Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
8 Kasım 2014 Cumartesi - 10:12

Kircami'de parasız ama ciple gezen müteahhit dönemi başlayacak

KIRCAMİ Bölgesini Geliştirme, Güzelleştirme ve Kültür Yardımlaşma Derneği (KIRYA-DER) Başkanı Mustafa Çiviler, Antalya'da 130 bin kişi nüfus projeksiyonuyla yeni bir kentin yaratılacağı Kırcami'yi "Haritadaki mantıksız boşluk" olarak nitelendirdi.

Kircami de parasız ama ciple gezen müteahhit dönemi başlayacak
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Çiviler, "Yakın bir sürede cebinde parası olmayan, ciplerle gezen müteahhitler dönemi başlar. Bölge halkı şimdiden müteahhitle anlaşma yoluna gitmesin. Her şey bitsin ondan sonra süreç zaten kendiliğinden gelir" diye konuştu.
 
Yeni bir Antalya'nın yaratılacağı 1481 futbol sahası büyüklüğünde 9 mahalleyi içine alan Kırcami'de 30 yıla yaklaşan süredir devam eden imar sorununun çözümünde, geçen çarşamba günü toplanan Muratpaşa Belediye Meclisi'nde alınan kararla sona ilk kez bu kadar yaklaşıldı. Bölgenin uygulama ölçeğindeki imar planları tüm siyasi partilerin oy birliğiyle kabul edilirken planların daha Büyükşehir Belediye Meclisi'nden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan geçmesi gerekiyor.
 
KIRCAMİ NEDİR?
 
KIRYA-DER Başkanı Mustafa Çiviler, bugün Kırcami olarak tarif edilen bölgenin sınırlarını, Antalya Kent Merkezi ile Düden Şelalesi arasında kalan yaklaşık 1600 hektarlık alan olarak tarif ediyor. Bölge Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami'nin tamamı, Fener ile Çağlayan mahallelerinin belli bölümlerini içine alıyor.
 
Bu mahallelerde 20 bin civarında insan yaşadığını, fakat bölgedeki gelişmelerin 130 bin civarında Antalyalıyı ilgilendirdiğini kaydeden Çiviler, bölgenin geçmişini şöyle anlattı:
 
"Dedemler burada tarım yapıtı. Bu topraklar dededen kalma. Babam da ben de tarım yaptık bu topraklarda. 1970'li yıllarda bir şeyler ekilip biçildiği vakit ürün elde edilebiliyordu. Ziraat Bankası kredileriyle seralar kuruldu. Dışardan toprak taşınarak, arazi iyileştirilerek seralar oluşturuldu. Fakat 1990'lı yıllara geldiğimizde toprakların da kendine göre bir ömrü var, o tükendi. Toprak yorgunluğu, kirlenmesi baş gösterdi. Düden Şelalesi'nden alınan su nedeniyle yaşanan sorunlar ortaya çıktı. Tarım sürdürülemez hale geldi."
 
Bölgede 1970'li yıllarda başlayan tarım, toplam toprak büyüklüğünün yüzde 5'inde hala devam ediyor. Bölgede bir yanda terk edilmiş cam seralar bir yanda yeni yapılan naylon seralar sırt sırta duruyor. Mustafa Çiviler, bölgede devam eden tarımın ihracata yönelik değil, 'yeşillik' tabir edilen marul, maydanoz, tere, roka üzerinden, ekonomik olarak çok büyük getirisi olmayan ürünler üzerinden devam ettiğini söyledi.
 
MANTIKSIZ BOŞLUK
 
Tarımın artık bölgenin karakterini veren esas faaliyet olmaktan çıktığını savunan Çiviler, imar tartışmalarının eski Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı döneminde, 1990'lı yıllarda gündeme geldiğini söyledi. Bölge yavaş yavaş tarım karakterini kaybederken bölgenin sınırını çizen Özgürlük Bulvarı ve etrafı 1980'li yılların sorunda imar uygulamasına konu edindi. İnşaat ve emlak sektörü üzerinden yaratılan zenginlik bölgenin hemen dışında her geçen gün büyürken tarımsal karakterini kaybetmeye yüz tutan, ya da kaybetmesi istenen Kırcami'de büyüme eksi yönde yaşanmaya başladı. Dün komşu olanların bir kısmı halen hayvancılığa, seralarda çalışmaya devam ederken karşı komşusu peşi sıra kurulan siteler sayesinde kira geliri elde etmeye başladı.
 
Bu durumu "Kırcami, şehrin göbeğinde kalmış etrafı yüksek katlı binalarla oluşmuş, Antalya gibi bir yerde mantıksız bir boşluk halinde duruyor" diye anlatan Çiviler, bölgede 25 yıllık imar mücadelesi olduğunu söyledi. Bu sürecin siyasi iktidarlar tarafından da siyasetin ana gündemi haline getirildiğini savunan Çiviler, "İtirazlar, onun üzerine siyasi çekişmeler, 'ben yaptım sen yapamadın' tartışmaları süreci bugüne kadar getirdi" dedi.
 
BAŞKANLARA MİRAS KALDI
 
Çiviler, bölgenin imara açılması konusunda ilk somut adımın Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in başkanlığının ilk döneminde atıldığını söyledi. Bu arada kendilerinin de KIRYA-DER çatısı altında 2007'de biraraya geldiklerini dile getiren Çiviler, "Alınması gereken kararlar vardı. O dönem alındı fakat açılan davalar nedeniyle planlar iptal edildi" dedi. Başkan Türel'in ilk döneminin ardından planlama çalışmaları CHP'li eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'a devroldu. Akaydın'ın plana yaklaşımını "Yargıdan dönmeyecek bir plan" olarak özetleyen Çiviler, bu dönemde dernek olarak planlama çalışmalarına dahil olduklarını aktardı.
 
HİÇBİR PLAN DÖRT DÖRTLÜK DEĞİLDİR
 
Dernek başkanı Çiviler, çalışmalar sonunda 130 bin nüfus projeksiyonuna göre 5 bin ölçekli bir plan hazırlandığını kaydetti. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yerel seçimler öncesinde onaylanan 5 bin ölçekli plana istinaden Muratpaşa Belediyesi Meclisi'nde uygulama ölçeğindeki imar planlarının kabul edildiğini hatırlatan Çiviler, kabul edilen planı şöyle değerlendirdi:
 
"Hiçbir plan, proje dört dörtlük değildir. Mutlaka ve mutlaka eksik yerleri vardır. Revize edilmesi gereken yerleri vardır. Bu planda da revize edilecek yerler var. Biz bunları zaten Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal'a plan üzerinde gösterdik. Bu revize, anladığımız kadarıyla Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte yapılacak."
 
'PLANLARDAN SONRA ALTYAPI BİTSİN İSTİYORUZ'
 
Çiviler, Muratpaşa'da planın onaylanmış olmasının Kırcami için her şeyin bittiği anlamına gelmediğini söyledi. Normal süreç işlediği takdirde, siyasilerin 'Haziran' vaadine rağmen bugünden ancak 1 yıl sonra Kırcami'de iş makinelerinin çalışmasının mümkün olabileceğini belirten Çiviler, "Benim hesaplarıma göre 1 yıl sonrası yavaş yavaş çalışmalar başlayacak. Bu kadar büyük alanın bir anda şaha kalkmasının imkanı yok. Bizim bir de isteğimiz var. Altyapı anlamında sıkıntı yaşamak istemiyoruZ. İnşaat öncesi yollar açılsın, ASAT kanalizasyonu, ilgili kurumlar yeraltından elektrik, internet kablolarını döşesin, doğalgaz hatları çekilsin istiyoruz. Yapboz olmasın" diye konuştu.
 
BÜYÜK MÜTEAHHİTLER KIRCAMİ'DE YOK
 
Çiviler, Kırcami'de büyük müteahhitlerin yer topladığına ilişkin iddiaların ise gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kırcami'de büyük arsa sahibi aile sayının ancak 10 tane olduğunu belirten Mustafa Çiviler, "40 dönüm, 50 dönüm, 100 dönüm yerler var ama miras yoluyla bölüne bölüne küçülüyor. Parası olan yer alır, yapacağımız bir şey yok, ama büyük ölçekli alımlar yaşanmadı" şeklinde konuştu. Çiviler, ayrıca bölgenin mülkiyet yapısının İstanbul ve Ankara'da iş yapan büyük müteahhitlerin iş hacimlerini karşılayacak düzeyde olmadığını belirtirken bir dönem de Arapların yer topladığı iddiasının ortalıkta dolandığını belirterek, "Asparagas" dedi.
 
BÖLGE HALKI BİRAZ SAKİN OLSUN
 
Mustafa Çiviler, Kırcami'de yakın bir süre içinde 'cebinde parası olmayan ciplerle gezen müteahhitler' döneminin başlayacağını belirterek, "Şu konunun altını çizmekte yarar var. Bölge halkı şimdiden müteahhitle anlaşma yoluna gitmesin, bağlantı kurmasın. İşler yoluna girsin, uygulama ölçekli planlar netleşsin, önümüze yasal başka bir engel çıkmasın, her şey bitsin ondan sonra süreç zaten kendiliğinden gelir" diye konuştu.

Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) - 

 
Tarihi cami restore edilecek
 
Düsseldorf için geri sayım başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi cami restore edilecek
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Kasaba Mahallesi Merkez Nasrettin Camisi, ...
Antalya piyano festivali başladı
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nce bu yıl 15'incisi düzenlenen Uluslararası ...
Pazartesi günü saat 09.05'te hayat duracak
TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 76'ncı ...
 
Deniz otobüslerinde kış uygulaması
ANTALYA-Kemer arasında yaz sezonu boyunca neredeyse tam kapasite yolcu ...
Kayıp genç ağaca asılı bulundu
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde 5 Kasım'dan bu yana kendisinden haber alınamayan ...
Festival bu akşam başlıyor
BU yıl 15'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Piyano Festivali, yeni ...
 
Günü geçmiş su faturalarının ödenmesinde kolaylık
Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, vatandaşların artık ...
Okullara cami genelgesi
ANTALYA'da Müftülük ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde, cami-gençlik ...
Çankaya köşkü 'atatürk müzesi olsun' kampanyası
ANTALYA'da özel güvenlik görevlisi Ümit Arslan, yabancı konuklar için ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva