Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
24 Kasım 2011 Perşembe - 11:07

Kadınlar doğum borçlanması davasını kaybetti...

Sosyal Güvenlik Kurumu, doğum yapan çalışan annelere kanunun verdiği borçlanma hakkını, kanuna aykırı tebliğ ve tebliğe aykırı genelgesiyle daraltmıştı. Kadınların açtığı davalarla önce bu 300 gün şartı kalktı, ama işe girmeden evvel yapılan doğum borçlanması davasını Yargıtay Hukuk Genel Kurulu reddetti.

Kadınlar doğum borçlanması davasını kaybetti...
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Habertürk'ün haberine göre Sosyal Güvenlik Kurumu, 5510 Sayılı Kanun ile kadınlara verilen doğum borçlanması hakkını önce kanuna aykırı tebliğ ve genelgelerle daralttı. Mesela kanunda olmadığı halde 300 gün şartı getirdi, sigortalı olmadan evvel yapılan doğumların borçlanmasını reddetti.

Ancak, kadınlar durmayıp davalar açtılar, açılan ilk davalarla mahkemeler 300 gün şartını kaldırdı. Sonra da yine kadınlar işe girmeden evvel yaptıkları doğumları borçlanmak için de davalar açtılar ama maalesef hâkimler ile Yargıtay'ın zıtlaşmasında en son sözü Hukuk Genel Kurulu söyledi ve işe girmeden evvel yapılan doğumların borçlanma hakkı kaybedildi. Şimdi tek yol yeni bir yasa ve Bakan Faruk Çelik'in TBMM kürsüsünde ifade ettiği gibi "kadınlara da tıpkı erkeklerin askerlik borçlanması gibi doğum borçlanma hakkı" verilmesidir.

KANUNDA VAR SGK'DA YOKTU

5510 Sayılı Kanun'un 41'inci maddesinde,

"a) Kanunlar gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 5510 Sayılı Kanun'un 4'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreler" demektedir. Ancak SGK yayınladığı tebliğ ve genelgelerle sadece işe girdikten sonra yapılan doğumlar için borçlanma hakkı tanıdı. Yani, erkeklerin işe girmeden evvel yaptığı askerlik borçlanması gibi kadınlara işe girmeden evvel yaptıkları doğumları borçlanma hakkı vermedi.

MAHKEMELER ÇARPIŞTI

Kadınlar ise işe girmeden evvel yaptıkları doğumları borçlanabilmek için mahkemelere gittiler. İzmir 6. İş Mahkemesi de (11.11.2009 gün ve 2009/606 esas ile) dava açan kadınların işe girmeden evvelki borçlanma haklarını kabul etti. SGK mahkeme kararını temyiz edip Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 10. Hukuk Dairesi de (05.04.2010 gün ve 2009/17858 esas ile) İzmir mahkemesinin kararını "SGK haklı" diyerek reddetti. Ancak hâkim kararında ısrarlıydı, kadınların (benim gibi) haklı olduğunu düşünüyordu. Yargıtay'ın kararına karşı direndi ve konu en üst merci olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi.

GENEL KURUL KADINLARI ÜZDÜ

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, İzmir 6. İş Mahkemesi ile Yargıtay 10. Hukuk Dairesi arasındaki uyuşmazlıkta, maalesef hâkim lehinde değil, hukuk dairesi lehinde oyçokluğuyla karar verdi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2011/10-311 esas No'lu kararında, "Doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce SSK'lı çalışmış olmak şarttır" kararına vardı. Kararda, "...Yapılan açıklamaların ışığında 5510 Sayılı Kanun'un 41/1-a maddesi uyarınca doğum nedeniyle çalışma hayatından bir süre ayrı kalan kadın sigortalılara önceden tescil edilmiş olmak koşuluyla borçlanma hakkı tanınmış olup, doğum nedeniyle çalışılmayan iki yıllık sürenin borçlanılması olanağının sadece 41/1-a kapsamında sigortalı kadına tanınmış olması karşısında sigortalı olarak tescil tarihinden önce gerçekleşen doğumlar nedeniyle borçlanma yapılamayacaktır" denmiştir. Artık burada hukuk bitti ve iş yasaya kaldı. Bakan Çelik, tıpkı 2007 yılında yasa çıkarken TBMM kürsüsünde konuştuğu üzere, "kadınlara da tıpkı erkeklerin askerlik borçlanması gibi borçlanma hakkı" verilmesi için yeni bir yasayla TBMM önüne gelmelidir.

 
Oyuncaklar Van'a gönderildi
 
Örnek öğretmenin örnek sınıfı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
12 banka hakkında soruşturma açıldı
Rekabet Kurulu 12 banka hakkında rekabeti kısıtlayıcı anlaşmalar yapıp ...
Vergi ve cezalara yeniden değerleme zammı
Maliye Bakanlığı, yeniden değerleme oranını 2011 yılı için yüzde 10,26 ...
Bu kez tüketici çarptı!
Tüketici Hakem Heyeti, ‘ELEKTRİKTE Kayıp-kaçak bedeli İYİ NİYETLİ ABONEDEN alınamaz’ dedi.
 
Emekli maaşında intibak 2013 gibi
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ’intibak’ düzenlemesinin ...
ATSO'da gurur gecesi
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Antalya il ve ilçelerinde ...
SGK prim borcu olana kötü haber
Prim borcu bulunanların bankalardaki paraları için e-haciz uygulayan SGK, ...
 
Pakistan Büyükelçisi Budak'ı ziyaret etti
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak'ı ziyaret eden ...
İlaca ikinci indirim
SGK’nın ilaç iskontolarını artırdığı 5 Kasım’dan sonra önceki akşam, ilaç ...
Alanya'ya 8 yılda denizden 900 milyon dolar
ALANYA Liman ve Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi (ALİDAŞ) Başkanı ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva