Millilere baklava dopingi
Millilere baklava dopingi
Mezuniyet sergisi
Mezuniyet sergisi
Akdeniz Üniversitesi'nde 'Ajans haberciliği' konuşuldu
Akdeniz Üniversitesi'nde 'Ajans haberciliği' konuşuldu
Kaybolan Mecid'in cansız bedeni bulundu
Kaybolan Mecid'in cansız bedeni bulundu
10 Ekim 2011 Pazartesi - 11:02

Kadın olmak var ya...

Gözde GÜRER yazıyor

Kadın olmak var ya...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 
  
 
İnsanlar ve şiddet eğilimi. İnsanlık tarihi kadar eski bir konu elbette. Son günlerin en çok konuşulan konusuysa kadın ve şiddet…
Dayak, işkence, tecavüz, darp, psikolojik baskı, mobbing, bıçaklama, kurşunlama, recm, ensest ilişkiler ve daha onlarca şiddet çeşidi…
Kurtlar sofrasında kuzu olmak! Kadın olmak ve güçsüz olmak… Her yeni doğan güne yüzlerce şiddet vakasıyla uyanıyoruz aslında. Ama umurumuzda mı? Tartışılır.
Televizyonlarda tecavüz konulu diziler reyting rekorları kırıyor. Tecavüzü alkışladık, aile içi sapkın ilişkilerin müdavimi olduk izlerken… Kimin eli, kimin cebinde, kim kimin sevgilisi, karısı kimse anlamadı ama alkışladık. Mafya, para ve kadın üçgeninde yazılan senaryolar en çok izlenenler arasında yer buluyor. Kopmuş kafalar, kanlı bedenler, işkence görüntülerini gözümüzü ayırmadan izliyoruz. Neden? Çünkü onlar senaryo icabı. Öyle mi, gerçekten de?
Biliyoruz ki kafası kopan aslında bir manken, işkence sahneleri bol makyajla çekiliyor, bilgisayar hileleri vs. ile süslenen prodüksiyonları keyifle izlemiyor musunuz?
İnternete girin ve “şiddet” kelimesini aratın. Aklınızın alamayacağı vahşet görüntüleri bir “tık” uzağınızda! Bunlarda normal size göre… Çünkü altı üstü video ve fotoğraf baktıklarınız ya da belki çoğu gerçek bile değildir diye düşünüyorsunuz. Savunma mekanizmanız görev başında ve mükemmel bir şekilde işini yapıyor.
7 yaş ve üzeri çocuklar “counter strike” vb. bilgisayar oyunlarında bombalıyor, bıçaklıyor, kurşun atıyor. Bu da normal çünkü bu da sadece “bir oyun” aslında… Bu da gerçek değil!
Peki devam edelim; mazoşist ve sadist bir takım pornografik yayınlar cdlerle ya da internet üzerinden kolayca bulunabiliyor. Bunlarda “rol icabı” çekilen görüntülerdir sizin savunmanıza göre. Yani bunlarda gerçek değil!
Derken bir gün kalkıyorsunuz ve “dinsizin hakkından imansız gelir” sözünü hatırlatan bir olay karşınızda, Habertürk gazetesinin sürmanşetindeki “gerçek”le yüzleşmek zorundasınız.
İşte burada “bakmakla- görmek” arasındaki farkı anlayanlar lütfen okumaya devam etsin. Diğerleri burada bırakabilir.
Fotoğrafa baktık ne anladık, ölü bir kadın, yarı çıplak, gözleri donuk, sırtında bir bıçak ve o kadın birinin kızı, annesi ya da karısıydı.
Küfürler, saldırılar, “ölüye saygısı olmayan” ilan etmeler, hakaretler, kınamalar vs… başlamış oldu.
Fotoğrafı görmeyi deneyenler ne gördü dersiniz? Çıplaklığı görmedi, ölü bir kadını görmedi, adına hatta yüzüne dikkat bile etmediler. Akılda kalan tek şey “sırtındaki bıçaktı”
Vahşetin tüm gerçekliğiyle gözler önüne serilmesi, bu cinayetin arkasındaki detaylar, gözyaşı, şiddet görerek yaşanmış günler, haftalar belki yıllar, çaresizliğin ve güçsüzlüğün en yalın hali…
Kimsenin umurunda değil bu kadının neden öldürüldüğü, neden sırtında kocaman bir bıçakla ömrünün baharında göçüp gittiği, kimsenin umurunda neden değil?
Gazeteyi alan çoğu kişi aslında kadını düşündüğünden, şiddet karşıtı olduğundan ya da ölüye çok saygı duyduğundan değil, “gerçekle yüzleşmekten” rahatsız oldukları için bu kadar tepki veriyor.
Çünkü herkes yıllardır gazeteyi açtığında, vesikalık bir kafa fotoğrafında kurbanı, elleri kelepçeli fotoğrafıyla da suçluyu görmeye alışmıştı. Böylelikle gerçekleri inkar etmek daha kolaydı. “Vesikalık bir resim, ağzı burnu yerinde işte, ne kadar kötü olabilir ki?” diye düşünmeniz mi hiç?     
O kadın ben olsam ister miydim böyle bir görüntümün yayınlanmasını? Eğer hayatım bir başkası tarafından sırtımda bir bıçakla son bulmuşsa isterdim. Utanması gereken bu kadın ya da Fatih Altaylı değil. Utanması gereken o bıçağı saplayan ellerin sahibi olmalıydı.
Bu fotoğraftaki şiddet görüntüsü hemen hemen her gün izlediğiniz dizilerdeki ve filmlerdekinden hiç de fazla değil. İnternette yüzlercesi var. Bu fotoğrafın rahatsız eden tek yanı “ gerçek” olması!
Gerçekle yüzleşmekten korkanlar sadece bakmakla yetindiler. Görmeye başladıklarında gerçeği, şiddetin acımasızlığı, kadının çaresizliği ve bu durumda yüzlerce kadının olma ihtimalini düşünmek ne kadar rahatsız ediyor değil mi? Vicdanınızla baş başa kalmak…
Öyleyse böyle bir fotoğraf yayınlanmasın, herkes kafasını gömdüğü kumun içinde yaşamaya, şiddet olaylarını inkar etmeye, görmezden gelmeye devam etsin. Yazılmış senaryoları, senaryo icabı izlemeye ve alkışlamaya devam etsin.
Öyle fotoğraflar gördüm ki yıllar içinde, kadının vücudunun her santimine jiletle kazınmış isimler, sigara yanıkları, şişe kesikleri, sayısız bıçak yaraları, dağılmış suratlar ve bunlar ne yazık ki senaryo değildi. Ve ne yazık ki bu kadınlar, sadece “vesikalık bir resim” den ibaret de değildi.
Bu fotoğrafları görmezden gelmek hiçbir sorunu çözmüyor. Görmek en azından çözüm için bir adım atmaya karar vermeyi sağlayabilir.
Fatih Altaylı’yı insafsızca eleştirmeden önce “bakmakla” yetinmeyin, “görmeyi de” deneyin. Ha bu arada unutmadan sorayım; “Fatmagül’ün Suçu Neydi?” 
 
 
 
 
 
 

 
Serik'te 5 kişi kayıp
 
YAĞIŞTA 37 YILIN REKORU
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bir Kadın 10 Ekim 2011 Pazartesi 23:25

Portakalın konusu kadın... Şuan portakal jüri başkanı ahkam kesen ve kadına şiddeti v.s. kınayan hanımefendi bu ülkenin bu durumlara gelmesinde az tuzu bulunmamış filmleriyle. Bu ülke ve gençlik onun başrol aldığı filmlerle büyüdü ve malesef... Şimdiki dizilerde ablalarının ve abilerinin yolundan geri dönüyor. Bu geri dönüşler oldukça ileri gitme şansımız yok. Kişisel koruma altına almaktan başka çaremiz yok kendimizi...

Yorumu oyla      4      3  
baturhan kezat 10 Ekim 2011 Pazartesi 15:20

bir zamanlar sitenizin ismi bile bu konudaki görüşünüzü açıklıyordu.

Yorumu oyla      6      3  
HAKAN CAN 10 Ekim 2011 Pazartesi 15:08

başlık ve fotoğraf "kral çıplak" dedirtti bana milyonların sesi oldunuz

Yorumu oyla      6      3  
10 Ekim 2011 Pazartesi 15:04

Kadına şiddeti elbette kınıyorum. Cehaletimizi yenemediğimiz sürece üzülerek belirtmeliyim ki bu içimizdeki şiddet bir şekilde dışa vurulacaktır. Ancak gazetecilik bir kamu görevi üstlenmektir. Onun içindir ki 4. kuvvet olarak tanımlanırız. Bunun zaman zaman, ilk sıraları zorladığı da gözlemlenmiştir. Sırtından bıçaklanan kişi kadına şiddetin en vahşi örneklerinden biri. Ancak şöyle düşünmemizde yarar var sanırım. Birinci sayfadan beyni parçalanmış,barsakları dışarı çıkmış trafik kazası geçiren birisini verelim. Ertesi gün trafik kazaları ortadan kalkacak mı? Bu haber resmi ile örnek birbiriyle örtüşüyor sanırım. Bu tip örneklemeleri çoğaltabiliriz de. Ama her gün intiharın insan hayatına indirilen en büyük darbe haberi vermekle de bu olguyu engelleyemyiz. Bazen farkında olmadan içimizdeki bastırılmış duyguların ortaya çıkmasına da katkı verbiliriz. Haberi ve yazarını destekliyorum. Ama fotorafı sorumsuzluk örneği olarak görüyorum. Selam ve saygılarımla.

Yorumu oyla      6      3  
Kenan Aydiner 10 Ekim 2011 Pazartesi 14:00

Oh be..Fatih Altaylı'nın ardından benim gibi düşünen birisi daha var ve bunu kaleme alan... Fotoğrafı ve fotoğrafa yazılan ilk tepkileri (genellikle popülist)görünce bir sosyal paylaşım sitesinde şu yorumu yapmıştım: "Böyle fotoğraf olur mu?" diyenlere: 'FOTOĞRAF BÖYLE OLUR'. Sabah sabah içiniz kararsın, kanınız donsun, dehşete kapılın, şoka girin, kahvaltınız zehir olsun, kahrolun ki gerçeği görün."

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Serik'te 5 kişi kayıp
Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Gebiz Beldesi Haskızılören Köyü'nde ...
Milli Eğtiim Müdürü'ne 'Yarın da okullar tatil mi?' diye sorduk. İşte cevabı
Antalya’da Pazar günü yağan yağmur ve şiddetli esen rüzgar, aynı akşam ...
Antalya Havalimanı'na uçaklar inemiyor
Antalya Havalimanı'nda yoğun yağış ve rüzgar nedeniyle hava trafiği aksıyor. ...
 
Terra City'yi su bastı
ANTALYA'da haziran ayında hizmete açılan Terracity Alışveriş Merkezi'nin ...
Antalya'da okullar pazartesi tatil
Antalya’da yağan ve pazartesi günü de yoğun olarak devam edecek yağmur, ...
Kemer yolunda kaza; 1 ölü, 9 yaralı
ANTALYA'dan Kemer İlçesi'ne giden Brezilyalı bir animasyon grubunu taşıyan ...
 
Kocasının kankisiyle kaçtı
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde oturan 37 yaşındaki Ali Ö., 14 yıllık eşi ...
2.5 ayda 60 kilo verdi
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde oturan ve tedavisi için evinden belediyeye ...
Altın Portakal onur ödülleri verildi
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva