Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
11 Ocak 2021 Pazartesi - 11:07

Kuaförler, kadınlara meme kanserini anlatıyor

ANTALYA'da meme kanseri ve belirtilerine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla 'Sohbetiniz sağlıklı olsun' sloganıyla proje başlatıldı.

Kuaförler, kadınlara meme kanserini anlatıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye'de her sekiz kadından birinde görüldüğü değerlendirilen ve kadınlarda en çok görülen kanser türlerinin başında gelen meme kanserine karşı farkındalık oluşturmak amacıyla Antalya Kadın Müzesi öncülüğünde, 'Sohbetiniz sağlıklı olsun' sloganıyla proje başlatıldı. Projeye Antalya Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı belediyeleri, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Kuaförler ve Manikürcüler Odası destek veriyor.

KUAFÖRLER EĞİTİMDEN GEÇTİ

Covid-19 süreci öncesinde başlatılan proje kapsamında ilk olarak genel cerrah Prof. Dr. Alihan Gürkan ve Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege, kadın kuaförlerine yönelik eğitim seminerleri düzenledi. Seminere katılan kuaförlere meme kanserinin belirtileri ve erken tanının önemi hakkında bilgi verildi. Kuaförler ise müşterilerine meme kanseriyle ilgili kısaca bilgi verdikten sonra, '10 soruda meme kanseri' başlıklı broşür vererek kadınları bilinçlendirme çalışmalarına katılıyor.

SOHBETLERİN KONUSU MEME KANSERİ

Bu projeyle meme kanseri tehlikesine farklı bir açıdan bakmak istediklerini belirten ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, “Kentimizde hizmet veren kuaförlerimizle birlikte, ilgili kamu kurumlarıyla da diyaloğa geçerek, öncelikle kuaförlere meme kanserini 10 soruda anlattık. Bu anlatımı değerli hekimlerimizden Prof. Dr. Alihan Gürkan yaptı. Vaktinin büyük kısmını kuaförlerde geçiren hanımefendilerin yaptıkları sohbetlerde faydalı, sağlık açısından onları yönlendirmesi için kuaförlerimizi eğitelim mantığıyla hareket ettik. Bu proje Covid-19 öncesi başlatıldı. Covid'le birlikte elbette kuaförlerde hizmet aksamaları, kapanışlar olduğundan dolayı, projeyi dijital ortama da taşıdık. Kısa zaman önce Antalya'nın yedi kadınından yedi mesaj video çekimiyle farklı bir çalışma daha yaptık" dedi.

EN İYİ MECRA KUAFÖRLER

Meme kanserinin kadınlarda görülen en yaygın kanser türü olduğunu ve farkındalığı artırmak istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Alihan Gürkan ise gündemde kalması, kadınların bunu konuşabilecekleri en iyi mecranın kuaför salonları olduğunu düşündüklerini açıkladı. Bu düşünceyle kuaförlerle yola çıktıklarını kaydeden Prof. Dr. Gürkan, “Kuaför arkadaşları biraz psikiyatrist olarak da görüyorum, hanımlar birbiri veya eşleriyle konuşmadıkları her türlü problemi kuaförlerle konuşabiliyor. Çok zaman harcıyorlar. En önemli organları saçlarını onlara teslim ediyor ve aralarında çok iyi bir ilişki var. Bu özel ilişkiden faydalanmak istedik" diye konuştu.

EN ÖNEMLİ FAKTÖR ERKEN TANI

Meme kanserinin belirtilerini kuaförlerle paylaşarak, onların da kadınlarla sohbetinde bir nebze olsun bunu gündeme getirebilirlerse farkındalığın artacağını dile getiren Prof. Dr. Gürkan, “Hanımların her daim zihinlerinde bu soruyu oluşturmaya çalışıyoruz. Çünkü meme kanserinde en önemli faktör erken tanıdır. Erken tanıda kadınlarımızı kurtarabiliyoruz ama ileri evrelerde maalesef yaşam süreleri düşüyor. Bu projede ön hekimler olarak kuaför arkadaşları görüyoruz. Onun için böyle bir proje başlattık" dedi.

SEKİZ KADINDAN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR

Meme kanserinin yaşla ilgili bir hastalık olduğunu anlatan Prof. Dr. Gürkan, Türkiye'de her sene yaklaşık 30-35 bin yeni meme kanseri vakası olduğuna dikkati çekti. Her sekiz kadından birinin yaşamı boyunca mutlaka meme kanseriyle karşılaştığını söyleyen Prof. Dr. Gürkan, “Bunlar kadınların gerçeği, tıpkı saç bakımı gibi. Dolayısıyla ikisini birden buluşturacağımız tek yer kuaförler. İnşallah lokalden başlayıp Türkiye'ye yayılabilecek bir proje. Kadınlarımız sohbetlerinde bu kitapçıkları eline alıp okursa her zaman akıllarında kalabilecek bir uyarı olacaktır. Bir kadınımızı kurtarabilirsek, kendimizi mutlu sayacağız" diye konuştu.

KUAFÖR MÜŞTERİLERİNE ANLATIYOR

Projede kadın müşterilerine broşür dağıtan ve bu konuda bilgilendirme yaparak farkındalık oluşturmaya çalışan kuaför Mustafa Demirbağ, yaklaşık iki yıldır bu projenin içinde olduklarını belirterek, şöyle dedi: “Antalya'daki tüm kuaför arkadaşlarımız ve ekibimizle Alihan hocanın seminer ve eğitimlerine katıldık. Gelen misafirlerimizle bunu paylaşıyoruz. Böyle bir projede küçücük bir rolümüz olduğu için de çok mutluyuz. Bize gelen misafirler burada uzun zaman geçiriyor. Bu görselleri onlarla paylaşıyor ve farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Pandemide karamsar bir süreç olmasına rağmen bu konuyu renkleriyle, farkındalığıyla bir ışık, bir umut, bir neşe olarak görüyorum. Bunların güzel hatırlatmalar olduğunu düşünüyorum."

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Etiketler:
 
Levhası asıldı, eğitime hazır
 
Enerjisini yorumlara borçlu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Topaloğlu, Atatürk Parkı'nı inceledi
KEMER Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Atatürk Parkı'nda yapımı hızla ...
Muratpaşa'da mahkeme kararı ile satılık arsa
Antalya İli, Muratpaşa İlçesi, Yenigün mahallesinde yer alan 826 m2 arsa ...
Antalya Expo, Hollywood'a dönüşüyor...
Antalya’da 1.8 milyar TL’ye inşa edilen EXPO alanı dev bir film platosuna ...
 
Kuruyan Avlan Gölü, koyun ve keçi sürülerine kaldı
ANTALYA'da 850 hektar büyüklüğündeki Avlan Gölü’nde kuruyan alan, sulak ...
Selde evini su basan ailenin eşyaları yenilendi
ANTALYA'da 1,5 yıllık evli Seda (19) ve Neşet Piriç (26) çiftinin 14 Aralık'ta ...
Nergiz Teyzenin yaşam mücadelesi
ANTALYA'da camları kırık, kapısı kapanmayan evde tek başına yaşam mücadelesi ...
 
Memnuniyet Odaklı Araç Kiralama Hizmetleri
Müşteri memnuniyetini odak noktasına alan firmamızda her bütçeye uygun ...
'O iki köpeği neden dövdüm?'
ANTALYA'da, T.S.'nin gezdirmeye çıkarttığı 2 köpeğine şiddet uyguladığına ...
Üniversiteli Aleyna'nın öldürüldüğü ortaya çıktı
DENİZLİ'nin Pamukkale ilçesinde yaşadığı evde ölü bulunan Pamukkale Üniversitesi ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva