurdabak Isparta'da Psikolojik Danışmanlık Hizmeti Vermeye Başladı
Psikolog ve Psikolojik Danışman unvanlarının her ikisini de taşıyan Ezgi ...
Psikolog Ezgi Yurdabak Yeni Ofisini Açtı
Hem Psikolog hem de Psikolojik Danışman unvanlarına sahip olan Ezgi Yurdabak ...
Kaliteli Kahvaltılık Ürünler
İnsanlar, düzenli olarak besin tükettiğinde kahvaltının çok özel ve anlamlı bir yeri vardır.
 
Bayan Kazak
Bayan kazak modelleri son dönem modası incelendiğinde en yaygın ve şık ...
Masif Parke
Evlerin döşenmesinde farklı malzemeler kullanılmaktadır. Bu malzemeler ...
Mini Abiye Elbise
Mini abiye elbise her şeyden önce iddialı bir tasarımdır! Abiye, akşam ...
 
En Beğenilen Kısa Elbise Modelleri
Kısa elbise modelleri kadınların sıklıkla tercih ediyor elbise modelleri ...
Başarılı Dhi Saç Ekimi
Saçları seyrelmiş ve kel olan erkeklerin sıklıkla tercih ettiği son zamanların ...
Bebek Losyonu Ne İşe Yarar
Bebeklerde ter sürtünme cilt hassasiyeti sebebiyle kızarmış ve tahriş ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva