37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
16 Haziran 2020 Salı - 10:27

Kaş'ta STK'lardan ortak açıklama

ANTALYA'nın Kaş ilçesinde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kaş'ta yapılan plan iptallerine ve bu iptalleri mahkemeye taşıyan bazı sivil toplum kuruluşlarına karşı basın açıklaması yaptı.

Kaş ta STK lardan ortak açıklama
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kaş Ziraat Odası'nda yapılan basın açıklamasına Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, KUTSO Başkan Yardımcısı Bayram Karagül, Kaş Esnaf Odası Başkanı Ali Çalışkan, Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, Kaş Kent Konseyi Başkanı İsmail Gökçe, Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Mustafa Demirtepe, Kaş Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ramazan Çetin ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantıda, sivil toplum kuruluşları adına hazırlanan bildiriyi okuyan KUTSO Başkanı Günay, "Batı Antalya bölgesi tarım, turizm ve ticari faaliyetlerin bir arada yürütülebildiği sayılı bölgelerdendir. Bu bölgelerde bulunan ilçelerimizde, belirtilen faaliyet alanlarını geliştirmeye yönelik çalışmalar sorunsuz ilerlerken, Kaş ilçemizde karşımıza pürüzler çıkmaktadır. Tarım, turizm ve ticari faaliyetler açısından oldukça yüksek potansiyele sahip Kaş ilçemizin son yıllarda artan popülaritesi bölgede butik turizm anlayışını ortaya çıkarmıştır. Bölge halkı tarafından benimsenen ve yüksek talep göz önüne bulundurulduğunda tatilciler tarafından oldukça sevilen villa turizmi anlayışının gelişmesi, belirli sorunları beraberinde getirmiştir. Tüketim kültürünün geliştirdiği olumsuzlukları en aza indirmek için sürdürülebilir turizm anlayışının benimsenmesi şarttır. Bu da ancak planlı yapılaşma ile mümkündür. Tüm bu görüşlerin aksine kabul edilmesi beklenen imar planlarının, sivil toplum kuruluşlarınca açılan sayısız plan iptal davalarının sonucu olarak iptal edilmesi bölge turizminin gelişmesindeki en büyük engeldir. Kaş'ta yapılan son imar planının 1990'lı yıllarda o günün şartlarına göre ve neredeyse turizm öngörülmeden yapılmış olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yeni imar planlarının bölge sürdürülebilir gelişimi için ihtiyaç olduğu aşikardır" dedi.

Villa turizminin merkezden mahalle statüsüne geçen köylere doğru yayılmasının yeni bir imar planı ihtiyacını doğurduğunu aktaran Murat Günay, "Büyükşehir Yasası ile köyler statü değişikliğine uğramış ve planlı yapılaşma zorunlu hale gelmiştir. Bütün dünya örneklerinde tarihi ve doğal alanların korunması, planlı kullanım koşullarıyla garanti altına alınmıştır. Kaş coğrafyasında da bu sistemi uygulamak, bölgeyi korumanın tek yoludur. Bu nedenle; imar planı hazırlama ve onay süreci yıllar sürmekte, iptal edilen planların tekrar onaylanma süreci uzun zaman almaktadır. İmarsız hale gelen arazilerde kaçak yapılaşma artmıştır. Görüntü kirliliği oluşmuştur. Kaçak yapıların bulunduğu alanlarda alt yapı yatırımları devlet tarafından planlamamaktadır. Kaş bölgesinin statüsü ÖÇK, tarihi sit, doğal sit ve turizm alanı olduğundan planlar, farklı kurumların onayından geçmektedir. Bu nedenle en kötü plan, plansızlıktan iyidir. Bu nedenle yapılacak imar planları, sivil toplum kuruluşlarının görüşleri alınarak yapılmalıdır. Bazı sivil toplum kuruluşlarının tüm planlar için iptal davası açması, kaçak yapılaşmayı artırmıştır. Bu nedenle bölgeyi ancak planla koruyabiliriz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Kaş'ın gelişimine yönelik önerilerde bulunuldu. Önerilerde butik otelciliğin geliştirilmesi, villa turizminin düzenlenmesi, mahalle ve mezraların düzenlenerek korunması, imar barışı nedeniyle ortaya çıkan çarpık yapılaşmanın önüne geçilmesi, yeni bir denetim mekanizması oluşturulması istendi. Dalaman Havalimanı'ndan Kaş'a kadar otobüs seferi düzenlenmesi, Kaş, Kalkan ve Patara'da yoğun dönemde merkezlere araç girişi yasaklandığında, dışarıda otoparklar oluşturulması, Kaş'a denizden komşu olan ilçelerle deniz ulaşımı istendi. Ayrıca bölge tarımında planlama yapılarak, ihracata yönelik ürün üretiminin artırılması, coğrafi işaretli ürünlerin ortaya çıkarılması, bölgede yöresel ürün pazarları açılması, balıkçılığın yeniden geliştirilmesi için çalışmalar yapılması için planlama yapılması istendi. Turizmde her yıl olan iş yeri değişikliklerinin de bir plan altında durdurulması dile getirildi.

Kaş Ziraat Odası'nda yapılan basın açıklaması sonrasında KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay başkanlığındaki sivil toplum kuruluşları başkan ve temsilcileri Kaymakamı Bülent Günay ve Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş'ı ziyaret ederek, yaptıkları basın açıklamasının içeriği konusunda bilgi verdi ve onların da desteklerini aldı.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Etiketler:
 
Küçük Elif'ten polise sımsıcak teşekkür
 
Artık 42 ilde maske takmak zorunlu oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küçük Elif'ten polise sımsıcak teşekkür
ANTALYA'da polisin ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdığı 'sevgi paketleri'ne, ...
Likya kalesine dev bayrak
ANTALYA'nın Demre ilçesinde Likya Birliği'nin 6 kentinden biri olan Myra ...
Yeşilçam'ın 'Tecavüzcü Coşkun'u 75 yaşında
YEŞİLÇAM'ın ‘Tecavüzcü Coşkun' lakaplı emektar ismi Coşkun Göğen, 75'inci ...
 
Antalya'da FETÖ'cü operasyonu; 15 gözaltı
Antalya'da 15 kişi hakkında FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan işlem yapıldı.
Yörükler, yaylalarla buluşmaya başladı
ANTALYA'nın Kaş ilçesi ile komşusu Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki Yörükler, ...
Adrasan'da sahile vurdu
KORONAVİRÜS kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Antalya'da turistik ...
 
Akü hırsızlığı şüphelileri tutuklandı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde bir kamyonetten akü çalan şüpheliler H.Y. ve M.C.D. tutuklandı.
Serik'te ev yangını
ANTALYA'nın Serik ilçesinde bir apartman dairesi çıkan yangında kullanılamaz hale geldi.
Bulduğu geyik böceğini korumaya aldı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde halde çalışan Ramazan Keskin (54), sabah ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva