Millilere baklava dopingi
Millilere baklava dopingi
Mezuniyet sergisi
Mezuniyet sergisi
Akdeniz Üniversitesi'nde 'Ajans haberciliği' konuşuldu
Akdeniz Üniversitesi'nde 'Ajans haberciliği' konuşuldu
Kaybolan Mecid'in cansız bedeni bulundu
Kaybolan Mecid'in cansız bedeni bulundu
22 Mayıs 2014 Perşembe - 09:38

Kepez seçim analizi

Kepez, Antalya içinde farklı bir yaşam alanıdır ve genel Antalya özelliklerinden bağımsız bir yerdir. Kendine göre özellikleri vardır.

Kepez seçim analizi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Herşeyden önemlisi, Antalya merkez seçmeninin orta ve alt sosyoekonomik seviyedeki kısmı bu bölgede yaşar.  Bu durum, Kepez için kurulacak olan siyasal stratejilerin Antalya’dan bağımsız ele alınmasını zorunlu kılar.

Bu durum, seçimler öncesinde partilerin aday belirleme stratejisinde kendisini gösterdi. MHP, adayını ilk açıklayan partiydi. 2009 seçimlerinde de aday adayı olan ve Kepezliler tarafından tanınan ve sevilen bir doktoru, Murat Dinç’i aday gösterdi. Murat Dinç, gerek kamuoyundaki bilinirlik ve beğenirliliği, gerekse İl Sağlık Müdürlüğü yaptığı dönemlerden getirdiği bürokratik deneyim nedeni ile “iyi bir tercih” olarak kabul gördü ve MHP’nin Kepez Belediye Başkanlığı’nda potada olduğu dillendirilmeye başlandı.

AKP ise, 2009’da seçimleri kazanan mevcut Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ile devam kararı almıştı. Bu da çoklarınca “iyi tercih” olarak tanımlanıyordu. Zira Hakan Tütüncü, genç olmasının verdiği dinamizm ile Kepez’de sevilen bir başkan konumuna gelmişti.
Durumunu en son netleştiren CHP, Kemal Kılıçdaroğlu’nun “adayımız Kepez Eski belediye Başkanı Erdal Öner’dir” demesi ile kendisini bir cadı kazanı içinde buldu. Erdal Öner, AKP Antalya İl Örgütü kurucularındandı ve AKP’li Kepez Belediye Başkanı olarak biliniyordu. CHP tabanında tepkiler had safhadaydı. Oysa, Genel Merkez, diğer illerde de uygulamaya koyduğu, sağ seçmene dönük aday stratejisini burada da yaşama geçirmişti.
Son 2009 seçimlerinde AKP, Kepez’de 5 puanlık bir farkla CHP’nin önünde seçimi tamamlamıştı. Bu kapatılamayacak bir fark değildi. Kaldı ki, CHP adayı, AKP seçmeninin aşina olduğu bir yüzdü ve AKP 17 – 25 Aralık soruşturmaları ve tapelerle sürekli kan kaybediyordu.

MHP ise, her ne kadar geçmiş seçimlerde 2. Parti olsa da, AKP – CHP çekişmesi içerisinde aradan sıyrılabileceğinin hesaplarını yapıyordu.
Muratpaşa ile birlikte Antalya’nın en büyük iki ilçesinden birisi olan Kepez, gerçekten bir partiler arası mücadeleye sahne olacaktı ve bütün adayların kazanacaklarına inancı tamdı.
Seçim sonuçları, bütn partiler açısından “başarı” gibi görünse de rakamların arasına gizlenmiş bazı gerçekleri açıklamakta yarar var.

AKP açısından: Öncelikle, 2009 seçimlerine oranla AKP Belediye Başkanlığında yaklaşık %6,  Belediye Meclisi’nde de %7 fazla oy aldı. Yani, Başkan Hakan Tütüncü, hala AKP adayı olarak seçimi kazandı. Kendi hanesinden partiye bir katkı sağlayabilmiş değil. Ancak önemli bir nokta, 2011 seçimlerinde Kepez’de %44 olan AKP oyları, 2014 Belediye Meclisinde %40’a düşmüş olmasıdır. Bu erime, AKP’nin önemli oy merkezlerinden birisinde Kepez’de olunca anlam taşımaktadır. Belediye Başkanlığının kazanılmış olması başarıdır. Ancak, oyların gerilemekte olduğu da bir olgu olarak karşımızda durmaktadır.
 

  AKP
Belediye Başkanlığı 2014 40,74
Belediye Meclisi 2014 39,94
Büyükşehir 2014 41,79
Genel Seçim 2011 44,32
Belediye Başkanlığı 2009 34,37
 
MHP açısından: Şüphesiz, kazanılmayan seçim başarısızlıktır. Ancak MHP’nin, Kepez’de bugüne kadar 3. Parti ve 2011 seçimlerinde oylarının %19’lara gerilediğini gözönünde tutarsak 2014 seçim sonuçları, MHP’ne ilerisi için umut verir niteliktedir. Zira, Belediye Başkanlığı’nda da Belediye Meclisi’nde de %28 ile ikinci parti olmuştur. Burada şüphesiz Murat Dinç faktörünün etkisi vardır. Ancak, gerek ulusal konjonktür gerekse MHP’nin seçim kampanyası seçmeni Murat Dinç ile birlikte MHP içinde önemli ölçüde ikna etmiştir.
 
  MHP
Belediye Başkanlığı 2014 28,95
Belediye Meclisi 2014 28,50
Büyükşehir 2014 25,33
Genel Seçim 2011 19,10
Belediye Başkanlığı 2009 24,17
 
CHP açısından: Kepez, CHP’nin sağ seçmene açılma politikalarının sonuç vermediği, tam tersine zarar verdiği yerlerden birisidir. Zira seçmen,  AKP’li Erdal Öner’in üzerindeki CHP gömleğini beğenmemiş, bunun da faturasını doğrudan CHP’ye kesmiştir. Kepez için daha farklı çözümler üretilmesinin gerektiği aslında kendisini göstermiştir. 2009 seçimlerinde %29 ile 2. sırada olan CHP, 2011 seçimlerinde yine 2. sırada kalmış ama oylarında %3’lük bir erime olmuştur (%26). 2014 seçimlerinde de bu erime devam etmiş, hem oyları Belediye Başkanlığı’nda ve Belediye Meclisi’nde %22’ye düşmüş; hem de 2.’liği MHP’ye kaptırmıştır.
 
  CHP
Belediye Başkanlığı 2014 22,11
Belediye Meclisi 2014 22,84
Büyükşehir 2014 25,12
Genel Seçim 2011 26,89
Belediye Başkanlığı 2009 29,31
 
Kepez seçimleri söz konusu olunca, BDP’ye ayrı bir paragraf açmak gerekmektedir. Zira, bölgede ciddi bir tabanı vardır ve Kepez dengelerinin önemli unsurlarından biridir BDP. Ancak, BDP de, öncülü sayılan DTP’nin 2009 yılında aldığı oy oranının gerisinde kalmıştır. 2009 yılında DTP %7,02 alırken, 2014’te BDP %6,34’te kalmıştır. Oluşan bu yaklaşık %1’lik erime, Türkiye ortalaması %7 olan ve seçmeninin önemli bir kısmı, siyasal nedenlerle oy veren BDP içerisinde anlamlı bir kayma kabul edilmelidir.

YARIN: DÖŞEMEALTI

 
O erkekler kim çıktı?
 
Ani kayıplarda psikolojik destek gerekli
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
efe haydar 23 Mayıs 2014 Cuma 10:29

akp yöneticilerine kepezde chp adayı belirleme yetkisi verilseydi herhalde onlarda chp adayı Erdal öner olsun derlerdi chp yöneticileri hem kepez de hemde büyükşehirde ayaklarına kurşun sıkdılarr parti içi ikdidar kavğasının ne hallere geldiğine bundan daha iyi bi örnek olabilirmi bundan dersmi çıkarırlar derseniz ne gezer eski tas eski hamam hala il başkanı ben oluyum milletvekili ben oluyum havasındalar bunlardan ne köy olur nede kasaba.))))

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'İkisi de istifa etmeli!'
Cumhuriyet Gazetesi'ne konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Çalışma ...
Konyaaltı seçim analizi
Konyaaltı, belki de, seçimlerin en sakin ve sessiz geçtiği yer oldu.
AKP'liler 'kavurmalı pilav' borcunu ödedi
AKP'liler Yalova’da 30 Mart seçiminden sonra gündeme gelen ‘kavurmalı ...
 
CHP Konyaaltı İlçe Başkanı Toğaç; İhaneti gördüm
CHP Konyaaltı İlçe Başkanı Pınar Toğaç, Mustafa Akaydın'ın yeniden aday ...
Muratpaşa'da Evcilmen faktörü
Bugün Muratpaşa seçimlerinin analizini veriyoruz
MHP'denz 19 Mayıs açıklaması
Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Osman ÇETİN, Atatürk’ü Anma, Gençlik ...
 
Antalya seçim analizi
Türkiye, 30 Mart 2014 tarihinde yeni bir yerel seçimi daha geride bıraktı. ...
CHP'li vekiller istifaya hazırlanıyor
CHP İstanbul milletvekili Sabahat Akkiraz, Soma'da yaşanan iş cinayetinin ...
Hangi parti kaç sandıkta sıfır çekti ?
ANTALYA'da Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıkladığı 30 Mart yerel seçimleri ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Karanlık ilişkiler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva