Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
20 Nisan 2020 Pazartesi - 12:41

Koronavirüsü yenen baba-oğuldan, plazma bağışı

MALATYA İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, koronavirüs hastalığını yenerek, sağlıklarına kavuşan baba-oğuldan aynı anda plazma alındı. Oğlu ile birlikte 2'nci kez plazma bağışında bulunan Gıyasettin Bakır, "Bir hayat kurtarırsak ne mutlu bize. İyileşen hastalar plazma versin" dedi.

Koronavirüsü yenen baba-oğuldan, plazma bağışı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Mart ayında rahatsızlanan çiftçi Gıyasettin Bakır (46) ile oğlu Semih (19), Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan Covid-19 testleri pozitif çıkan baba ile oğlu tedavi edilerek sağlıklarına kavuştu. Taburcu olmasının ardından Gıyasettin Bakır, 6 Nisan'da plazma bağışında bulundu. Türkiye'deki ilk bağışçılardan olan Gıyasettin Bakır bugün de oğlu Semih ile birlikte koronavirüs hastalarına umut olan immün plazma tedavi yöntemi için plazma bağışında bulundu.

2'NCİ KEZ PLAZMA BAĞIŞINDA BULUNDU

Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Nakli Merkezi'nde gerçekleştirilen bağış öncesi gazetecilere açıklama yapan merkezin sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt, Türkiye'de ilk defa baba ile oğlundan aynı anda plazma topladıklarını söyledi. Gıyasettin Bakır'ın daha önce plazma bağışında bulunduğunu hatırlatan Erkurt, "Baba, daha önce plazma topladığımız donörümüzdü, tekrar topluyoruz. Şimdi de baba ve oğuldan aynı anda ilk defa plazma topluyoruz. Türkiye’deki plazma bağışının büyümesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Erkurt, plazmanın daha önce MERS, SARS, Ebola, Kırım Kongo salgınlarında kullanıldığını belirterek, "Bu bir ilaç değildir. Plazma, iyileşmiş hastaların antikorlarını alıp bunu normal hastalara vererek, bu antikorların virüsü etkisiz hale getirmesi mekanizmasına dayanıyor. Güvenilir bir tedavi yöntemidir. Sağlık Bakanlığımız tarafından onaylanmıştır, izin verilmiştir" dedi. 

'PLAZMA BAĞIŞINDAKİ ARTIŞLA İYİLEŞME ORANLARINI ARTIRABİLİRİZ'

Turgut Özal Tıp Merkezi olarak şu ana kadar 6 hastaya plazma naklinin gerçekleştirildiğini kaydeden Erkurt, şunları dedi:

Bugüne kadar 6 hastamıza plazma ulaştırdık, tedavide kullandık. Bugün de 2 hastamıza kullanacağız. Plazma sonuçlarına baktığımızda bu yoğun bakımdaki kritik hastalara kullanılmaktadır. Plazma alan hastalarımızdan gördüğümüzde ve Türkiye’den gelen haberlere baktığımızda ilk sonuçları olumlu olarak görülmektedir. Yoğun bakımdaki ve kritik durumdaki hastalarımıza etkili bir tedavi olarak durmaktadır. Tabi ki daha çok hastamıza kullanarak, daha net sonuçlar almamız lazım. Bu yüzden plazma bağışının daha fazla olması lazım, şu an için bağış yeterli değil. O bakımdan iyileşmiş hastalarımızın plazma bağışı için öncelikle Kızılay’a ve diğer ruhsatlı aferez merkezlerine başvurarak plazma bağışında bulunmasını öneriyoruz. Şu aşamada plazma az olduğu için yoğun bakımdaki solunum cihazına bağlı, kritik durumdaki hastalarda kullanılmaya başlandı. Ancak bizim elde ettiğimiz deneyimlere göre bu hastalar solunum cihazına bağlanmadan iyileşmeyi hızlandırabiliriz. O bakımdan yine plazmanın çok olmazı lazım ki kritik hastalara değil de ondan bir önceki evrede de kullanabilelim. O zaman immün yanıt yani vücudun savunma sistemi daha diriyken plazmayı kullanmak bu hastalarımızda çok daha etkili olacaktır."

Oğlu ile birlikte yeniden plazma bağışında bulunan Gıyasettin Bakır, "Bir hayat kurtarırsak ne mutlu bize. İyileşen hastalar plazma versin. Oğlum ile birlikte bağış yaptığımız için mutluyuz. Doktorlarımız çok şükür bizi kurtardı, diğer hastalar için çalışıyorlar. Biz de onlara destek olmak için buradayız" dedi.

Semih Bakır da iyileşen koronavirüs hastalarını plazma bağışına davet ederek, "Bir hayat, bir hayattır. Elimizden geldiği kadar vermeye çalışıyoruz. Ben ilk defa plazma veriyorum, bundan sonra da alırlarsa vereceğim" diye konuştu.

MALATYA INONU UNIVERSITESI TURGUT OZAL TIP MERKEZI'NDE, YENI TIP KORONAVIRUS (KOVID-19) HASTALIGINI YENEREK, SAGLIKLARINA KAVUSAN BABA-OGULDAN AYNI ANDA PLAZMA ALINDI. FOTO: TAHA AYHAN-MALATYA-DHA

TURGUT OZAL TIP MERKEZI KOK HUCRE NAKLI VE AFEREZ NAKLI MERKEZI SORUMLUSU PROF. DR. MEHMET ALI ERKURT (FOTOGRAFTA), TURKIYE'DE ILK DEFA BABA VE OGUL PLAZMA VERICISINDEN AYNI ANDA PLAZMA TOPLADIKLARINI SOYLEDI. FOTO: TAHA AYHAN-MALATYA-DHA

BABA GIYASETTIN B. (FOTOGRAFTA) BAGIS YAPTIGI ICIN MUTLU OLDUGUNU SOYLEDI. FOTO: TAHA AYHAN-MALATYA-DHA

SEMIH B. (FOTOGRAFTA) HERKESI PLAZMA VERMEYE DAVET ETTI. FOTO: TAHA AYHAN-MALATYA-DHA

MALATYA INONU UNIVERSITESI TURGUT OZAL TIP MERKEZI'NDE, YENI TIP KORONAVIRUS (KOVID-19) HASTALIGINI YENEREK, SAGLIKLARINA KAVUSAN BABA-OGULDAN AYNI ANDA PLAZMA ALINDI. FOTO: TAHA AYHAN-MALATYA-DHA

Taha AYHAN/MALATYA, (DHA)

Etiketler:
 
ABD'nin New York kentinde halk ‘çatıda sosyalleşiyor’
 
Niğde'nin Karakapı beldesinde karantina uygulaması bitti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki çocuk annesi, kendini astı
SAKARYA’nın Hendek ilçesinde, psikolojik sorunları olduğu öğrenilen Sevdiye ...
600 haneli mahalle karantinaya alındı
KAYSERİ'nin Bünyan ilçesinde Akmescit Mahallesi, bir yakınının cenazesi ...
Kırklareli Valisi Bilgin’in ikinci testi negatif çıktı
KIRKLARELİ Valisi Osman Bilgin'in 31 Mart’ta koronavirüs testinin pozitif ...
 
Ekmeğini marketten drone ile aldı
RİZE’nin Pazar ilçesinde koronavirüs salgını nedeniyle ‘evde kal’ çağrılarına ...
Hava kirliliğinin azalmasıyla Uludağ'dan İstanbul göründü
BURSA'da, koronavirüs salgını sonrası 'evde kal' çağrılarına uyulmasıyla ...
2 kardeşin bitişik evleri yandı
UŞAK'ta yaşayan 2 kardeşin birbirine bitişik olan evleri, elektrik kontağından ...
 
Umre dönüşü karantinaya alınan 350 kişi, evlerine gönderildi
SUUDİ Arabistan'dan umreden döndükten sonra Konya'da yurda yerleştirilen ...
Yasağı ihlal eden 800 kişiye 833 bin lira ceza
ADANA'da hafta sonu sokağa çıkma yasağını ihlal eden 800 kişiye, 833 bin ...
İş insanı, veresiye defterindeki 3 bin 183 lira borcu ödedi
TOKAT'ın Zile ilçesinde, hayırsever iş insanı, bakkal Kebayi Kara'nın ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva