GazipaÅŸa'da 350 dekar arazide keçiboynuzu üretimi yapılıyor. Keçiboynuzu, özellikle ilçenin kırsal mahallelerinde hayvancılığın yanı sıra köylünün geçim kaynaklarından biri olarak ön plana çıkıyor. Keçiboynuzunun aÄŸustos ayının ortalarında baÅŸlayan hasadı ekim ayının sonuna kadar sürüyor. Keçiboynuzu, kalitesine göre kilosu 8 ile 10 liradan alıcı buluyor. Pekmezi de yapılan keçiboynuzundan ilçede geçen yıl 1500 ton üretilirken, rekoltenin bu yıl 2 bin ton olması hedefleniyor.
İlçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Karaçukur Mahallesi'nde 70- 80 yaÅŸlarında 20 keçiboynuzu aÄŸacı bulunan Musa ÇaÄŸlar (56), bu sezon bin 500 kilo keçiboynuzu hasadı yaptığını söyledi. Keçiboynuzlarının bin 300 kilosunu, kalitesine göre 8- 10 liradan sattığını ve 200 kilosunu da doÄŸal yöntemlerle keçiboynuzu pekmezi yapmak için ayırdığını belirten ÇaÄŸlar, ortalama 4 kilo keçiboynuzundan 1 kilogram pekmez elde ettiÄŸini ve bu pekmezi de kilosu 50 liradan sattığını kaydetti.
7- 8 SAAT KAYNATILIYOR
Musa ÇaÄŸlar, keçiboynuzu pekmezinin yapım sürecini de Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabirine ÅŸöyle anlattı:
"Hasadı yapılan harnuplar önce kasalarda yıkanıyor. Bir süre kurumaya bırakılan harnuplar, daha sonra isteÄŸe göre öÄŸütme makinesinde de öÄŸütülebilir. Ama biz kendi yöntemlerimizle keser olarak bilinen demirden yapılma aletle önce keçiboynuzlarını eziyoruz. Daha sonra büyük bir varil içerisine aktarılan öÄŸünmüÅŸ keçiboynuzları suyla karıştırılarak 10 saat suda kalıyor. Daha sonra harnup posası varilde kalıyor, suyu alınıyor ve kaynatma iÅŸlemine geçiliyor. Daha önceden odun ateÅŸi üzerine hazırlanan kazanlara harnup suyu dökülerek 7- 8 saat arası kaynatılarak harnup pekmezine dönüÅŸüyor. Pekmeze dönüÅŸüm tamamlandıktan sonra soÄŸumaya bırakılıyor ve satışa hazır hale gelmiÅŸ oluyor."
Keçiboynuzu Güney Anadolu, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, İspanya, Fas, Tunus, Cezayir, Filistin ve Libya gibi ülkelerde, Türkiye'de ise Antalya, Mersin, Silifke ve Datça dolaylarında yaklaşık bin 500 kilometrelik sahil ÅŸeridinde yetiÅŸiyor.





Yücel BULUT/GAZİPAÅžA (Antalya), (DHA)