Horoz dövüşü baskını
Horoz dövüşü baskını
Fransa'dan dayanıklılık merkezi hibesi
Fransa'dan dayanıklılık merkezi hibesi
23 Nisan'a özel 'Rapunzel' çocuk operası
23 Nisan'a özel 'Rapunzel' çocuk operası
Antalya'daki cinayet kararını Yargıtay bozdu
Antalya'daki cinayet kararını Yargıtay bozdu
16 Eylül 2020 Çarşamba - 09:03

Koronavirüs döneminde evdeki yanık vakaları arttı

KORONAVİRÜS salgını nedeniyle evde vakit geçirme süresi artınca ev kazaları sonrası yaralanmalar da aynı oranda arttı. Özellikle yanık yaralanmalarına dikkat çeken uzmanlar, 0-6 yaş grubundaki çocukların ve 65 yaş üstü bireylerin dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Koronavirüs döneminde evdeki yanık vakaları arttı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Amerikan Yanık Derneği (ABA) Ulusal Yanık Raporu'na göre, dünya genelinde yanık vakalarının yüzde 59'u evde gerçekleşiyor. Koronavirüs salgını sürecinde insanların evde daha çok vakit geçirmesiyle bu oranın yüzde 75'e kadar yükseldiği belirtildi. Uzmanlar özellikle 0-6 yaş grubu çocukları ve 65 yaş üzeri bireyleri yanık kazaları konusunda dikkatli olmaları için uyardı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Hemşirelik Bölümü Öğretim Görevlisi Adile Savsar, dünya genelinde her yıl 180 bin kişinin yanık nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek, "Yanıklar oldukça önem vermemiz gereken bir durum. Çocuklar ve büyükler için önlem almak gerekli. Evde yemek yaparken bol kıyafetler giymek, yanma riskini artırıyor. Evdeki yanıkların yüzde 41'i, kişilerin üzerindeki bol kıyafetler nedeniyle meydana geliyor. Kıyafetler tutuşuyor ve alev alıyor. Yemek pişirirken, ocaktaki tavaların sapları arkaya dönük olmalı. Çocukların bu bölgeden uzak tutulması gerekiyor. Tava sapları dışarıda durursa, yanlış bir harekette çocukların veya annelerin üzerine düşebiliyor. Bu da yanıklara sebep oluyor. Çaydanlık yanıklarıyla da çok karşılaşıyoruz. Çaydanlıkların sapları da dışarı dönük olmamalı. Çayı bir termosa koyarak servis edebilirsiniz. Haşlanma yanığı önlenmiş olur. Su ısıtıcılar da haşlanma yanığına sebep oluyor. Suyu dökerken dikkatli olunmalı" dedi.

'YANAN BÖLGEYİ 20 DAKİKA ÇEŞME SUYUNA TUTUN'

Yanık oluştuktan sonra yapılması gerekenleri anlatan Savsar, "Yanık oluştuktan sonra anahtar nokta, yanan bölgeyi 20 dakika çeşme suyuna tutmak. Yanık anında doğru bilinen yanlışlar var. Farklı karışımların veya kremlerin bölgeye sürülmesi çok yanlış. Oluşan baloncukların patlatılmaması önem arz ediyor. Küçük ev kazaları dışında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı çünkü yanık hayatımızı ciddi anlamda etkileyebilir. Yanığın üzeri temiz bir bezle kapatılıp sağlık kuruluşuna o şekilde gidilebilir. Bir an önce yanığa neden olan etkenden uzaklaşılmalı. Kıyafet nedeniyle yanık oluştuysa, kıyafetler cildi tahriş etmeden çıkarılmalı. Elektrik yanığıysa, soğukkanlı bir şekilde elektrik akımından uzaklaşılmalı. Diğer kişilere temas etmemek çok önemli. Tahta kaşığı veya ip gibi cisimlerle yanık akımı kesilmeli. Kimyasal madde yanıklarında, hafif bir fırçalama ile kimyasal bölgeden uzaklaştırılmalı" dedi.

ÇOCUKLARA DİKKAT

3 çocuk annesi Şeyma Kılınç, yakın zamanda küçük oğlunun yanık kazası yaşadığını söyleyerek, "Tatil için gittiğimiz evde oğlum banyo yapmak istedi. Suyu, ısıtıcıda ısıttım. Kovaya doldururken oğlum sıcak olduğunu anlamayıp elini suya soktu. Ben de kontrol edemedim ve elinde bir yanık oluştu. Biraz tedirgin oldum ama hemen elini çeşme suyuna tuttum. Daha sonra eczaneden bir krem alarak, tedavi etmeye çalıştım. Yanıklar, hassas tenli oldukları için çocuklar için çok acı verici oluyor. Ama bazı görünmez kazaların da önüne geçemiyoruz. Çaydanlıktan çok korkuyorum, onun yerine termos kullanıyorum. Tava saplarını unutuyorum bazen, parmaklarımı yakabiliyorum. İşe yetişeceksem mutfak hayatı daha hareketli olduğu için yanıklar kaçınılmaz oluyor. Bu konularda önlem almaya çalışıyorum" diye konuştu.

KORONAVIRUS SALGINI NEDENIYLE EVDE VAKIT GECIRME SURESI ARTARKEN EV KAZALARI SONRASI YARALANMALARDA AYNI ORANDA ARTTI. OZELLIKLE YANIK YARALANMALARINA DIKKAT CEKEN UZMANLAR, 0-6 YAS GRUBUNDAKI COCUKLARIN VE 65 YAS USTU BIREYLERIN DIKKATLI OLMALARI KONUSUNDA UYARDI. SEYMA KILINC (FOTOGRAFTA).(FOTO: MELIS KARAKUZULU IZMIR DHA)

KORONAVIRUS SALGINI NEDENIYLE EVDE VAKIT GECIRME SURESI ARTARKEN EV KAZALARI SONRASI YARALANMALARDA AYNI ORANDA ARTTI. OZELLIKLE YANIK YARALANMALARINA DIKKAT CEKEN UZMANLAR, 0-6 YAS GRUBUNDAKI COCUKLARIN VE 65 YAS USTU BIREYLERIN DIKKATLI OLMALARI KONUSUNDA UYARDI. ADILE SAVSAR (FOTOGRAFTA).(FOTO: MELIS KARAKUZULU IZMIR DHA)

Melis KARAKUZULU/İZMİR, (DHA)

Etiketler:
 
Jeneratör bağışı, hayata bağlıyor
 
Yıllanmış kumaşları ilmek ilmek işliyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Otizmli gence dayak atan sanığa 6 ay hapis
AVCILAR'da yüzde 76 engelli raporu bulunan, otizmli Taha Alper'i darp ...
Eşeğinin işkenceyle öldürüldüğü iddiasıyla şikayetçi oldu
ESKİŞEHİR’in Beylikova ilçesinde çifti Recep Çakır’a ait eşek işkence ...
Bakan Selçuk: EBA Destek Noktaları dolu
MİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabından EBA Destek Noktaları'nın ...
 
Otomobil hırsızlığı şüphelisi tutuklandı
TEKİRDAĞ'ın Çerkezköy ilçesinde park halindeki otomobili çalıp, Hayrabolu ...
İnşaat malzemeli defile, sosyal medyada ilgi gördü
TRABZON'un Araklı ilçesinde bir bina inşaatında çalışan işçiler, podyuma ...
Oyun oynarken kaybolan çocuğu polis ekipleri buldu
ESKİŞEHİR’de evinin önünde oyun oynarken kaybolan 8 yaşındaki çocuk, polis ...
 
Ölen minik Alya'dan geriye düğündeki görüntüleri kaldı
İZMİR'in Kınık ilçesinde, akşam bamya yemeği yedikten sonra fenalaşıp ...
Sezonu açan balıkçılar 40 aileye balık dağıttı
GAZİANTEP'te balıkçılar, sezonu, balık dağıtarak açtı.
Tarihi kilisenin kapılarına duvar örülmesine suç duyurusu
AYDIN İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kentteki 130 yıllık Rum Ortodoks ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Bayram nostaljisi
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva