Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
2 Şubat 2024 Cuma - 15:50

Mars'ta inanılmaz keşif

Bilim insanları, diğer gezegenlerde de bir yaşam formu olup olmadığı konusunda çalışmalar yapmaya devam ediyor. Genellikle Mars, bu konuda en çok öne çıkan gezegenlerden biri. "Başka dünyalarda yaşam var mı?" sorusuna yeni bir cevap bulunmuş olabilir. İşte Mars'ta bulunan yepyeni keşif…

Mars ta inanılmaz keşif
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

NASA'nın Mars'ta yaşam arayışı henüz sona ermedi. Yapılan son çalışmalarda, mikrobiyal yaşama ev sahipliği yapmış olabilecek eski bir gölün kanıtını bulundu.

NASA'nın Perseverance adlı uzay aracı, Teknokulis'in haberine göre, Jezero Krateri'ni araştırıyor ve burada suyun biriktirdiği çökeltileri tespit ederek, oluşumun üç milyar yıl önce "su akıntısı" yönündeki spekülasyonları doğruluyor.

Bir otomobil büyüklüğündeki Perseverance, kraterin görüntülerini yakaladı ve bilim insanlarının, 'neredeyse bir yol kesimine bakıyormuş gibi' 19 metrelik kaya katmanlarının enine kesit görünümünü görmelerine olanak sağladı.

Bulgular, önceki çalışmaların uzun süredir öne sürdüğü soğuk, kurak ve cansız Mars'ın bir zamanlar sıcak, su bulunan ve belki de yaşanabilir olduğu fikrini güçlendirdi. Bilim insanları, daha önce havzada su açısından zengin mineraller bulmaları nedeniyle gezicinin görevi için Jezero Krateri'ni seçtiler.

Kızıl Gezegenin çevresinde dönen "Mars Yörünge Keşif Aracı" da kraterin yalnızca su varlığında oluşabilecek "kil yapısı içerdiğini" ortaya çıkardı. Ancak ekip, Perseverance'ın son kanıtlarının havzada su aktığını kanıtladığını söyledi.

Bulgular, Mars yüzeyinin altına 10 santimetre aralıklarla radar dalgaları gönderen ve yüzeyin yaklaşık 19 metre altındaki derinliklerden yansıyan darbeleri ölçen Perseverance'ın cihazı kullanılarak ortaya çıkarıldı. Bilim insanları bu sayede çökeltilerin derin tabanını görebildiler ve iki erozyon döneminin ortasında iki farklı çökelti dönemi buldular.

Kaliforniya Üniversitesi (UC)-Los Angeles ve Norveç'in Olso Üniversitesi'ndeki ekip, deltanın altındaki krater tabanının eşit şekilde düz olmadığını fark etti. Bu eşitsizlik, yalnızca göl çökeltilerinin birikmesinden önce sudan kaynaklanan erozyonun meydana geldiği anlamına geliyor olabilir.

Radar görüntüleri, çökeltilerin tıpkı Dünya'daki göllerde biriken çökeltiler gibi düzenli ve yatay olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar yaptıkları açıklamada, daha önceki çalışmalarda göl çökeltilerinin varlığından şüphelenildiğini ancak bu araştırmayla doğrulandığını belirtti.

Göl seviyesindeki dalgalanmalar, nehrin bir zamanlar göle kadar uzanan geniş bir delta biriktirmesini sağladığını gösteriyor. Ardından nehrin ağzına daha yakın bir yerde aşınarak ikinci bir çökelme dönemi meydana geldi.

UCLA Dünya profesörü, baş yazar David Paige; 'Kaya kayıtlarında korunduğunu gördüğümüz değişiklikler, Mars ortamındaki büyük ölçekli değişikliklerden kaynaklanıyor. Bu kadar küçük bir coğrafi alanda değişime dair bu kadar çok kanıt görebilmemiz harika, bu da bulgularımızı tüm krater ölçeğine genişletmemize olanak sağlıyor' açıklamasında bulundu.

Keşif, Perseverance'ın 10 Mayıs ile 8 Aralık 2022 tarihleri arasında krater tabanı boyunca seyahat ettiği sırada yapıldı. Uzay aracı, yörüngeden Dünya'da bulunan nehir deltalarına benzeyen örgülü, tortul benzeri özelliklerden oluşan bitişik bir genişliğe doğru gidiyordu.

Page, "Yörüngeden bakıldığında bir grup farklı birikinti görebiliyoruz, ancak gördüğümüz şeyin orijinal durumu mu yoksa uzun bir jeolojik hikayenin sonucunu mu gördüğümüzden emin olamayız" dedi.

(Odatv.com)

 
Saklıkent'te mahsur kalanları JAK timi kurtardı
 
Seyahat ve Tatil: Araç Kiralama, Yurtdışında Yaşam ve İslami Tatil
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sevgilisi için çocuklarını öldürdü! İdam edildi
Çin'de iki çocuğunu bir apartmanın penceresinden atarak öldüren adam ve sevgilisi idam edildi.
Gezeravcı, yaptığı bitki deneylerinden fotoğraflar paylaştı
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ...
Ünlü yapımcının eşi otelde ölü bulundu
Oscar'a aday gösterilen ve Leonardo DiCaprio'nun başrolünde yer aldığı ...
 
X (Twitter) çöktü
Elon Musk'ın sahibi olduğu X'e, eski adıyla Twitter, erişim sorunları ...
ABD’de küçük bir uçak karavan parkına düştü
ABD’nin Florida eyaletinde tek motorlu küçük bir uçak, mobil yerleşim ...
Ancelotti'den Arda kararı
İspanya 1. Futbol Ligi'nde (La Liga) yapılan 20. haftanın erteleme maçında ...
 
Doğalgaz patlaması! Yüzlerce yaralı var
Kenya'nın başkenti Nairobi'de doğalgaz patlaması büyük bir felakete yol açtı.
Margot Robbie sessizliğini bozdu
Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen ve ...
THY uçuşu ABD'yi alarma geçirdi: 'Kızamık' krizi
Türkiye'de son dönemde yeniden yayılmaya başlayan kızamık hastalığı ABD'ye ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva