Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
8 Temmuz 2022 Cuma - 11:35

Kurban eti uyarısı!

GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, kurban etinin evde serin yerde 5-6 saat bekletilip, sıcaklığı azaltılınca buzdolabında 1 gün soğutulması gerektiğini belirtti.

Kurban eti uyarısı!
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, hijyen ve sağlık açısından kurbanlık kesilirken, sonrasında etlerin taşınması ve muhafaza edilmesine yönelik bilgi verdi. Kurbanlık keseceklere tavsiyede bulunan Manavoğlu, hayvanı strese sokmadan, sert müdahale etmeden kesim alanına getirilmesi gerektiğini vurguladı. Kesim işleminin profesyonel kişilerce yapılması gerektiğine değinen Manavoğlu, kesim alanının ve kesimde kullanılacak ekipmanın da steril olması gerektiğini dile getirdi. Kurbanın kesim öncesinde veteriner kontrolünden geçirilmesini öneren Manavoğlu, sağlıksız ve hastalıklı hayvanın tüketici sağlığı açısından risk oluşturacağını belirtti.

'DERİNİN DIŞ YÜZEYİ İLE SİNDİRİMDEKİ ATIK ETE DEĞMEMELİ'

Hayvan keserken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Ali Manavoğlu, "Hayvanı kestikten sonra derisini soyarken et derinin dış kısmına temas etmemeli. Kesimde iç organlarda, sindirim sistemindeki atıkların ete teması engellenmeli. İç organlar etten ayrı muhafaza edilmeli. Bıçak darbesiyle sindirim sisteminden akan dışkı ya da sıvının ete teması halinde ette kısa sürede bozulma olur. Bakteri üremesine yol açar. Hayvan derisinin dış yüzeyine ya da zemindeki kirli alana temas eden bıçağın ete teması öncesi temizlenmesi gerekir" dedi. 

'POŞETTE TAŞINAN ETTE KOKMA VE YEŞERME OLABİLİR'

Kesim sırasında ve sonrasında etin muhafaza edilmesi ile ilgili sıklıkla yapılan yanlış uygulamadan bahseden Manavoğlu, "Kesim işlemi sonrası et, poşete konulmadan muhafaza edilmeli. Poşete konulan ette, hava almaması ve sıcaklıktan dolayı yeşerme ve kokma gibi kimyasal reaksiyon oluşur. Ette oluşan kokma çürük yumurta kokusuna benzer, yeşerme de görülebilir. Bu şekildeki etin tüketimi ishal, ateş, kusma gibi rahatsızlıklar, gıda zehirlenmesi gibi durumlara yol açabilir" diye konuştu.

'KESİMDEN HEMEN SONRA TÜKETMEK YANLIŞ'

Kurbanlık kesimi sonrası etin evde serin, güneş almayan bölgede 5-6 saat bekletilerek sıcaklığının azaltılması gerektiğini belirten Manavoğlu, "Kesim sonrası etin hemen tüketilmesi, mangal veya kavurma yapılması yanlış davranış. Etin ölüm sertliği olacağı için tüketimi tadını kötüleştirir. Pişirilen etin sert, tatsız olmasına neden olur. Kurbanı keser kesmez tüketim işlemi gerçekleştirilmemeli. Serin ortamda bekletilerek oda sıcaklığına düşmesi gerekir" dedi.

'BUZDOLABINDA KAPALI AMBALAJDA SAKLANMAMALI'

Kurban etinin buzdolabında 1 gün bekletilmesinin önemini anlatan Manavoğlu, şöyle konuştu: "Kurban etini buzdolabına yerleştirirken kapalı ambalajlarda saklanmamalı. Etin tüm bölgesi hava alacak şekilde buzdolabına koyup, homojen soğumanın gerçekleşmesi gerekir. Etleri üst üste buzdolabına koyduğumuzda sıcaklığının yüksek olmasından dolayı hava almayan bölgelerde kokma ve yeşerme gerçekleşir. Buzdolabında etin muhafazası için geniş alan ayırıp, soğutmak gerekiyor. Eti 1 gün soğuttuktan sonra parçalama ve uzun süre sağlıklı koşullarda saklama dönemine geçebiliriz. Eti küçük parçalar haline getirerek dondurucuda saklayabiliriz. Belli bir miktarını dağıtımda kullanabiliriz. Büyük parçalar halinde dondurulan et, çözülmesinin ardından tekrar dondurulması sağlığa olumsuz etkiler."

Manavoğlu, buzdolabında kurban etinin saklarken çiğ tüketilen meyve, sebze, yumurta, tavuk etinden ayrı muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Çiğ etteki bazı bakterinin diğer gıdalara teması, kanın damlaması gibi durumlarda bulaşan bakterinin sağlığa zararlı olduğunu dile getiren Manavoğlu, ateş, ishal, kusma ve gıda zehirlenmesine yol açabileceğini belirtti.

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU, KURBAN ETININ EVDE SERIN YERDE 5-6 SAAT BEKLETILIP SICAKLIGI AZALTILDIKTAN SONRA BUZDOLABINDA 1 GUN SOGUTULMASI GEREKTIGINI BELIRTEREK, "ETLERI UST USTE BUZDOLABINA KOYDUGUMUZDA SICAKLIGININ YUKSEK OLMASINDAN DOLAYI HAVA ALMAYAN BOLGELERDE KOKMA VE YESERME GIBI BOZULMA GERCEKLESIR" DEDI. (FOTO:TOLGA YILDIRIM/ANTALYA-DHA)

GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU, KURBAN ETININ EVDE SERIN YERDE 5-6 SAAT BEKLETILIP SICAKLIGI AZALTILDIKTAN SONRA BUZDOLABINDA 1 GUN SOGUTULMASI GEREKTIGINI BELIRTEREK, "ETLERI UST USTE BUZDOLABINA KOYDUGUMUZDA SICAKLIGININ YUKSEK OLMASINDAN DOLAYI HAVA ALMAYAN BOLGELERDE KOKMA VE YESERME GIBI BOZULMA GERCEKLESIR" DEDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

Tolga YILDIRIM/ ANTALYA, (DHA)

 
Sandıklı TMO'da hububat alımı sürüyor
 
19 yaşındaki Sipan, 2 aylık yaşam mücadelesini kaybetti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
7 komsuna ver.me....otur kendın ye diye algılanıyor 8 Temmuz 2022 Cuma 12:17

Bu yüzden 2.buzdolabı dondurucu satısları kurban bayramı oncesı patlama yapıyor....6 ay taktuk taktuk sesleri... Hak için kurban dıyenlere ınanmıyorum... Kan akıtmadan madem sevap işleniyor ...cevrendekı okul masrafı kıra odemesı yurt parası oksuz yetım gıydırme mutfak masrafı karsıla sokak hayvanlarını besle....losemı sma hasta Cocukların tedavi gıderlerı....iste yeter kı.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gazipaşa'da kaza: 1 yaralı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde yolcu otobüsüyle otomobilin çarpışması ...
Başkan Uysal, ‘Bayramı olumsuzluklara rağmen doyasıya yaşayalım’
Antalya’da, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, belediyede düzenlenen ...
Antalya'da 126 kaçak göçmen yakalandı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde Avrupa ülkelerine gitmeye çalışan 126 kaçak ...
 
Antalya'da feci kaza: 1 ölü, 3 yaralı
ANTALYA'nın Demre ilçesinde, otomobilin kavşakta başka otomobile çarptığı ...
Vali Yazıcı'nın bayram mesajı
ANTALYA Valisi Ersin Yazıcı, yayınladığı bayram mesajında, "Bugün milletçe, ...
Kurban satışı düşünce bıçak biletmek isteyen de azaldı
ANTALYA'da, aile mesleği bıçakçılığın 5'inci kuşak temsilcisi Özen Bıçakçılar, ...
 
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’den bayram mesajı
KEPEZ Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Kurban Bayramı nedeniyle kutlama ...
Kadir Şeker'in tahliyesine Antalya'dan itiraz var
KADİR Şeker'in tahliye kararını öğrenen Özgür Duran'ın annesi Mübeyyen ...
Başpehlivan Şimşek'in annesi: Oğlumla iftihar ediyorum
Tarihi Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin başpehlivanı Cengizhan Şimşek ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva