'Nuri Şahin'in Beşiktaş'a gitmesi bizi...'
'Nuri Şahin'in Beşiktaş'a gitmesi bizi...'
Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Teleferik kazasında bilirkişi raporu dosyaya girdi
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Antalya'da 'Sera Okul' açılıyor
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
Bebek Parkı’nda anne ve çocuk sağlığı söyleşisi
4 Aralık 2023 Pazartesi - 09:15

Kredi kartı borçlarında yeni rekor

Bu yıl 24 Kasım’a kadar olan dönemde yüzde 133,7 oranında net 597 milyar lira artan bireysel kredi kartı borçları 1 trilyon 43,6 milyar lira ile rekor düzeye ulaştı.

Kredi kartı borçlarında yeni rekor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yeni ekonomi yönetiminin “sıkı para politikası” ve “seçici kredi” politikası ile yükselen faizler ve miktar kısıtlaması gibi faktörler tüketici kredisi kullanımını baskılarken, tüketiciler giderek artan oranda kredi kartı kullanımına yüklendi. Son dönemde gecikme faizlerinin yükselmesi, nakit avans limitinin aşağı çekilmesi gibi zorlaştırıcı önlemlere rağmen çığ gibi büyüyen bireysel kredi kartı borçları 24 Kasım itibarıyla 1 trilyon 43,6 milyar lira ile rekor bir düzeye ulaştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre yurttaşların kredi kartları ile yaptığı borçlanmanın bakiyesi 27 Aralık 2022 itibarıyla 446,6 milyar lira düzeyinde bulunuyordu. Bireysel kredi kartı borç bakiyesi, bu yıl hızlı bir büyüme kaydederek şubatın son haftasında 500 milyar, nisanda 600 milyar, haziranda 700 milyar, temmuzda 800 milyar ve eylülde 900 milyar lirayı aşmış, ekimin son haftası itibarıyla 991,9 milyar lira olmuştu.

Söz konusu borçlar 3 Kasım itibarıyla ise ilk kez 1 trilyon lira sınırını geçmişti. 24 Kasım itibarıyla şu ana kadarki en yüksek düzeyine ulaşan bireysel kart borçlarında 2022 sonundan bu yıl 24 Kasım’a kadar olan dönemdeki büyümenin yüzde 133,7 oranında net 597 milyar lira olduğu belirlendi.

458 MİLYARI TAKSİTLİ BORÇ

Anılan tarih itibarıyla bireysel kredi kartı borç bakiyesinin 457,8 milyarı taksitli, 585,8 milyar lirası ise tek çekimlik alışverişler kaynaklı. Yılbaşından 24 Kasım’a kadar olan dönemde taksitli borçlar yüzde 110,3 oranında net 240,1 milyar lira, diğer kart borçları ise yüzde 155,9 oranında net 356,9 milyar lira arttı. Kart borçlarındaki hızlı büyümede; dayanıklı ve yarı dayanıklı tüketim mallarında tüketici kredisinin yerini “kredi kartına taksit” uygulamasının alması ve ekstredeki güncel birikimli borcun asgari tutarını ödeyerek kalan kısmı öteleme davranışının da etkisi bulunuyor.

EN ÇOK BORÇ ÖZEL BANKA KARTLARI İL

BDDK verilerine göre 24 Kasım itibarıyla bireysel kredi kartı borçlarının 209,1 milyarı kamu, 440,3 milyarı özel ve 383,5 milyarı yabancı olmak üzere 1 trilyon 32,9 milyar lirası mevduat bankalarının kartları ile 10,7 milyar lirası ise “faizsiz bankacılık” diye bilinen katılım bankalarına ait kartlarla gerçekleşti.

2022 sonu ile bu tarihe kadar olan dönemde mevduat bankalarının alacak bakiyesi yüzde 133,6 oranında net 590,7 milyar, katılım bankalarınınki de yüzde 148,8 oranında 6,4 milyar lira büyüdü. Mevduat bankaları grubunda oransal bazda en hızlı büyüme yüzde 143,4’le kamu mevduat bankalarının, miktar bazında ise net 248 milyar lira ile özel bankaların bireysel kredi kartı alacağında yaşandı.

KONUT VE İHTİYAÇ KREDİSİNDE FREN

Kart borçlarının hızla büyüdüğü anılan dönemde konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinin toplam bakiyesi net 386,7 milyar liralık bir artışla 24 Kasım itibarıyla 1 trilyon 470,1 milyar lira oldu. Bireysel kredi kartı borçlarındaki rekor büyümeye karşılık toplam tüketici kredilerindeki artış yüzde 35,7’le enflasyonun çok altında kaldı.

Başka deyişle kredi kartı borçlarının aksine tüketici kredisi hacmi, reel bazda daraldı. Bu kapsamda en büyük bölümü oluşturan ihtiyaç kredileri yüzde 39,4’luk bir artışla 939,3 milyar, konut kredileri de sadece yüzde 22,3 artışla 440,7 milyar lira oldu. Toplamdaki payı küçük olan taşıt kredileri ise yüzde 81,7 ile enflasyonun üstünde bir artışla 90,1 milyar liraya yükseldi

İHTİYAÇ KREDİSİNİN YERİNİ KART ALDI

İhtiyaç kredilerinde fren-kartla borçlanmada hızlı artış sürecinde, bireysel borçlanmada ağırlık kredi kartına kaydı. Başka deyişle tüketimin finansmanında ihtiyaç kredisinin yerini giderek artan oranda kartla borçlanma aldı. 2022 sonunda ihtiyaç kredisi hacminin yüzde 66’sı düzeyinde ve ondan 227 milyar lira daha az olan bireysel kart borç bakiyesi, eylül ayında ihtiyaç kredisi hacmini yakaladı. İzleyen dönemde bireysel borçlanmada kredi kartına kayış artarak devam etti. 24 Kasım itibarıyla ihtiyaç kredisi hacminin 104 milyar lira üzerine çıkan bireysel kart borçları, onun yüzde 111’i düzeyinde oluştu.

BİREYSEL BORÇLANMA 2,5 TRİLYONU AŞTI

Bu gelişmelerle, bireysel kredi kartı borçları ve tüketici kredileri toplamından oluşan bireysel borç bakiyesi anılan dönemde yüzde 64,3’lük bir artışla 2 trilyon 513,7 milyar liraya ulaştı. 2022 sonunda söz konusu hacim 1 trilyon 530 milyar lira düzeyinde bulunuyordu. Yılbaşından 24 Kasım’a kadar olan dönemde bireysel borçların toplam hacminde, büyük bölümü kredi kartlarından kaynaklanan net 983,7 milyar liralık bir büyüme yaşandı.

114 MİLYON KREDİ KARTI DOLAŞIMDA

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2022 sonu itibarıyla Türkiye’de 99 milyon 489 bin 990 olan toplam kredi kartı sayısı, bu yılın ekim sonu itibarıyla 113 milyon 948 bin 320’ye ulaştı. Kredi kartı adedi yılbaşından bu yana yüzde 14,5, son bir yılda ise yüzde 18 artış gösterdi. Kredi kartı sahibi olmada asgari yaş sınırı 18 olarak uygulanıyor.

18 yaş ve üzeri nüfusun 60 milyon dolayında olduğu dikkate alındığında kişi başına yaklaşık 2 kredi kartı düşüyor. Ancak bazı bankalar 18 yaş altına da kart çıkarabiliyor. Ebeveynlere ait kartlar üzerinden “ek kart” veya “ilk imza”, “genç kart” gibi uygulamalarla kart alma yaşı 12’ye kadar inebiliyor.

(Naki Bakır- Dünya)

 
Bakan Yerlikaya: 1'i kırmızı kategoride 2 terörist etkisiz hale getirildi
 
Yeşilova Höyüğü'nde 8 bin 200 yıllık atölye
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bitcoin 40 bin doları aştı
Bitcoin, Mayıs 2022'den bu yana ilk kez 40 bin dolar seviyesine ulaştı.
Sur Tatil Evleri GYO halka arz oluyor!
Gayrimenkul,Perakende ve Enerji sektörlerindeki 30 yıla aşkın deneyimi,6 ...
Apple ürünlerine zam geldi
Apple Türkiye'de yeni bir zam yaptı. Kullanıcıların fark ettiği zam sonrası ...
 
Bahar: Üretime dayalı büyümeye dönüyoruz
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte ...
Bakan Işıkhan asgari ücret için tarih verdi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret görüşmelerinin ...
Ek MTV'nin ikinci taksit ödemesi için son gün yarın
Ek motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) ikinci taksiti için ödeme süresi yarın sona erecek.
 
TÜİK: İhracat yüzde 7,4, ithalat yüzde 0,6 arttı
TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayında ihracatın yıllık yüzde 7,4 ...
Konut piyasası üçlü kıskaçta
Faizdeki rekor artış ve erişimin zorlaşması ile konut kredisi stoku erimeye ...
Türk-İş: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 14 bin 25 TL oldu
TÜRKİYE İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), kasım ayında 4 kişilik ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva