Kumluca'da ev yangını
Kumluca'da ev yangını
Antalya'da site görevlisi ölü bulundu
Antalya'da site görevlisi ölü bulundu
Uludağ'da sömestir tatilinin ilk gününde pistler doldu, taştı
Uludağ'da sömestir tatilinin ilk gününde pistler doldu, taştı
Gaziyi darbeden baba ile oğlu gözaltında
Gaziyi darbeden baba ile oğlu gözaltında
4 Aralık 2020 Cuma - 09:28

Iğdır'ın asırlardır değişmeyen lezzeti 'bozbaş'

DOĞU Anadolu’nun Çukurovası olarak nitelendirilen kayısı ve yöresel tatları ile ünlü Iğdır, geçmişi asırlar öncesine dayanan bozbaş yemeğiyle dikkat çekiyor.

Iğdır ın asırlardır değişmeyen lezzeti  bozbaş
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kars- IÄŸdır çevresinde çok yaygın olarak piÅŸirilen ve zevkle tüketilen bozbaÅŸ yemeÄŸi; kuzu inciÄŸi, nohut ve kuyruk yağıyla yapılıyor. YemeÄŸin özellikle piÅŸirme yöntemi ilgi çekiyor. İçerisi malzemelerle doldurulan maÅŸrapalar fırına sürülüyor. İçerisine bozbaşın olmazsa olmazı olan zerdeçal dökülüyor. Yaklaşık 3- 4 saat fırında kalan bozbaÅŸ, çıkarıldıktan sonra üzerine bolca lavaÅŸ doÄŸranarak yeniliyor. BozbaÅŸ yemeÄŸinin tarihinin çok eskilere dayandığını belirten usta Mehmet Ferit TaÅŸkın, yemeÄŸin IÄŸdır ve yöresi baÅŸta olmak üzer Azerbaycan ve İran'da ilgi gördüÄŸünü söyledi.

BozbaÅŸ yemeÄŸinin yapımının da meÅŸakkatli olduÄŸunu anlatan Mehmet Ferit Usta, "YemeÄŸin yapılışı dört aÅŸamadan oluÅŸuyor. Porsiyonuna göre maÅŸrapaya kuzu incik eti, kuyruk yağı, nohut, baharat olarak da sarı kök bırakıyorum. Daha sonra maÅŸrapayı fırına atıp hazırlıyorum. BozbaÅŸ yemeÄŸinde kullanılan et genç olmalıdır. Bunun için hayvanın 2 yaşını geçmemesi lazım. Koyunun incik kısmı olması da önemlidir. BozbaÅŸ yemeÄŸimizin piÅŸirilmesi yaklaşık 6 saat sürüyor" diye konuÅŸtu.

BozbaÅŸ yemeÄŸinin doÄŸal olduÄŸunu, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiÄŸini belirten Mehmet Ferit Usta, vatandaÅŸların sıkça tükettiklerini belirtti.

3 KUŞAKTIR BOZBAŞ PİŞİRİYORLAR

IÄŸdır'da 80 yıldan beri bozbaÅŸ yemeÄŸi ürettiklerini belirten iÅŸletmeci Mustafa Dede, "BozbaÅŸ bizim milli yemeÄŸimizdir. Biz üçüncü kuÅŸağız. Bu iÅŸi dededen babaya ve torun olarak biz iÅŸi yapıyoruz. Bu yemek Türklerin asırlardır yediÄŸi öz be öz Türk yemeÄŸidir. IÄŸdır'da, Kars'ta bozbaÅŸ- piti, Azerbaycan'da piti, bozbaÅŸ abguÅŸ, İran'da Türklerin yaÅŸadığı bölgelerde abguÅŸ veya bozbaÅŸ olarak anılır. Koyun ve kuzudan yararlanan atalarımızın geleneÄŸi olan bozbaşı biz maÅŸrapada yapıyoruz. BozbaÅŸ dışarıdan gelen insanların turistlerin tercih ettiÄŸi bir yemek çeÅŸididir. Uluslararası alanda bunu tanıtmak istiyoruz. Bozbaşı maÅŸrapanın içerisinde müÅŸteriye sunuyoruz, müÅŸteri servis tabağına kendisi ayarlayıp yiyor. Genelde servis tabağına ekmek doÄŸrayıp önce suyunun tadına bakıyor, sonra asıl yemeÄŸi yiyorlar. Eti, nohudu özel bir aparatla ezerek yiyorlar" dedi.

BOZBAŞ YEMEĞİ NASIL YAPILIYOR?

Yöresel lezzetlerden hoÅŸlananların son dönemdeki favorisi olan BozbaÅŸ, Kars- IÄŸdır çevrelerinde çok yaygın olarak piÅŸirilen ve zevkle tüketiliyor. Pıtı ya da piti kebabı diye de bilinen bozbaÅŸ, maÅŸrapa olarak bilinen kapta kemikli et ve nohutla yapılıyor. MaÅŸrapanın içinde piÅŸirilen yemeÄŸin yapımı dört aÅŸamadan oluÅŸuyor. AkÅŸamdan suya konulmuÅŸ olan ÅŸiÅŸmiÅŸ nohutların suyu deÄŸiÅŸtirilir. Düdüklü tencerede yirmi dakika kadar haÅŸlanır, süzülür ve kabukları soyulur. İncikler yıkanır, süzdürülür ve harlı ateÅŸteki tencereye konularak iki taraflı olarak mühürlenir. Kuyruk yağı küçük küpler halinde doÄŸranarak maÅŸrapaya eklenir. Etlerin üzerini geçecek kadar su eklenir. Etler yarı yarıya piÅŸince haÅŸlanmış nohut, doÄŸranan sivri biber ve domatesler eklenir. YemeÄŸin suyundan bir çay bardağı kadar alınır. İçerisine sarıkök veya safran konulur. Safran konulduysa üç- dört dakika kadar rengini vermesi beklenip süzdürülür. Suyu tencereye eklenir. Sivri biberler üç- dört santim geniÅŸliÄŸinde doÄŸranır, domates ikiye bölünür. Birlikte yemeÄŸe ilave edilir, baharatı ve tuzu konulur. Kısık ateÅŸte etler tamamen piÅŸince ocak kapatılır. BozbaÅŸ sunulurken servis tabağına lavaÅŸ ekmeÄŸi parçalanır. YemeÄŸin suyundan kepçeyle alınarak lavaÅŸların üzerine hafifçe gezdirilir. Bu yumuÅŸamış lavaÅŸ ekmeÄŸinin üzerine susuz bir ÅŸekilde incik ve nohuttan oluÅŸan kebap konularak sıcak olarak servis edilir. Yanında ayran, turÅŸu, yeÅŸil salata, dilimlenmiÅŸ kuru soÄŸan ve sumakla sunulur.

BOZBAS YEMEGI USTASI MEHMET FERIT TASKIN, YEMEK YAPIMININ 4 ASAMADAN OLUSTUGUNU SOYLEDI. MEHMET FERIT USTA, "BOZBASIN YAPILISI DORT ASAMADAN OLUSUYOR. PORSIYONUNA GORE MASRAPAYA KUZU INCIK, KUYRUK YAGI, NOHUT, BAHARAT OLARAK DA SARI KOK BIRAKIYORUM. DAHA SONRA MASRAPAYI FIRINA ATIP HAZIRLIYORUM" DEDI. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

BOZBAS YEMEGI USTASI MEHMET FERIT TASKIN, YEMEK YAPIMININ 4 ASAMADAN OLUSTUGUNU SOYLEDI. MEHMET FERIT USTA, "BOZBASIN YAPILISI DORT ASAMADAN OLUSUYOR. PORSIYONUNA GORE MASRAPAYA KUZU INCIK, KUYRUK YAGI, NOHUT, BAHARAT OLARAK DA SARI KOK BIRAKIYORUM. DAHA SONRA MASRAPAYI FIRINA ATIP HAZIRLIYORUM" DEDI. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

BOZBAS YEMEGI USTASI MEHMET FERIT TASKIN, YEMEK YAPIMININ 4 ASAMADAN OLUSTUGUNU SOYLEDI. MEHMET FERIT USTA, "BOZBASIN YAPILISI DORT ASAMADAN OLUSUYOR. PORSIYONUNA GORE MASRAPAYA KUZU INCIK, KUYRUK YAGI, NOHUT, BAHARAT OLARAK DA SARI KOK BIRAKIYORUM. DAHA SONRA MASRAPAYI FIRINA ATIP HAZIRLIYORUM" DEDI. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

BOZBAS YEMEGI USTASI MEHMET FERIT TASKIN, YEMEK YAPIMININ 4 ASAMADAN OLUSTUGUNU SOYLEDI. MEHMET FERIT USTA, "BOZBASIN YAPILISI DORT ASAMADAN OLUSUYOR. PORSIYONUNA GORE MASRAPAYA KUZU INCIK, KUYRUK YAGI, NOHUT, BAHARAT OLARAK DA SARI KOK BIRAKIYORUM. DAHA SONRA MASRAPAYI FIRINA ATIP HAZIRLIYORUM" DEDI. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

BOZBAS YEMEGI USTASI MEHMET FERIT TASKIN, YEMEK YAPIMININ 4 ASAMADAN OLUSTUGUNU SOYLEDI. MEHMET FERIT USTA, "BOZBASIN YAPILISI DORT ASAMADAN OLUSUYOR. PORSIYONUNA GORE MASRAPAYA KUZU INCIK, KUYRUK YAGI, NOHUT, BAHARAT OLARAK DA SARI KOK BIRAKIYORUM. DAHA SONRA MASRAPAYI FIRINA ATIP HAZIRLIYORUM" DEDI. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

KARS-IGDIR CEVRELERINDE COK YAYGIN OLARAK PISIRILEN VE ZEVKLE TUKETILEN BOZBAS YEMEGI, KUZU INCIK, NOHUT VE KUYRUK YAGIYLA PISIRILEREK YAPILIYOR. YAKLASIK 5 SAATTE HAZIRLANAN BOZBAS, AFIYETLE YENILIYOR. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

KARS-IGDIR CEVRELERINDE COK YAYGIN OLARAK PISIRILEN VE ZEVKLE TUKETILEN BOZBAS YEMEGI, KUZU INCIK, NOHUT VE KUYRUK YAGIYLA PISIRILEREK YAPILIYOR. YAKLASIK 5 SAATTE HAZIRLANAN BOZBAS, AFIYETLE YENILIYOR. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

KARS-IGDIR CEVRELERINDE COK YAYGIN OLARAK PISIRILEN VE ZEVKLE TUKETILEN BOZBAS YEMEGI, KUZU INCIK, NOHUT VE KUYRUK YAGIYLA PISIRILEREK YAPILIYOR. YAKLASIK 5 SAATTE HAZIRLANAN BOZBAS, AFIYETLE YENILIYOR. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

KARS-IGDIR CEVRELERINDE COK YAYGIN OLARAK PISIRILEN VE ZEVKLE TUKETILEN BOZBAS YEMEGI, KUZU INCIK, NOHUT VE KUYRUK YAGIYLA PISIRILEREK YAPILIYOR. YAKLASIK 5 SAATTE HAZIRLANAN BOZBAS, AFIYETLE YENILIYOR. (FOTO: DHA / OZKAN AYDIN / IGDIR)

Özkan AYDIN/IÄžDIR, (DHA)

Etiketler:
 
Tavukları yediği için tüfekle vurulan köpek tedaviye alındı
 
İzmir merkezli FETÖ operasyonu: 66 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tavukları yediği için tüfekle vurulan köpek tedaviye alındı
KAHRAMANMARAŞ'ın Elbistan ilçesinde bir kişi, tavuklarının bulunduğu kümese ...
İPHONE ANAKART TAMİRİ
iPhone anakart tamiri yaptırmak isteyen kullanıcılar apple yetkili servisinde ...
Otoyolda alev alan cipe, otomobil çarptı: 2 yaralı
MERSİN'de, otoyolda lastiğin patlaması sonucu kontrolden çıkan cip, bariyerlere ...
 
Lösemi teşhisi koyulan Zeynep, yaşama tutunamadı
AYDIN'IN Bozdoğan ilçesinde, düğün hazırlıkları yaptığı sırada grip şikayetiyle ...
Su sümbülleri, Asi Nehri'ni kapladı
HATAY’da Asi Nehri'nin kent merkezinden geçen kısmında ara ara görülen ...
4 gün önce kaybolan yaşlı adam ölü bulundu
ÇANAKKALE'de 4 gündür kayıp olan Hakkı Ahmet Özkan (71) jandarma ekiplerince ...
 
Bodrumda bulunan 68 köpek, tedaviye alındı
ANKARA'da, binanın bodrumunda kafeslerin içinde elverişsiz koşullarda ...
Baba ve 2 oğlu, koronavirüsten hayatını kaybetti
BARTIN'da, 10 gün içerisinde Alim Yücetaş (76) ile oğulları Mustafa Yücetaş ...
Osmaniye’ye şehit ateşi düştü
KAHRAMANMARAŞ’taki bir otelde gözaltına almaya gittikleri cinayet zanlısının ...
 
Dursun Gündoğdu
'Kim bu adam?' diye sormadınız mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Sönecek ocak su istemez
Yakup Alıcıgüzel
Yakup Alıcıgüzel
Coronaya karşı ne iyi gelir?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Vallahi güle güle 2020
İsa Altun
İsa Altun
Åžiddete 'Sessiz kalma'
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Yıl yeni umut daimi...
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Antalya’da başhekim olmak
Duran Canatan
Duran Canatan
EÅŸitlik Projesi
K. Kemal Derin
K. Kemal Derin
TİARTİ
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayında ikili ilişkilere karşı daha az sert olduğunuzu hissedeceksiniz. En çok da kalbinizle dokunacağınız kişilerle ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm KAMPÜS Sağlık Ekonomi Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletiÅYimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva