Türkiye, yaÅŸ meyve, sebze üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Antalya, 3 milyon 667 bin dekar tarım arazisinin 239 bin dekarında örtü altı yetiÅŸtiriciliÄŸinde ilk sırada yer alıyor. Tarımın merkezi Antalya'da özellikle kış aylarında baÅŸta domates olmak üzere biber, patlıcan, kabak, salatalık gibi birçok ürün serada üretilerek, hem iç pazar hem de Avrupa ve Rusya baÅŸta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Antalya ve Türkiye'deki seraların büyük bölümünde, hormon da denilen bitki geliÅŸim düzenleyicisi ilaçlar yerine, bombus arıları kullanılarak, doÄŸal yolla tozlaÅŸmayla üretim yapılıyor.
Bombus arılarıyla polinasyon ve biyolojik mücadelede uzman haline gelen Antalya'da hizmet veren bir firma, kimyasal zirai mücadele ilaçlarının azaltılmasıyla yüksek verim ve kalitede hizmet vererek tarıma destek saÄŸlıyor. Örtü altı ve açık alan bitkilerinde tozlaÅŸmayı saÄŸlayan baÅŸta bombus arıları olmak üzere faydalı böcekler ve akarları özel bir bakımdan geçiren firma, saÄŸlıklı çalışma ortamıyla atıksız ve saÄŸlıklı ürün imalatı yapıyor. Fabrikaya kurulan laboratuvarda bombus arıları özel bir bakımdan geçiyor. Bombus arılarından alınan örnekler PCR test laboratuvarında incelemeye alınıyor. Özel bir inceleme yapılan bombus arılarının bir hastalık taşıyıp taşımadıkları, ayrıştırılarak garanti altına alınıyor. Daha sonra hastalık olmayan bu kraliçelerin oluÅŸturduÄŸu koloniler, örtü altı tarımda sahaya inmek için hazır hale getiriliyor.
ARILARA PCR TESTİ YAPILIYOR
Genel Müdür Yağız Süzen, ÅŸirketlerinde doÄŸal polinasyon ve biyolojik mücadele sektöründe hizmet verdiklerini anlattı. DoÄŸayı kopyalayarak, sürdürülebilir tarıma katkı saÄŸladıklarını aktaran Süzen, “DoÄŸada rüzgar ve böceklerin gerçekleÅŸtirdiÄŸi tozlaÅŸmayı, örtü altında seralarda bombus arılarının yardımıyla yılın 12 ayı boyunca gerçekleÅŸtirebiliyoruz. ÜrettiÄŸimiz bombus arılarının kalitesini, bilinen arı hastalıklarına karşı hem mikroskop altında gözle hem de moleküler gen seviyesinde PCR ile test ediyoruz. Hastalıklardan ari olduklarını teyit ediyoruz. Bu sayede saÄŸlıklı ve verimli kolonilerimizi müÅŸterilerimizle buluÅŸturuyoruz" dedi.
AMAÇ, HORMON VEYA KİMYASAL ARAÇ KULLANIMINI AZALTMAK
Yapılan PCR testinde sadece arılara özel hastalıkların incelendiÄŸini vurgulayan Süzen, “Biyolojik mücadele konusunda zararlı böceklerin doÄŸal düÅŸmanları olan faydalı böceklerin ikisini Antalya'daki tesisimizde üretiyoruz. Ziraat mühendislerimizin gözetiminde üreticiyle buluÅŸturuyor, kendilerinin rutin kontrolleriyle de takip ediyoruz. Nihai amacımız hormon veya kimyasal ilaç kullanımını azaltarak insan saÄŸlığına faydalı olmak" diye konuÅŸtu.
ARILAR KENDİ KOLONİLERİNİ OLUŞTURUYOR
Kraliçe arı ve iÅŸçi arıların bir araya geldikleri özel alanı anlatan Yağız Süzen, “Burada kraliçe arı ve yanlarına koyduÄŸumuz iÅŸçi arılarla beraber kendi kolonilerini oluÅŸturmalarını saÄŸlıyoruz. Yaklaşık 8-10 haftalık süreçte bunlar müÅŸteriyle buluÅŸacak ÅŸekilde hazırlanıyor. Åžu an geliÅŸme aÅŸamasındalar. Daha sonra bunları paketleyerek Fethiye'den Mersin'e, İç Anadolu'da Afyon'a kadar Türkiye'nin çeÅŸitli yerlerinde örtü altında bombus arısıyla tozlaÅŸma saÄŸlamak isteyen müÅŸterilerimizle buluÅŸturuyoruz" dedi.
Genel Müdür Süzen, “Koronavirüs pandemi sürecinde önceliÄŸimiz çalışanlarımızın, tedarikçilerimizin ve hizmet saÄŸladığımız müÅŸterilerimizin saÄŸlığını korumak. Bu amaçla bir dizi koruyucu ve önleyici önlem aldık. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Covid-19 güvenli üretim belgesi almaya kazandık. BildiÄŸimiz kadarıyla sektörümüzde bu belgeyi alan ilkiz" diye konuÅŸtu.








Aslı DURAN/ANTALYA, (DHA)