Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem
Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem
KDV oranlarının artırılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de
KDV oranlarının artırılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
18 Temmuz 2019 Perşembe - 09:03

Hatalı restorasyon TBMM'ye taşındı

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Kumluca ilçesinde, hatalı restorasyon yapıldığı için 2016 yılında üzeri plastik malzemeyle kapatılan Rhodiapolis Antik Kenti'ndeki Likyalı ünlü hayırsever Opramoas adına yapılan anıtı ve yapılan restorasyonu TBMM’ye taşıdı.

Hatalı restorasyon TBMM ye taşındı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Subaşı, Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yazılı cevaplandırması için soru önergesi verdi.

Kumluca ilçesine hakim bir tepede keşfedilen Rhodiapolis Antik Kenti'nde arkeolojik kazılarda Likya, Roma ve Bizans dönemlerine ait pek çok tarihi değer gün yüzüne çıkarıldı. Bu değerler arasında M.S. 2'nci yüzyılda bu kentte yaşadığı belirtilen Likyalı ünlü hayırsever Opramoas adına yapılan anıt da bulunuyor. Anıtta, Likya'nın pek çok kentine iyiliği dokunan hayırsever Opramoas'ın yaptığı yardımların anlatıldığı bir de yazıt var. 2015 yılında Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü'nün 1 milyon 445 bin TL bedelli ihalesini alan özel firmanın anıtta gerçekleştirdiği hatalı restorasyon, büyük tepki topladı. O dönem restorasyonu durdurulan anıt, iç kısmı çelik konstrüksiyon, dışı ise üzerinde fotoğrafının bulunduğu plastik kaplamayla tamamıyla kapatıldı.

PLASTİK KAPLAMAYI FIRTINA YIKTI

Yaklaşık 3 yıldır bu şekilde duran Opramoas Anıtı, şubat ayında fırtınanın, etrafındaki kutu görünümlü plastik ve çelik bariyerleri yıkmasıyla yeniden gün yüzüne çıktı. Parçalanan, anıtı kapatan plastik ve çelik konstrüksiyon, görevliler tarafından tamamen kaldırıldı. Plastik ve çelik konstrüksiyondan oluşan kaplamanın kurulması ve kaldırılması için de yaklaşık 300 bin TL harcandı.

HATALI RESTORASYON

Antik kentte 2004 yılından itibaren araştırmalar yapan ve kazı çalışmalarıyla da birçok tarihi değeri gün yüzüne çıkartan Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent İplikçioğlu, talep doğrultusunda 2016 yılında Opramoas Anıtı restorasyonundaki hatalar zincirini ortaya koyan bir rapor hazırladı. Rapor üzerine restorasyon işlemi durduruldu.

YÜZDE 70'İ ORİJİNAL MALZEME DEĞİL

Yazıtlarıyla ünlü Opramoas Anıtı'nda 38 yazıtlı bloğun yanlış yerleştirildiğini, 2 yazıtın kaybolduğunu, 1 yazıtın ise çalışmalar sırasında parçalandığını tespit eden Prof. Dr. İplikçioğlu, anıtın önünde bulunan orijinal sütunlar yerine yeni sütunlar yapıldığını ve tarihi anıtın restore edilebilmesi için uluslararası kriter olan en az yüzde 80'lik orijinal malzemeye sahip olmadığını, bu oranın yaklaşık yüzde 30 civarında olduğunu belirledi.

KONU MECLİSE TAŞINDI

Demirören Haber Ajansı'nın konuyu gündeme getirmesinden sonra İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, haberi kaynak göstererek, restorasyonu TBMM'ye taşıdı. Hasan Subaşı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un cevaplandırması için verdiği soru önergesinde, Kumluca ilçesinde 1892 yılında keşfedilen Rhodiapolis Antik Kenti’nin 2015 yılında Kumluca Belediyesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanan proje kapsamında, tiyatro ve stoasının (sütunlu galeri) restorasyonu için ihaleye çıkıldığını, ihaleyi yaklaşık 1 milyon 445 bin lira bedelle Er-Bil İnşaat A.Ş.'nin kazandığını hatırlattı.

2016 yılında tamamlanan restorasyon çalışmasının, yapılan hatalar yüzünden tepki çektiğini belirten Subaşı, “Bugün anlaşılıyor ki, yapılan hatalar restorasyonu durdurulan anıt, iç kısmı çelik konstrüksiyon, dışı ise üzerinde fotoğrafının bulunduğu plastik kaplamayla tamamıyla kapatılmış. Geçtiğimiz günlerde fırtına sebebiyle yıkılan bu plastik kaplama, yapılan hatalı restorasyonu bir kez daha gözler önüne sermiştir" dedi.

İhale süreci, ihale bedelinin karşılanması ve restorasyonun denetlenmesi konusunda basında pek çok farklı ve çelişkili haber yer aldığını kaydeden Subaşı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yazılı cevap vermesi için önergesinde şu sorulara verdi:

"2014 yılında yapıldığı bilinen Rhodiapolis Antik Kenti restorasyonu ihalesine hangi firmalar katılmış ve ne kadar teklif vermişlerdir?  Rhodiapolis Antik Kenti restorasyonu giderleri hangi kurum tarafından karşılanmıştır? Rhodiapolis Antik Kenti restorasyonu projesini hangi kurumlar hazırlamıştır? İhaleyi kazanan şirketten, restorasyon konusundaki tecrübesi, gerekli yeterliliği ve uzmanlığı konusunda bilgi ve belge talep edilmiş midir? Hatalı restorasyon nedeniyle, ihaleyi kazanan şirkete karşı hukuki ve cezai ne gibi girişimlerde bulunulmuştur?  Hatalı restorasyon nedeniyle verilen zararın tespiti yapılarak bilimsel rapor düzenlenmiş midir ? Opramoas Anıtında bulunan kitabeler ne durumdadır? Hangi Kurumun envanterinde kayıt altına alınmıştır ?"

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINDEKI RHODIAPOLIS ANTIK KENTI'NDE LIKYALI UNLU HAYIRSEVER OPRAMOAS ADINA YAPILAN ANITTAKI HATALI RESTORASYON IYI PARTI ANTALYA MILLETVEKILI HASAN SUBASI TARAFINDAN TBMM GUNDEMINE TASINDI.(FOTO:EMRAH GUL/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINDEKI RHODIAPOLIS ANTIK KENTI'NDE LIKYALI UNLU HAYIRSEVER OPRAMOAS ADINA YAPILAN ANIT, HATALI RESTORASYON SONRASINDA UZERINDE FOTOGRAFININ DA BULUNDUGU PLASTIK MALZEMEYLE KAPATILMISTI. YAKLASIK UC YILDIR ANITI GIZLEYEN PLASTIK KAPLAMANIN, SUBAT AYINDAKI BIR FIRTINADA YIKILDIGI ORTAYA CIKTI.(FOTO:EMRAH GUL/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINDEKI RHODIAPOLIS ANTIK KENTI'NDE LIKYALI UNLU HAYIRSEVER OPRAMOAS ADINA YAPILAN ANIT, HATALI RESTORASYON SONRASINDA UZERINDE FOTOGRAFININ DA BULUNDUGU PLASTIK MALZEMEYLE KAPATILMISTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINDEKI RHODIAPOLIS ANTIK KENTI'NDE LIKYALI UNLU HAYIRSEVER OPRAMOAS ADINA YAPILAN ANIT, HATALI RESTORASYON SONRASINDA UZERINDE FOTOGRAFININ DA BULUNDUGU PLASTIK MALZEMEYLE KAPATILMISTI. (RESTORASYON YAPILIRKEN) (FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINDEKI RHODIAPOLIS ANTIK KENTI'NDE LIKYALI UNLU HAYIRSEVER OPRAMOAS ADINA YAPILAN ANIT, HATALI RESTORASYON SONRASINDA UZERINDE FOTOGRAFININ DA BULUNDUGU PLASTIK MALZEMEYLE KAPATILMISTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINDEKI RHODIAPOLIS ANTIK KENTI'NDE LIKYALI UNLU HAYIRSEVER OPRAMOAS ADINA YAPILAN ANITTAKI HATALI RESTORASYON IYI PARTI ANTALYA MILLETVEKILI HASAN SUBASI TARAFINDAN TBMM GUNDEMINE TASINDI.(FOTO:EMRAH GUL/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN KUMLUCA ILCESINDEKI RHODIAPOLIS ANTIK KENTI'NDE LIKYALI UNLU HAYIRSEVER OPRAMOAS ADINA YAPILAN ANITTAKI HATALI RESTORASYON IYI PARTI ANTALYA MILLETVEKILI HASAN SUBASI (FOTODAKI) TARAFINDAN TBMM GUNDEMINE TASINDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Yılmaz KILIÇKAYA/ANTALYA, (DHA) 

Etiketler:
 
Süper Lig'de fikstür çekildi
 
Adana'da 5 bin 400 litre sahte içki ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yalnız yaşayan kadın evinde ölü bulundu
ANTALYA'da, kendisinden haber alınamayan ve yalnız yaşayan Pakize Bükte (53), evinde ölü bulundu.
Yağmur altında deniz keyfi
ANTALYA'da dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'ne gelen yerli ve yabancı turistler, ...
Başkan Böcek Elmalı'da
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ilçe ziyaretleri kapsamında ...
 
'Antalya'nın Gözü' dönme dolap, ışıl ışıl
TÜRKİYE'nin en büyük dönme dolabı olan ve Aktur Park'ta bu ay içinde açılması ...
Başkan Uysal'dan ZİÇEV'e ziyaret
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal ve eşi Ümran Uysal, Zihinsel Yetersiz ...
Başkan Uysal: Beraber planlayıp yürüyeceğiz
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, sivil toplum kuruluşlarıyla bir ...
 
Semt Pazarcılar Odası Yönetim Kurulu üyesinin şüpheli ölümü
ANTALYA Semt Pazarcılar Odası Yönetim Kurulu üyesi Yaşar K., evinde iple ...
Sandalyenin ayağı kırılınca beton zemine düşüp, öldü
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde, su deposu üzerinde oturduğu sandalyenin ...
İngiliz kadın evde ölü bulundu
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde, İngiliz Maureen Winifred(81), yalnız yaşadığı evinde ölü bulundu.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva