Balon balığı istilasına 'avcılık' tedbiri
Balon balığı istilasına 'avcılık' tedbiri
Antalya'da motosikletli kadın hayatını kaybetti
Antalya'da motosikletli kadın hayatını kaybetti
Alanya'da devrilen otomobildeki 3 kişi yaralandı
Alanya'da devrilen otomobildeki 3 kişi yaralandı
Kamu İhale Kurulu Başkanlığı'na yeni yönetim
Kamu İhale Kurulu Başkanlığı'na yeni yönetim
9 Eylül 2022 Cuma - 09:43

Konutta 'fahiş' ralli talebe takıldı

Temmuz ayında satılık konutlarda yaşanan talep gerilemesinin ağustos ayına da yansıması bekleniyor. Sektör otoritelerine göre daralma, fiyatlarda yaşanan aşırı artış, kamu bankalarının kredileri kısması ve yabancı yatırımcının piyasadan çekilmesinden kaynaklanıyor.

Konutta  fahiş  ralli talebe takıldı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye’de satılık konuta olan yüksek talep temmuz ayında geriledi. Benzer tablonun yakın zamanda açıklanacak ağustos ayı konut satış verilerinde de yaşanması bekleniyor. Azalan talepten dolayı konutta satış süreleri günlerden 2 ila 3 aya varan sürelere uzarken, satış için bekleyen ev sayısında artışa neden oldu.

Verilere göre satılık konut kategorisindeki gayrimenkul arzlarının yayında kalma süresi uzadı. Yıllık 1,5 milyon yeni konuta ihtiyaç duyulan Türkiye’de verilere göre 2022 yılı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında her 3 gayrimenkul arzından 1’i bir sonraki aya kadar yayında kalıyor.

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre Temmuz ayında satışa çıkan gayrimenkullerin yüzde 41’den fazlası ağustos ayına kadar yayında kalırken, temmuz ayında satışa çıkan gayrimenkullerin yüzde 18’inden fazlası eylül ayına kadar yayında kaldı. Sektöre göre talepteki daralma fiyatların çok fazla yükselmesi, kamu bankalarını kredi musluklarını kısması ve yabancının piyasadan çekilmesinden kaynaklanıyor.

“Peşin para KKM’ye kaydı”

Sektördeki daralmayı değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, alım tarafında iki aydan bu yana daralma yaşandığını, bu durumun da bekleyen satılık konut sayısında artışa neden olduğunu söyledi. İdikat nedenlerini şöyle açıkladı: “Çünkü yabancı piyasadan çekildi. 400 bin dolar ve Türkiye’de yabancıya oluşan antipati bunda etkili oldu. Ayrıca ev sahiplerinin enfl asyonu yakalamak için fiyatları çok hızlı artırması nedeniyle insanların bunu karşılayacak durumda olmamaları konut satışlarını düşürdü. Bir diğer etken ise hem konut kredilerinin yüksek olması hem de kredi verilmemesi oldu. Kredi çıkmayınca peşin para ile almak gerekiyor. Ancak peşin parası olanda Kur Korumalı Kredi’ye (KKM) ya da şu aralar yeniden hareketlenen dövize yöneliyor. Buna yaz sezonundaki durgunluk da eklenince satışlar yavaşladı.”

“Ağustosta son 5 yılın en düşük satışı bekleniyor”

Özel bankalara göre daha düşük faizle konut imkanı sağlayan kamu bankalarının neredeyse konut kredi pazarından çekildiğini dile getiren İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık AŞ Kurucu ve Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman da, “ Verilen krediden 220 bin ila 500 bin TL sınırından bahsediyorlar. Kamu tarafından kredi yok. Böyle olunca 1.29’la kamu bankasından kredi alamayan özelden 2.30’a kredi almak zorunda kalıyor. Bu da faizlerin yükselmesi anlamına geliyor ki faizlerin düştüğü bir ortam da talep düşer” diye konuştu. Satışlarda bir zayıfl ama olduğunu, muhtemelen 2020 hariç son beş yılın gün bazında en düşük satış adedi bu ağustosta olacağını dile getiren Büyükduman, bunda takvim ve yaz etkisinin olup olmadığının ise sonbahar aylarında ortaya çıkacağını kaydetti.

“Fiyat artırmıyorlar”

Konuta olan talebin azaldığını aktaran İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan da, bunda resesyonun etkili olduğunu söyledi. Mal sahiplerinin piyasaların hareketli olduğu dönemlerde arayıp fiyat artırdığını aktaran Özcan, “Şu anda bunu yapmıyorlar. Yeni evde gelmiyor. Yeni konut gelmesi için insanların karşışına başka fırsatların çıkması lazım. O fırsatı değerlendirecek parası ve kredi koşulları olması lazım. Piyasada fırsatta yok” dedi.

“Yüksek fiyatlı konutların alıcısı yok”

Kredi musluklarının kısılmasından dolayı satılık konut piyasasında daralma yaşandığını aktaran İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, son bir yılda neredeyse günlük olarak satılan konutlarda satış süreleri uzayarak 2 ila 3 aya kadar çıktı. Fiyatı uygun olanlar yine satılıyor. Ancak yüksek fiyatlı konutlar bekliyor” dedi. Geçen yıl 650 bin konutun yapı ruhsatı aldığını, 450 bininin satıldığını kaydeden Aşa, “Demek ki yeni konutlarda 150 bin stok var. Bu stokun önemli bölümü lüks konuttan oluşuyor. Son dönemde çıkan projeler de lüks projeler ancak bunların alıcısı yok. Eğer böyle devam ederse 2010 yılında oluşan bir dönem sayısı 2 milyon adete çıkan lüks konut sorunu yeniden oluşabilir” diye konuştu.

“Düşüş yaz mevsiminden kaynaklanıyor”

İstanbul İnşaatçılar Derneği›nin (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, düşüşün yaz aylarından kaynaklandığını söyledi. “Yabancıya satış düşse de Türkiye bulunduğu coğrafya itibariyle tercih ediliyor” diyen Durbakayım, “Bunda dünyada yaşanan resesyonun etkisi var. İçerde ise şu anda iki kişiden birisinin maaşı konutu öder dediğimiz bir dönem yok. İnşallah önümüzdeki dönemde alınacak önlemlerle yine o günlere geleceğiz. Çünkü konutun hamle yaptığı dönemde biri evi geçindiriyordu, biri de kredileri ödüyordu. Çünkü barınma gıdadan sonra ikinci temel ihtiyaç” dedi.

 
Bugün 9 Eylül... Diyanet yine Atatürk demedi
 
Ağrı Dağı 'ağlıyor'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bugün 9 Eylül... Diyanet yine Atatürk demedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ile artan gerilimde her ne kadar 9 Eylül’ü ...
AKP'nin yeni aday profili
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı AKP’li kurmaylarla “olağanüstü” toplantıda ...
QUA Granite, Contemporary İstanbul’un partneri oldu
Türkiye’nin en büyük teknik granit üreticisi QUA Granite, dünyanın önde ...
 
Annelerinin evde yalnız bıraktığı iki çocuk, gece sokakta bulundu
ADANA'da annelerinin gece evde yalnız bıraktığı iki kardeş M.K.S (6) ve ...
4 ilde FETÖ operasyonu: 9 şüpheli yakalandı
FETULLAHÇI Terör Örgütü'nün (FETÖ) gizli haberleşme yöntemlerinden ankesörlü ...
TIR'a çarpan kamyonun şoförü öldü
DÜZCE'de TIR'a arkadan çarpan kamyonun sürücüsü Hakan Gürsoy (24) hayatını kaybetti.
 
Asbestli gemi Brezilya’ya dönüyor
Kamuoyunda tartışmalara neden olan asbestli gemiye ilişkin SÖK Denizcilik’ten ...
70 kilo esrar ele geçirildi; 3 gözaltı
SAKARYA'nın Akyazı ilçesinde jandarmanın düzenlediği operasyonda 70 kilo ...
Babasını öldüren sanık: Onunla konuşuyorum
BURSA'da, babası Erkan Şirinel'i (45) öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanan ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva