Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Rusya, Odessa’yı vurdu: 14 yaralı
Antalya'da 1 Mayıs...
Antalya'da 1 Mayıs...
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
15 Şubat 2011 Salı - 10:14

İhracatçı birliklerini bekleyen tehlike

Antalya’da aynı genel sekreterlik çatısı altında faaliyet gösteren üç ayrı ihracatçı birliği, bütçelerinin eksi vermesi ve personel giderleriyle ilgili mevzuat hükümlerini karşılayamamaları nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşılaştı.

İhracatçı birliklerini bekleyen tehlike
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Tekstil İhracatçıları, ‘toplamın yüzde 2’sini ihraç etme kriterini’ de karşılayamıyor

Antalya’da Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği çatısı altında faaliyet gösteren üç ihracatçı birliği maddi açıdan zor duruma girince, kapanma ihtimali taşımaya başladı. Antalya Yaş Meyve Sebze, Tekstil ve Hammaddeleri ve Süs Bitkileri ile Mamulleri İhracatçı Birlikleri bütçelerinin eksi bakiye vermesinin yanı sıra personel giderlerini karşılayamayacak duruma düştüler. Ayrıca Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği’nin ihracatı son dört yılda tekstil sektörü toplam ihracatının yüzde 2’sinin altında kaldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birliklerinin Kuruluşu Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelik gereği bir ihracatçı birliği, iki yıl üst üste faaliyet gösterdiği sektördeki toplam ihracatın yüzde 2’sinin altında ihracat yaparsa TİM’in teklifiyle Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM) bağlı olduğu bakanlık tarafından kapatılabiliyor. Yine bir birliğin personel giderlerinin toplam içindeki payı, kanunun çıkmasından itibaren üç yıl üst üste yüzde 40’ın üzerine çıkıyorsa birlik kapatılma sürecine uğrayabiliyor.
TEK BİRLİK OLMA ÖNERİSİ
Antalyalı üç ihracatçı birliğinin durumu ise ocak ayında TİM’e Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından gönderilen yazıyla ortaya çıktı. Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yazıda ya Antalya’daki birliklerin tek birliğe çevrilmesini ya da kendisinin Antalya İhracatçı Birlikleri’nden ayrılarak, bağımsız birlik olmasına izin verilmesini istedi. Yazının birliklerin durumuyla ilgili kısımları şöyle: “Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği genel sekreterlik bütçesinin yüzde 78’ini karşılıyor. Personel ve ortak giderlerin neredeyse tamamını karşılıyor. Birliğimiz, 2010’u eksi bakiye ile kapattı. Bu şekilde devam etmesi mümkün gözükmüyor. Bütçeye yüzde 16 katkısı olan Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatı, ilgili sektörün ihracatının üst üste son 4 yılda yüzde 2’sinin altında kaldı. Birlik, kuruluş hükümlerindeki ilgili sektörün son iki yıldaki toplam ihracatının yüzde 20’sinin üzerinde olan 75 ihracatçı firma kriterini de yakalayamıyor.

"SÜRE 2012'DE DOLUYOR YENİ YAPILANMA ŞART"
Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin TİM’e gönderdiği yazıda genel sekreterliğin 1 milyon TL borcu olduğu, personel ile mecburi giderleri karşılayamadığı belirtildi. Antalya’nın üç ayrı ihracatçı birliği yerine tek birliğe sahip olması halinde toplam 1.5-2 milyar dolar ihracat ile 2.5 milyon dolar gelir öngörüldüğü, bunun da destek almadan ayakta durmaya yeteceği vurgulandı. Yazıda ayrıca Tekstil ile Süs Bitkileri İhracatçı Birlikleri’yle konunun görüşüldüğü ama uzlaşma sağlanamadığı kaydedildi. Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, “Yeniden yapılanma şart. Personel giderleriyle ilgili süre 2012’de doluyor” dedi.

SÜS BİTKİLERİ İHRACATÇILARINA DTM’DEN MESAJ
"BAŞKA İLE TAŞININ"
Yazıda, Süs Bitkileri İhracatçıları Birliği’yle ilgili şu ifadeler yer aldı: Süs Bitkileri İhracatçıları Birliği giderlere yüzde 6 oranında katılmasına rağmen 2010 bütçesini eksi bakiye ile kapattı. TİM ve DTM yetkilileri birlik başkanına kapanmamaları için birlik merkezinin farklı bir ilde bulunan genel sekreterlik altına taşınmasını tavsiye etti.”

"KENDİ İÇİMİZDE ÇÖZÜM ARIYORUZ"
Antalya Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı Azize Kalkavan, konuyla ilgili olarak “Bu konu halen ihracatçı ailesi içinde tartışılıyor. Kendi içimizde çözüm arıyoruz. Tek birlik olursa, Antalya bölgesel birlik olacak. Bölgesel yapılanmaların sektörlerin sesi açısından doğru olmadığını düşünüyorum. Mali realiteler tabi ki var. TİM’le görüşmeler devam ediyor” diye konuştu.
Seçkin Ürey-HT EKONOMİ

 
Sıcaklık azalacak
 
İranlı muhalifler ayakta
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizmde sigorta kabusu
“Antalya’da 5-4 ve 3 yıldızlılar dışında kalan 2 yıldızlı oteller ile ...
İzdivaç dolandırıcısı tutuklandı
Televizyonda yayınlanan bir izdivaç programında tanıştığı ve evlenme vaadiyle ...
25 ülkeye 40 milyon çiçek
14 Şubat Sevgililer Günü için Türkiye’den 25 ülkeye 40 milyon dal çiçek ihraç edildi.
 
Masörlük kursu
Tekirova Belediyesi ve Kemer Halk Eğitim Merkezi’nin işbirliğiyle beldede masörlük kursu açıldı.
Namlunun ucunda kim vardı
Mardin'den Antalya'nın Alanya ilçesine gelen bir seyahat firmasına ait ...
ANSAD’a yeni yönetim
Antalya Sigorta Acenteleri Derneği, Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi.
 
Köpeklerin 14 Şubat'ı
Antalya’nın Alanya ilçesinde 'Rinti' adlı erkek köpek ile 'Layla' adlı ...
Cevapsız çağrıyı aradı mahvoldu
Cep telefonuna bırakılan cevapsız çağrıya dönüş yaparak Bulgaristan'da ...
Yılın fotoğrafları belli oldu
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) tarafından düzenlenen Vakıfbank-TFMD ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva