Antalya'nın Serik ve Korkuteli ilçeleri ile Burdur'un Gölhisar ilçesinde kış ve yaz dönemi olmak üzere 12 ay üretimi yapılan minyatür veya 'baby' olarak da adlandırılan sebzelere olan talep, koronavirüs sürecinde yüzde 30'a yakın artış gösterdi. Minyatür sebze üretiminin yanı sıra, kamkat, limon gibi bazı turunçgillerin de minileri üretilebiliyor.
VİTAMİN VE MİNERAL BAKIMINDAN DAHA ZENGİN
Türkiye'de minyatür sebze üretiminin öncüsü ve en büyüÄŸü olan Erüst Tarım, koronavirüs sürecinde Antalya ve Türkiye'nin diÄŸer bölgelerindeki tüm çiftçiler gibi üretime ara vermedi. Firma pazarlama müdürü Burak Akbulut, minyatür veya baby sebzelerin üretimini 20 yılı aÅŸkın süredir yaptıklarını anlattı. Yılın 12 ayı mini sebze üretiminin mevcut olduÄŸunu belirten Akbulut, “Ebat olarak en fazla 10 santimetre kadardır, daha erken hasat edildiÄŸi için vitamin ve mineral açısından büyüklerine göre çok daha zengindir" dedi.
HEM GÖZE HEM MİDEYE
İnsanların hem gözüne hem de midesine hitap etmesi nedeniyle minyatür sebze ve meyvelerin artık mutfaklarda daha çok tercih edildiÄŸini kaydeden Akbulut, "Mini sarı ve yeÅŸil kabak, mini patlıcan, mini havuç, mini salatalık, mini ıspanak, mini kırmızı ve yeÅŸil yedikule marul, kırmızı ve sarı çeri domates, biber, kereviz, enginar, roka, turp, mini karpuz ve boncuk domates gibi 15'i aÅŸkın mini ürünümüz var" diye konuÅŸtu.
ZİRAİ İLAÇ KULLANILMIYOR
Bu ürünlerin hiçbirinde zirai ilaç kullanılmadığına iÅŸaret eden Burak Akbulut, “Pandemi döneminde talep oldukça arttı. Özellikle pandemide daha doÄŸal, mineral ve vitamin açısından daha zengin olduÄŸu için tercihler mini ürünlere yöneldi. Bu mini ürünlerimiz 200- 250 gramlık paketlerde, 10-15 TL gibi fiyatlarda satışa sunuluyor. Satışlar süpermarketler ve online satış sistemimizle devam ediyor" dedi.









Mehmet ÇINAR/ ANTALYA (DHA)