Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
15 Ağustos 2018 Çarşamba - 14:20

Korkuteli Karyağdı armudunun hedefi uluslararası pazar

ANTALYA Ticaret Borsası'nın (ATB) Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı başvuru sonrasında coğrafi işaret tescili alan Korkuteli Karyağdı armudunun markalaşma çalışmaları, Korkuteli Ziraat Odası'nda düzenlenen toplantıda muhtarlara anlatıldı.

Korkuteli Karyağdı armudunun hedefi uluslararası pazar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Ali İrban başkanlığında yapılan toplantıya, ATB Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Bülbül, Cüneyt Doğan, Süleyman Ersan, Hüseyin Simav, Korkuteli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özlem Çağırıcı Armut, Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin'in yanı sıra, akademisyen ve muhtarlar katıldı. Toplantıda muhtarlara Korkuteli Karyağdı armudunun hasadından pazarlanmasına kadar nelere dikkat edileceği anlatılırken, muhtarlardan öğrendikleri bilgileri mahallerindeki üreticilerle paylaşması istendi.

ATB Başkanı Ali Çandır, Yöresel Ürünler Projesi'nin bir etabı olan Yöresel Ürünler Fuarı'yla ülke genelinde coğrafi işaret konusunda farkındalık yarattıklarını belirterek, Antalya'nın yöresel değerlerinin korunması için de çalıştıklarını söyledi. 4 yıl önce Korkuteli Karyağdı armuduna coğrafi işaret almak için çalışmalara başladıklarını anımsatan Çandır, Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptıkları başvuru sonrasında ürünün tescillendiğini söyledi. Tüketicinin coğrafi işaretli ürünlere diğer ürünlere göre yüzde 20-30 daha fazla para ödediğini belirten Çandır, il ve ilçelerin tanınırlığının coğrafi işaretli ürünlerle daha kolay ve kalıcı olduğunu vurguladı.

KRİTERLERE UYMAYAN HOLOGRAM KULLANAMAYACAK

Korkuteli Karyağdı armuduna coğrafi işaret aldıktan sonra işlerinin bitmediğini anlatan Çandır, ürünün kalitesinin korunması, pazarlamasının artırılması için de çalışılması gerektiğini söyledi. Ürünün hasadı, depolanması ve pazarlanması için neler yapılabileceğini anlatan Çandır, “Kaliteli üretimin ardından depolama ve pazarlamayı birlikte organize edebilirsek birkaç yıl içerisinde ürüne Avrupa'dan da coğrafi işaret alarak yurtdışı pazarlara açılmayı sağlayabiliriz. Bu konuda üreticilerimize, muhtarlarımıza, yerel idarecilerimize büyük görevler düşüyor. Kriterlere uymayan ürün hologram kullanamaz. Bu nedenle üreticinin çok iyi bilgilendirilmesi gerekiyor. Biz üzerimize düşeni bu konuda da yapacağız" diye konuştu.

Korkuteli'nin mantar, kompostta yazdığı başarı hikayesini Karyağdı armudunda da yazabileceğini söyleyen Çandır, ürünün ilçe ekonomisine katkısına dikkat çekti. Türkiye'de üretilen her 6 armuttan 1'inin Korkuteli'nde üretildiğini bildiren Çandır, karyağdı armudunun envanter çalışmalarına başlayacaklarını aktardı. Çandır, “Ağaç sayısı, üretim miktarıyla ilgili bir envanter çalışması yapmak istiyoruz. Bunun ardından üreticilerle bir araya gelip üretim teknikleri, depolama ve pazarlama konusunda çalışma yapacağız. Çalışmaların ardından büyük süpermarketleri buraya getirme şansımız var" diye konuştu.

Hediye olarak hologramlı karyağdı armudu götürülmesi önerisinde bulunan Çandır, Belediye Başkanı Hasan Ali İrban'dan karyağdı armudu festivali düzenlemesini istedi. Çandır, 24-28 Ekim tarihlerinde düzenlenecek YÖREX'te Korkuteli Karyağdı armudunun tanıtımının yapılmasını talep etti. Çandır, “Korkuteli Karyağdı armudunun katma değerini artırmak için çalışacağız" dedi.

KALİTE KORUNMALI

Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu, 4 yıllık çalışmanın ardından Korkuteli Karyağdı armudunun coğrafi işaret aldığını belirterek, buna öncülük eden ATB yönetimine teşekkür etti. Tanrıkulu, ürünün kalitesini korumak için birtakım çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, “Kaliteli ürün yetiştirme ve pazarlama konusunda çalışmalar yapmalıyız. Özellikle üretici bilgilendirme konusunda çok çalışmalıyız" dedi.

FESTİVALİ YAPILACAK

Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Ali İrban, Korkuteli Karyağdı armudunun coğrafi işaret almasına öncülük eden Borsa yönetimine teşekkür etti. Korkuteli Karyağdı armuduyla ilgili farkındalık yaratılması gerektiğini belirten İrban, hasat zamanı olan eylülde festival düzenlenmesi için çalışacaklarını bildirdi.

MUHTARLAR ÜRETİCİYE ANLATACAK

ATB coğrafi işaret danışmanı Dr. Rana Demirer, muhtarlara erken hasadın armudun kalitesini bozduğunu anlatırken, erken hasat edilen Korkuteli Karyağdı armudunun istenen aromayı vermediğini vurguladı. Muhtarlardan üreticilerle biraraya gelerek konuyu anlatmasını isteyen Demirer, kriterlere uymayan ürünlerde hologram kullanamayacağını vurguladı.

ANTALYA, (DHA)


 

Etiketler:
 
Döviz bozdurana bedava otel
 
Dansın minik şampiyonları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'de kurban kesim yerleri belli oldu
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Kömürcüler, Yeşilbahçe ve Soğuksu mahallelerindeki ...
Büyükşehir'de karasinek alarmı
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla ...
Alanya'da grup yolları asfaltlanıyor
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, altyapı çalışmaları biten Alanya Akçatı ...
 
30 Ağustos coşkusu yine Muratpaşa’da yaşanacak
Milli ve dini bayramları; her zaman en geniş katılımla ve adına yakışır ...
Muratpaşa, Kırcami’de noktayı koydu
Kırcami planlamasında yer alan 7 mahallenin parselasyonuna dair itirazlar, ...
Alevi Dedesi Demir: ‘Türel’in yakasını bırakmayın’
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Altınova Kültür Merkezi ve Cemevi Projesi’nin ...
 
'Tırnakçılar' tutuklandı
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde 'hiç Türk parası görmedim' diyerek bakma bahanesiyle ...
Bahar: Tüm gücümüzle devletimizin yanındayız
ANTALYA OSB Başkanı Ali Bahar, “Ekonomimize müdahale eden dış güçlerin ...
Alanya’da kaçak tütün denetimi
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde jandarmanın kayıt dışı tütün satıcılarına ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva